Sari direct la conținut

Va transfera Rusia grupul Wagner în Ucraina sau îl menține în Libia pentru a-și securiza poziția?

HotNews.ro
Va transfera Rusia grupul Wagner în Ucraina sau îl menține în Libia pentru a-și securiza poziția?

Grupul Wagner al Rusiei, o organizație paramilitară obscură legată de Kremlin, a jucat un rol important în Libia, sprijinind autointitulata Armată Națională Libiană (ANL) a comandantului militar renegat Khalifa Haftar în războiul civil din această țară.

Observatorii occidentali au început să se întrebe în ultimele săptămâni dacă forțele Wagner se vor retrage din Libia pentru a se concentra în schimb pe sprijinirea invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Al Jazeera.

Deși Moscova ar putea fi nevoită să se adapteze și să își reconfigureze misiunea din Libia, există motive întemeiate pentru a se aștepta ca rușii să își continue campania, care a servit la modelarea arhitecturii de securitate din estul Libiei, unde se află Haftar, și să-și consolideze poziția.

„Înainte de 24 februarie [când a început invazia rusă în Ucraina], nu a existat niciun indiciu că misiunea clandestină rusă [în Libia] se retrage, se micșorează sau ceva de genul acesta”, a declarat pentru Al Jazeera Jalel Harchaoui, un cercetător specializat în Libia.

Deși există unele rapoarte neconfirmate potrivit cărora mercenarii ruși au fost retrași din țară pentru a lupta în Ucraina, majoritatea au rămas.

„Numărul luptătorilor [ruși] care au ajuns în Ucraina ar fi probabil infim, deoarece Kremlinul are un interes în viitorul Libiei și are nevoie de acești mercenari străini pentru a-și menține controlul asupra țării”, a declarat Ferhat Polat, cercetător în domeniul Libiei la Centrul de Cercetare TRT World.

Menținerea unei prezențe militare în Libia este esențială pentru agendele Rusiei în alte părți ale continentului african, în special în regiunea Sahel.

La sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022, de exemplu, avioanele rusești au transportat personal înarmat și arme din Siria în Mali prin intermediul unei baze aeriene de lângă Bengazi.

„Aveți în mod clar încredere în caracterul peren și permanent al misiunii rusești în Libia. Nu are de gând să se micșoreze. Chiar și reducerea modestă a probabil 300 sau 400 de persoane nu reprezintă sfârșitul misiunii”, a spus Harchaoui.

Ce este Grupul Wagner, armata privată a lui Putin

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria şi în zona Africii. Grupul este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roşii. Suferinţele familiilor care şi-au pierdut fii şi soţi în război au avut un impact major asupra societăţii ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înfiinţarea unei forţe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie preşedintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forţă „este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului”.

La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăţilor comerciale militare, însă acest proiect a eşuat din cauza opoziţiei armatei şi a serviciilor secrete, care se temeau să-şi piardă poziţiile sale de monopol.

În aceste condiţii s-a decis ca Grupul Wagner să acţioneze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuşi entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Sursă: Al Jazeera, HotNews.ro, RFI

––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro