ANALIZĂ Progresele Rusiei din Ucraina versus capacitățile sale de luptă / Cât va putea ține Rusia ritmul actual
Armata rusă își va epuiza în curând capacitățile de luptă și va fi forțată să-și oprească ofensiva în regiunea Donbas din estul Ucrainei, potrivit previziunilor serviciilor de informații occidentale și experților militari, relatează Washington Post.
„Va veni un moment în care micile progrese pe care le face Rusia vor deveni nesustenabile în ceea ce privește costurile și vor avea nevoie de o pauză semnificativă pentru a regenera capacitatea”, a spus un înalt oficial occidental, vorbind sub rezerva anonimatului.
Rușii fac progrese evidente în Est, dar cu ce cost?
Evaluările vin în ciuda progreselor continue ale Rusiei împotriva forțelor ucrainene care sunt depășite, inclusiv capturarea în totalitate a orașului Severodonețk, cel mai mare centru urban luat de Rusia în est de la lansarea ultimei ofensive în Donbas în urmă cu aproape trei luni.
Rușii se apropie acum de orașul Lisiciansk, de pe malul opus al râului Donețk. Capturarea orașului ar oferi Rusiei controlul aproape complet al regiunii Lugansk, una dintre cele două regiuni din Donbas. Controlul Donbasului este obiectivul public declarat al „operațiunii militare speciale” a Rusiei, deși invazia pe mai multe fronturi lansată în februarie a arătat clar că ambițiile inițiale ale Moscovei erau mult mai largi.
Capturarea Lisicianskului reprezintă o provocare, deoarece se află pe un teren mai înalt, iar râul Donețk împiedică avansurile Rusiei dinspre est. Așa că, în schimb, trupele rusești par să intenționeze să încercuiască orașul dinspre vest, dinspre Izyum și Popasna.
Potrivit discuțiilor de pe canalele ruse de Telegram și ale ministrului adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar, armata rusă este sub presiune pentru a aduce întregul Lugansk sub control rusesc până duminică, explicând probabil impulsul sporit din ultima săptămână.
Însă progresele depind aproape în întregime de consumul unor cantități mari de muniție, în special de obuze, care sunt trase într-un ritm pe care aproape nicio armata din lume nu l-ar putea susțină mult timp, a spus înalt oficial occidental.
Între timp, Rusia continuă să sufere pierderi grele de echipamente și oameni, punând la îndoială cât mai poate rămâne în atac, a spus oficialul.
Rușii ar putea să mai lupte doar pentru următoarele luni
Oficialii refuză să ofere un interval de timp, dar premierul britanic Boris Johnson, invocând evaluări ale serviciilor de informații, a indicat săptămâna aceasta că Rusia va putea continua să lupte doar pentru „următoarele luni”. După aceea, „Rusia ar putea ajunge într-un punct în care nu mai există un progres notabil, deoarece și-a epuizat resursele”, a declarat el pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung într-un interviu.
De asemenea, comentatorii ruși notează provocările, subliniind o lipsă cronică de personal. „Rusia nu are suficientă forță fizică în zona operațiunii militare speciale din Ucraina… ținând cont de linia de confruntare de aproape o mie de kilometri (sau mai mult)”, a scris bloggerul militar rus Yuri Kotyenok pe contul său Telegram.
El a estimat că Rusia va avea nevoie de 500.000 de militari pentru a-și atinge obiectivele, ceea ce ar fi posibil doar cu o mobilizare la scară largă, o mișcare potențial riscantă și nepopulară pe care președintele Vladimir Putin s-a abținut până acum să o întreprindă.
Atacul rusesc a supraviețuit deja previziunilor conform cărora capacitățile ofensive ale Rusiei vor atinge apogeul până în vară. Recrutarea agresivă a soldaților contractuali și a rezerviștilor a contribuit la generarea a 40.000 până la 50.000 de militari pentru a-i înlocui pe cei pierduți sau incapacitati în primele săptămâni de lupte, potrivit oficialilor ucraineni.
Rusia a scos tancuri vechi din depozite și departe de bazele din întreaga țară pentru a le arunca pe linia frontului în Ucraina.
Dincolo de pierderile la nivel de oameni și armament, Moscova se confruntă deja cu binecunoscuta demoralizare a personalului.
Pentru unii observatori, perspectivele pe termen lung ale Moscovei în acest război nu par promițătoare și din cauza forței de muncă demoralizate, pe fondul sancțiunilor occidentale care împiedică producția de armament de înaltă precizie.
„Timpul lucrează împotriva Rusiei [pentru că] potențialul său militar este în mare parte de neînlocuit”, a spus pentru Al Jazeera Pavel Luzin, un expert în Rusia al Fundației Jamestown, un think tank din Washington, DC.
Unii dintre soldații ruși ce participă la noua ofensivă din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă în public de condițiile infernale.
„Am luptat în Ucraina de la începutul războiului, au trecut peste 3 luni acum”, afirmă Andrei, un militar din regiunea Bureatia aflată în Siberia, a doua provincie ca număr de decese ale militarilor trimiși în Ucraina.
„Este epuizant, întreaga mea unitate vrea o pauză dar conducerea noastră afirmă că nu ne pot înlocui chiar acum”, relatează el.
Serviciile de informații ucrainene de altfel au publicat interceptări în care comandanți ruși se plâng că militarii nu vor să mai lupte.
Care este situația de partea Ucrainei
Rușii au în continuare avantaj în fața forțelor ucrainene, care suferă și ele. Oficialii ucraineni estimează că numărul soldaților lor uciși în acțiune este de până la 200 pe zi. De asemenea, ucrainenii au rămas aproape în întregime fără muniția din epoca sovietică pe care se bazează propriile sisteme de arme și sunt încă în proces de tranziție la sistemele occidentale.
Dar cel mai probabil condițiile pentru trupele ucrainene se vor îmbunătăți pe măsură ce sosesc arme occidentale mai sofisticate, în timp ce cele ale forțelor ruse se pot deteriora pe măsură ce își vor scoate din stocurile lor de echipamente învechite, a declarat generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al forțelor americane din Europa, care este acum la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.
La un moment dat, în lunile următoare, ucrainenii vor fi primit suficient armament occidental încât este probabil să poată trece la contraofensivă și să inverseze valul războiului, a spus el.
Cum văd occidentalii viitorul războiului și cât de mult întrevăd un final al acestuia
Generalul în retragere Ben Hodges spune că este optimist în ceea ce privește rezultatul războiului și că va fi în favoarea Ucrainei.
„Rămân foarte optimist că Ucraina va câștiga și că până la sfârșitul acestui an Rusia va fi dusă înapoi pe linia din 24 februarie”, a spus el, referindu-se la granițele zonelor ocupate de ruși din Crimeea și Donbas capturate în timpul luptei din 2014 și 2015. „În acest moment, este nasol (…). Dar evaluarea mea este că lucrurile vor fi în tendințe în favoarea ucrainenilor în următoarele câteva săptămâni.”
Există deja indicii că aprovizionarea cu arme occidentale crește. Obuzierele franceze Caesar recent sosite au fost filmate în acțiune pe câmpul de luptă săptămâna trecută, urmate săptămâna aceasta de obuziere germane Panzerhaubitze 2000, primul dintre armele grele promise de Germania că vor fi livrate.
Primul dintre cele mult așteptate sisteme americane HIMARS, care le va oferi ucrainenilor posibilitatea de a lovi cu până la aproximativ 60 de kilometri în spatele liniilor rusești, a fost livrat Ucrainei, potrivit oficialilor americani, deși aceste arme nu au fost încă raportate.
Este dificil de prezis viitorul, deoarece nu se cunosc atât de multe despre condițiile și puterea forțelor ucrainene, a spus Mattia Nelles, un analist politic german care studiază Ucraina. Ucrainenii au menținut un nivel ridicat al secretului operațional, ceea ce face dificil de știut, de exemplu, câte trupe mai au în zona Lisiceansk sau rata reală a victimelor, a spus el.
O altă necunoscută este amploarea stocurilor de artilerie rusă, pe care agențiile de informații occidentale le-au subestimat inițial, a spus oficialul occidental.
Așteptându-se la un scurt război în care forțele ucrainene se retrag rapid, rușii nu au făcut niciun efort pentru a crește producția înainte de invazie și, deși probabil că au făcut-o acum, complexul lor industrial de apărare nu are capacitatea de a ține pasul cu „enormele” rate la care Rusia consumă obuzele, a spus oficialul occidental.
„Aprovizionarea lor nu este infinită”, a spus el.
Și, deși forțele ucrainene au o perioadă dificilă în acest moment, ele nu par în pericol de colaps, a declarat Michael Kofman, directorul de studii ruse la Centrul pentru Analiză Navală (CNA).
Ucrainenii continuă să pună piedici forțelor ruse la nord de orașul Harkov și au realizat câștiguri limitate într-o ofensivă mică în afara orașului Herson din sudul Ucrainei, ceea ce a făcut ca Rusia să trimite resurse militare dinspre frontul din Donbas.
Câștigurile teritoriale minore înregistrate în prezent de Rusia sunt mai puțin semnificative decât echilibrul general de putere de pe câmpul de luptă, a spus Kofman.
„Cea mai importantă parte a războiului nu sunt aceste puncte geografice, pentru că acum este un concurs de voință, ci și un concurs material, despre cine va rămâne mai întâi fără echipament și muniție și cu cele mai bune unități ale lor”, a spus el. „Este probabil ca ambele forțe să se epuizeze pe timpul verii, iar apoi va exista o pauză operațională.”
În acel moment, presupunând că au sosit cantități suficiente de armament și muniție, speranța este că Ucraina va putea trece la contraofensivă și va începe să dea înapoi trupele ruse, au spus oficialii ucraineni.
În caz contrar, ambele părți se vor strădui să-și apere pozițiile și va urma un impas, excluzând perspectiva improbabilă a unui avans diplomatic, a spus oficialul occidental.
„Veți avea două părți care nu caută avantaj teritorial, ci pe o pauză operațională, concentrată pe reaprovizionarea și eliberarea liniei frontului, moment în care vă aflați într-un conflict prelungit”, a spus el.
Citește și:
–
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro