Sari direct la conținut

Turcia afirmă că Rusia şi Ucraina îşi apropie poziţiile pe subiecte „critice” / Ce spun Moscova si Kievul

HotNews.ro
Turcia afirmă că Rusia şi Ucraina îşi apropie poziţiile pe subiecte „critice” / Ce spun Moscova si Kievul

​Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă, într-un interviu publicat duminică, că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte „critice”, el exprimându-şi speranţa într-o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute până acum, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cel ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în această lună în Antalia (Turcia), pentru o discuţie la care a fost prezent şi Mevlut Cavusoglu, dar care nu a produs rezultate concrete.

Însă Cavusoglu, care s-a deplasat de asemenea în Rusia şi Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni separat cu Lavrov şi Kuleba, afirmă, într-un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet, că a existat „o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice”.

„Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale”, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, vorbind la televiziunea Al Jazeera, a afirmat că cele două părţi îşi apropie poziţiile în patru probleme cheie: cererea Rusiei ca Ucraina să renunţe la aspiraţia de aderare la NATO, demilitarizarea Ucrainei, ‘denazificarea’ la care se referă Rusia, şi protejarea limbii ruse în Ucraina.

Kievul şi Moscova au vorbit despre unele progrese la negocierile de săptămâna trecută spre o formulă politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, în condiţiile în care ţara ar rămâne în afara NATO, deşi părţile s-au acuzat reciproc de tărăgănarea discuţiilor.

Potrivit lui Kalin, o încetare permanentă a focului nu poate veni decât în urma unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Kalin a spus însă că Putin simte că poziţiile în privinţa ‘subiectelor strategice’ Donbas şi Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o astfel de întâlnire.

Ce spun Moscova și Kievul

Vineri negociatorul rus Vladimir Medinsky a spus că Moscova și Kievul sunt „la jumătatea drumului” în a cădea de acord asupra problemei demilitarizării Ucrainei, iar opiniile lor sunt cel mai apropiate în ceea ce privește neutralitatea Ucrainei și renunțarea la aderarea la NATO.

Negociatorul Ucrainei, Mykhailo Podoliak, în discuțiile cu Rusia a declarat, în schimb, vineri, că poziția Ucrainei este neschimbată și că dorește ca negocierile de pace să ducă la încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate.

„Declarațiile părții ruse sunt doar pozițiile solicitate de ei. Toate declarațiile sunt menite, printre altele, să provoace tensiuni în mass-media. Pozițiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete”, negociatorul ucrainean Mykhailo Podoliak a spus pe Twitter.

Săptămâna aceasta Podoliak a vorbit și despre „contradicții fundamentale” în discuțiile cu Rusia, catalogând procesul de negociere drept unul „foarte dificil”, deși a conchis că există cu „siguranță loc de compromis”.

De altfel, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că este o presiune foarte mare din partea Rusiei, pentru că nu se pot face realmente negocieri în timp ce orașele sunt bombardate.

În același timp, Ucraina s-a arătat dispusă să renunțe la aderarea în NATO, în schimbul unor soluții de securitate, dar nu și la integritatea teritorială, pe cât timp Rusia nu pare să vrea să renunțe la Donbas și cere ca Luhank și Donețk să fie republici independente.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenkski a declarat, duminică, pentru CNN, că există „compromisuri” pe care Ucraina nu le poate face în negocierile cu Putin.

„Există compromisuri pentru care nu putem fi pregătiți ca stat independent”.

„Orice compromisuri legate de integritatea noastră teritorială și suveranitatea noastră, iar poporul ucrainean a vorbit despre asta, nu i-au întâmpinat pe soldații ruși cu un buchet de flori, i-au întâmpinat cu curaj, i-au întâmpinat cu arme în mâini”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro