Sari direct la conținut

Ambasadorul Andrii Melnik îi supără din nou pe germani: „Refugiații ucraineni nu se simt bineveniți aici”

HotNews.ro
Fostul ambasador Andrii Melnik, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia
Fostul ambasador Andrii Melnik, Foto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, spune că mulți refugiați ucraineni întorc din nou spatele Germaniei pentru că nu se simt bineveniți aici. Între timp, mai mulți oameni pleacă decât vin. Ei nu au „nicio dorință de a rămâne aici”, spune ambasadorul citat de Der Tagesspiegel.

Melnik i-a invitat pe germani să se gândească la motivele refugiaților care pleacă. Însuși ambasadorul a menționat un posibil motiv. Din punctul de vedere al ucrainenilor, Germania este responsabilă pentru multe morți, deoarece nu a furnizat arme grele până acum.

Presa germană scrie că atacul lui Melnik este în realitate mai puțin o critică la adresa politicii germane privind refugiații sau a lipsei de solidaritate, ci mai degrabă un argument suplimentar pentru livrarea de arme grele în țara sa.

Într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel, el s-a plâns anterior de lipsa de claritate cu privire la momentul în care vor fi predate lansatoarele multiple de rachete promise din stocurile Bundeswehr.

Până în prezent, Germania a livrat Ucrainei mii de rachete antiaeriene, rachete antitanc și grenade cu fragmentare, dar nu și arme grele, cum ar fi piese de artilerie și tancuri antiaeriene. Acest lucru se va schimba foarte curând, așa cum a promis cancelarul Scholz, care respinge criticile privind presupusa lentoare a livrărilor germane.

Până la sfârșitul lunii aprilie, germanii au strâns cel puțin 752 de milioane de euro pentru Ucraina. Strângerea de fonduri în curs de desfășurare a depășit de mult toate recordurile.

Acesta are deja cel mai mare volum pentru un singur dezastru din istoria Republicii Federale. Este mai mare decât după tsunamiul din Asia de Sud-Est din 2004, mai mare decât după inundațiile catastrofale din Germania de anul trecut.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro