Sari direct la conținut

Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare Zaporojie, spun oficialii ucraineni

HotNews.ro
Centrala nucleara de la Zaporojie, Foto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images
Centrala nucleara de la Zaporojie, Foto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Oficiali ruşi au sosit vineri la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, şi au cerut să preia controlul asupra centralei, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară de stat din Ucraina, relatează CNN și News.ro.

Centrala nucleară Zaporojie este ocupată de forţele ruse de mai bine de o săptămână. Energoatom a anunţat anterior că angajaţii săi au fost forţaţi să lucreze „sub ameninţarea armelor”.

Energoatom a comunicat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică, au sosit vineri la Zaporojie şi că un reprezentant al grupului a precizat că centrala aparţine acum Rosatom.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimişi să evalueze securitatea nucleară şi radioactivitatea în urma bombardamentului şi confiscării centralei, precum şi pentru a oferi asistenţă la reparaţii”, se arată în comunicat.

„Un alt motiv pentru apariţia lor a fost exprimat ca fiind refuzul leadership-ului pro-ucrainean şi al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, se mai arată în comunicat.

Un bombardament rusesc a lovit pe 3 martie centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în centrul Ucrainei, declanșând un incendiu

Potrivit comunicatului Energoatom, doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare ruseşti din Balakovo şi Rostov se numără printre cei 11 ruşi care au sosit vineri.

În declaraţie se spune că toate cele şase unităţi electrice de la centrală sunt în funcţiune, însă managementul centralei este nevoit să convină asupra tuturor problemelor tehnice cu ruşii.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat, sâmbătă, că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate, dar cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcţioneze în parametri optimi poate fi furnizată de o singură linie disponibilă.

Rosatom nu a oferit declaraţii cu privire la acest subiect.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro