Sari direct la conținut

Ce cred rușii care au participat la parada de Ziua Victoriei de la Moscova despre războiul din Ucraina

HotNews.ro
Reportaj tv Rosia 1, repetie parada 9 Mai, Foto: Screenshot
Reportaj tv Rosia 1, repetie parada 9 Mai, Foto: Screenshot

Sute de mii de moscoviți au mărșăluit luni pentru a-și aminti de victimele războiului împotriva Germaniei naziste. Și în acest an, mulți cred că Rusia luptă din nou împotriva fascismului, de data aceasta în Ucraina, potrivit unui reportaj AFP.

În fiecare 9 mai, data victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, rușii se adună în număr mare, purtând portrete ale strămoșilor lor care au luptat în război. Acest „regiment de nemuritori” a fost condus de însuși președintele rus Vladimir Putin, care ținea în mână o fotografie a tatălui său.

Taïssia Cépourina, în vârstă de 81 de ani, văduva unui combatant care a luat parte la bătălia de la Stalingrad, este acolo, cu o fotografie sepia a soțului ei în mână.

Pentru ea, nu există nicio îndoială că ofensiva rusă în Ucraina este justificată, deoarece naziștii ucraineni „trag în soldații noștri”.

„Mă înclin în fața lui”, a adăugat ea, făcând o plecăciune, reluând linia oficială a presei. „Putin se descurcă atât de bine în politică, bravo lui, se asigură că băieții noștri nu mor, că este cât mai puțin sânge posibil, mă înclin în fața lui.”, spune ea.

După parada tancurilor, a sistemelor antirachetă și a rachetelor balistice uriașe, mulțimea uriașă a „regimentului de nemuritori” a trecut pe străzile principale ale Moscovei.

Istoria se repetă

Micile orchestre cântă cântece sovietice, iar tarabele distribuie supă pentru a încălzi mulțimea care înfruntă vântul și ploaia.

„Nimeni nu și-ar fi putut imagina că, 77 de ani mai târziu, forțele fasciste vor învia, că forțele naziste vor extermina civili, vor tăia trupurile rușilor în bucăți”, a declarat pentru AFP Anastasia Ribina, o economistă de 37 de ani, convinsă că „istoria se repetă”.

Oksana Buranova, o antreprenoare imobiliară, îmbrăcată în uniformă militară din cap până în picioare alături de fiica ei adolescentă, este de acord: „Bunicii noștri au murit pentru asta, iar astăzi fascismul renaște”, spune ea, asigurându-ne că „în Occident, atât de mulți oameni sunt dezinformați”.

Pe de altă parte, organizatorii inițiali ai Marșului Nemuritorilor, o inițiativă independentă care datează din 2012 și care a fost recuperată de autoritățile ruse, s-au disociat de eveniment, criticând ofensiva din Ucraina și declarând în aprilie că este imposibil să fie „asociat cu ceea ce se întâmplă în cadrul procesiunilor”.

În centrul Moscovei, plin de steaguri roșii și înconjurat de poliție, fervoarea participanților la marș contrasta cu reținerea celor care au urmărit parada de dimineață.

În mulțime, unii dintre oameni aveau un „Z”, afișat pe pancarte și steaguri.

Litera Z a devenit un simbol al sprijinului pentru ofensiva împotriva Ucrainei, deoarece este desenată pe vehiculele forțelor armate ruse de pe front.

Unii oameni au venit de departe pentru a lua parte la marș.

Alexei Karpinski, în vârstă de 34 de ani, a venit special din Belarus, un aliat al Rusiei care și-a „împrumutat” teritoriul armatei ruse.

Sprijinirea lui Putin

„A fost visul meu încă din copilărie să vin cu familia mea. Sunt plin de emoție”, a spus, precizând că „mai este încă de lucru pentru a înăbuși (nazismul)”.

Andrei Tikhomirov, un om de afaceri în vârstă de 49 de ani, a declarat că a participat „pentru prima dată, deoarece simt nevoia de a-l susține pe președintele nostru”.

„Nu am votat niciodată pentru el, dar acum este momentul. Toți rușii ar trebui să fie acolo”, a proclamat el, apreciind că „nazismul s-a apropiat” de granițele rusești.

El recunoaște că Rusia ar putea acționa „poate cu mai puțină forță”.

Tatiana, o moscovită, a venit mai sobru pentru a onora memoria bunicului său Alexandru, însoțită de soțul ei francez, Frank Lank: „Au trecut atâția ani și nu l-am uitat”.

„Nu vrem să ne gândim” la ceea ce se întâmplă în Ucraina, a spus ea, subliniind că un conflict „nu aduce niciodată nimic bun pentru oameni, în special pentru civili, femei și copii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro