Sari direct la conținut

FOTO Conversația înfiorătoare între un jurnalist străin și un soldat ucrainean din Donbas

HotNews.ro
FOTO Conversația înfiorătoare între un jurnalist străin și un soldat ucrainean din Donbas

Unul dintre corespondenții de război ai CNN aflați în Ucraina a postat o captură de ecran a unei conversații înfiorătoare pe care a avut-o cu un soldat ucrainean pe care l-a cunoscut pe frontul din Donbas.

„Schimb de mesaje cu un soldat ucrainean pe care l-am întâlnit în Sloveansk în urmă cu o săptămână sau două. El și unitatea sa luptau în Lîman”, a relatat corespondentul Neil Hauer, alături de captura de ecran cu conversația:

– Sper că ești bine omule.

– Salut, sunt ok dar au rămas doar 4 oameni din grupele mele.

– Căcat. Câți erau înainte?

– 60.

Separatiștii pro-ruși din Donețk au anunțat vinerea trecută cucerirea orașului Lîman, un important nod feroviar din estul Ucrainei, după ce acesta a fost supus unor bombardamente devastatoare timp de mai multe săptămâni, fiind suspectată inclusiv folosirea unor arme termobarice.

Tot Hauer a fost cel care luni a relatat că s-a întors din Bahmut, un oraș din regiunea Donețk, unde a vorbit cu soldații ce luptă pe frontul de acolo, mulți dintre aceștia spunându-i că se simt abandonați de conducerea militară de la Kiev.

„Aici nu avem arme noi, forțe noi, nimic”, i-a spus jurnalistului unul dintre soldații ucraineni. Un altul, care a luptat și în 2014 împotriva forțelor separatiste din estul țării, i-a spus acestuia că „se așteaptă de la mine să lupt împotriva unui tanc cu Kalașnikovul meu. Suntem carne de tun”.

Armata rusă folosește o strategie nouă în Donbas

Informațiile despre pierderile grele înregistrate de trupele ucrainene din estul țării vin în contextul în care forțele armate ruse și-au schimbat strategia după seria de înfrângeri umilitoare din prima fază a războiului, când au fost nevoite să se retragă din regiunile Kievului și Cernihivului și regrupeze pentru o nouă ofensivă.

Cristopher Miller, corespondentul de război al Politico în Ucraina, a relatat că „ucrainenii suferă pierderi grele, de până la 100 de militari pe zi. Rușii la fel”, explicând că în stepele largi din estul Ucrainei armele grele „sunt trăsătură definitorie a noii faze din războiul purtat de Rusia”.

„Predomină schimburile de focuri peste văi, dealuri și râuri. Cei cu cele mai mari arme vor câștiga probabil. Rusia are avantajul în momentul de față”, afirmă el.

Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale din Luhansk, afirmă că „rușii lansează covoare de bombe. Orașele pe care le atacă pur și simplu sunt șterse de pe fața Pământului”. „Ei distrug totul și apoi avansează prin ruine”, explică acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 98-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro