Sari direct la conținut

"Noi nu suntem naziști. Putin rescrie istoria": Kievul a sărbătorit în liniște Ziua Victoriei

HotNews.ro
Locuitori ai Kievului, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Locuitori ai Kievului, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lera Nelioub recunoaște că este dificil să vorbească despre invazia rusă în curs de desfășurare cu bunicul ei, Nikolai, un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit AFP.

Luni, la Mormântul Soldatului Necunoscut din Kiev, ea l-a sprijinit în timp ce acesta se apleca pentru a depune o coroană de flori, un mod de a onora memoria prietenilor și camarazilor săi din armata sovietică care au murit luptând împotriva Germaniei naziste.

„Îi este greu să vorbească despre asta”, spune ea despre invazia rusă a trupelor lui Vladimir Putin pentru a „denazifica” Ucraina. „La început, când a văzut știrile la televizor, nu i-a venit să creadă. Este complet stupid ceea ce se întâmplă”, continuă ea: „Putin rescrie istoria”.

Din 2015, la un an după primele lupte din Donbass împotriva separatiștilor pro-ruși susținuți de Moscova, Ucraina sărbătorește o „Zi a comemorării și reconcilierii” pe 8 mai, în aceeași zi cu Occidentul, pentru a se separa de comemorările rusești organizate pe 9 mai.

În același timp, la Moscova, Vladimir Putin spunea în fața a mii de soldați ruși care mărșăluiau în Piața Roșie că armata sa luptă în Ucraina pentru a apăra „patria” în fața „amenințării inacceptabile” reprezentate de vecinul său.

Un argument care a fost ignorat sau care i-a iritat pe locuitorii Kievului, veniți să aducă un omagiu morților din cel de-al Doilea Război Mondial împotriva naziștilor.

Tetiana Levcenko a declarat că a fost iritată de cuvintele lui Vladimir Putin: „Noi nu suntem naziști”, a spus ea supărată.

„Această zi este o sărbătoare pentru mine, o sărbătoare frumoasă. Este ziua victoriei asupra Germaniei naziste”, a continuat ea.

Între opt și zece milioane de ucraineni, civili și soldați, au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945), potrivit istoricilor.

Omagii pentru ultimii morți

La începutul zilei, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a invocat fantomele trecutului pentru a denunța invazia condusă de Moscova, afirmând că Ucraina este „mândră” de rolul său „în înfrângerea nazismului”.

„Nu vom lăsa pe nimeni să anexeze această victorie, să și-o însușească”, a declarat el într-un mesaj video, mergând pe principala arteră a Kievului.

De câteva luni, Vladimir Putin a încercat în mod constant să stabilească o legătură între invazia Ucrainei de către Rusia și evenimentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, calificând regimul de la Kiev drept „neonazist”.

Dar acest lucru nu este suficient pentru a-l face pe Serghei Marmuzin să-și schimbe obiceiurile.

Muncitorul în vârstă de 46 de ani, al cărui bunic a murit în cel de-al Doilea Război Mondial, a decis să ignore disputele politice actuale, spunând că acestea nu îl vor împiedica să comemoreze sărbătoarea, pe care o consideră sacră.

„Bineînțeles că Ziua Victoriei este folosită de politicieni, dar pentru mine rămâne o sărbătoare”, a declarat el pentru AFP.

Alături de el, unele persoane au venit și ele să aducă un omagiu militarilor care au murit de la 24 februarie și de la invazia rusă.

Printre aceștia se numără Nina Minorova, o profesoară pensionară în vârstă de 72 de ani, care „dorește să comemoreze soldații noștri care ne apără”.

„Vreau atât de mult ca acest război să se termine, pentru că ne-a provocat atât de multă tristețe.”, spune ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro