Sari direct la conținut

Xi Jinping, după discuția cu Biden: Conflictele precum cel din Ucraina nu sunt în interesul nimănui / Războiul din Ucraina trebuie să se încheie

HotNews.ro
Joe Biden si Xi Jinping, Foto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images
Joe Biden si Xi Jinping, Foto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus vineri omologului său american Joe Biden că conflictele și confruntările, cum ar fi evenimentele care se desfășoară în Ucraina, nu sunt în interesul nimănui, potrivit presei de stat chineze, relatează Reuters. Totodată, Xi a spus că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil și a cerut națiunilor NATO să poarte un dialog cu Moscova, dar nu a învinovățit Rusia pentru invazie.

UPDATE Președintele american Joe Biden i-a descris vineri președintelui Chinei Xi Jinping, într-un apel video, „implicațiile și consecințele” dacă Beijingul oferă sprijin material Rusiei în timp ce aceasta efectuează un atac brutal asupra orașelor și civililor ucraineni” , a spus Casa Albă, relatează AFP și Reuters.

Relațiile dintre state nu pot avansa în stadiul de confruntare, iar conflictele și confruntările nu sunt în interesul nimănui, i-a spus Xi lui Biden într-un apel video.

„Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem”, a spus Xi.

Xi a spus că China și Statele Unite trebuie să îndrume relațiile bilaterale pe drumul cel bun și că ambele părți ar trebui, de asemenea, să își asume responsabilitățile internaționale cuvenite și să depună eforturi pentru pacea mondială.

„În calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și de primele două economii ale lumii, ne revine nu numai să conducem relațiile China-SUA pe drumul cel bun, ci și să ne asumăm responsabilitățile internaționale și să lucrăm pentru pace și liniște în lume”, l-a asigurat liderul chinez pe omologul său întrucât Statele Unite îndeamnă China să se distanțeze clar de Rusia.

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus vineri omologului său american Joe Biden că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând posibil.

„Prioritățile principale acum sunt continuarea dialogului și negocierilor, evitarea victimelor civile, prevenirea unei crize umanitare, încetarea luptei și încheierea războiului cât mai curând posibil”, a spus Xi lui Biden într-un apel video.

Principalele națiuni ar trebui să „se respecte reciproc, să respingă mentalitatea Războiului Rece” și „să se abțină de la confruntarea blocurilor”, se arată în comunicatul ministerului chinez de externe.

În apelul, care a durat aproape două ore, Biden era așteptat să-i spună liderului chinez că Beijingul ar plăti un preț mare dacă va sprijini în mod direct invadarea Ucrainei de către Rusia, un avertisment într-un moment de adâncire a tensiunilor dintre cele două mari economii ale lumii.

Casa Albă nu a comentat imediat după convorbire, dar era de așteptat să dea detalii la începutul după-amiezii.

Vineri, înainte de conversația dintre cei doi, secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman a spus că China ar trebui să se asigure că nu ajunge pe partea greșită a istoriei în privința Ucrainei prin sprijinirea Rusiei.

„China trebuie să stea pe partea dreaptă a istoriei”, a spus ea pentru CNN.

Joi, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că administrația Biden este îngrijorată că China ia în considerare să asiste direct Rusia cu echipamente militare pentru utilizare în Ucraina, lucru pe care Beijingul a negat.

Blinken a spus că Biden îi va clarifica lui Xi că China va purta responsabilitatea dacă va sprijini „agresiunea” Rusiei, iar Washingtonul „nu va ezita să impună” sancțiuni.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat de faptul că China ar putea ajuta Rusia să eludeze sancțiunile economice occidentale.

CNN enumeră 5 motive pentru care discuția dintre Biden și Xi Jinping nu este doar un alt apel telefonic în demersurile diplomatice făcute în contextul invaziei din Ucraina:

  • 1. Discuția vine într-un moment critic al războiului Rusia-Ucraina: potrivit oficialilor americani, China se gândește dacă să ofere asistență militară sau financiară Rusiei, care a solicitat-o pentru că armata sa suferă pierderi majore în Ucraina. Dacă China va fi de acord, ar putea să-și strice relația cu Occidentul pentru decenii viitoare.
  • 2. China ar putea oferi Rusiei sprijin: Biden speră să-i explice lui Xi Jinping dezavantajele unui astfel de demers în favoarea Rusiei, fie prin asistență militară, fie financiară.
  • 3. SUA trebuie să gestioneze un eventual parteneriat cu „sânge rece”: chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, oficialii americani priveau cu prudență apropierea între liderul rus Vladimir Putin și Xi Jinping. Directorul CIA, Bill Burns, declara săptămâna trecută că parteneriatul are rădăcini într-o „mulțime de motive”. De atunci, parteneriatul fără limite a fost testat, în timp ce Xi cântărește cum să reacționeze în războiul Rusiei din Ucraina.
  • 4. Aliații americani din Asia: Taiwan, insula autonomă revendicată de China. Beijingul a intensificat recent zborurile militare în apropierea insulei și a avertizat împotriva sprijinului american.
  • 5. Biden și Xi au viziuni foarte diferite: înainte de conflictul din Ucraina, Biden părea să își dorească să reorienteze politica externă americană spre Asia, unde vede competiția dintre SUA și China drept o provocare definitorie a secolului următor.

Citește și: Războiul din Ucraina ar putea stimula crearea unui nou bloc comercial condus de China – analiză Reuters

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro