Sari direct la conținut

Ce s-a întâmplat cu mișcarea anti-război din Rusia?

HotNews.ro
Proteste Rusia anti-Putin 23 ianuarie 2021, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images
Proteste Rusia anti-Putin 23 ianuarie 2021, Foto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

În prima seară a invaziei Rusiei în Ucraina, protestatarii din Moscova, Sankt Petersburg, Saratov și alte orașe importante din Rusia au protestat și au scandat „Nu războiului!”. Până în seara următoare, aproximativ 1.900 de persoane fuseseră reținute în întreaga țară, scrie Al Jazeera.

Pe fondul represiunii, protestele pe scară largă s-au stins după primele săptămâni de război, în timp ce rușii pro-guvernamentali s-au raliat în spatele „operațiunii speciale” a președintelui Vladimir Putin, așa cum este cunoscută eufemistic invazia.

„Începutul războiului produce, de obicei, efectul de consolidare patriotică de raliere în jurul steagului”, a declarat sociologul ucrainean Volodimir Ishchenko pentru Al Jazeera.

„Pentru ca în viitorul apropiat să apară proteste masive împotriva lui Putin, ar trebui să se întâmple unele schimbări dramatice, [cum ar fi] o înfrângere majoră în Ucraina cu o retragere masivă a armatei ruse sau unele evoluții catastrofale în economia rusă ca urmare a sancțiunilor”, adaugă el.

În orașe precum Moscova și Sankt Petersburg, viața continuă ca de obicei: barurile sunt pline și festivalurile de muzică curg

Rușii se obișnuiesc să trăiască în condițiile sancțiunilor și a noilor restricții stabilite de propriul guvern, cum ar fi pierderea accesului la rețelele de socializare.

Economia a rămas stabilă până acum, dezamăgindu-i pe cei care ar fi sperat că disconfortul crescând va duce la ridicarea maselor furioase și la răsturnarea lui Putin.

Ischenko, care a studiat tulburările politice din națiunile post-sovietice, a explicat că există diferențe semnificative între Ucraina din 2014, când guvernul pro-Kremlin a fost răsturnat, și Rusia din prezent.

Ucrainenii au avut o voce puternică în mass-media, precum și sprijin din partea guvernelor occidentale și a facțiunilor din cadrul elitei.

„Chiar și protestele anti-Putin mult mai ample nu vor avea succes dacă elitele rusești și instituțiile coercitive rămân consolidate în jurul lui Putin”, a spus el.

Arestați pentru că au afișat bucăți de hârtie goale, fără sloganuri

Protestele sunt strict restricționate în Rusia, iar demonstranții trebuie să ceară aprobarea autorităților înainte de a organiza un eveniment. De asemenea, trebuie luat în considerare potențialul Rusiei de a pedepsi protestatarii.

În ultimii 20 de ani, membri și lideri ai mișcărilor disidente rusești au fost încarcerați, exilați sau, în anumite cazuri, asasinați.

nchisoare din Rusia Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Din februarie, puținele canale de televiziune, posturi de radio și ziare independente au fost forțate fie să se închidă, fie să își mute activitatea în străinătate.

„Represiunea de acum este cea mai gravă din întreaga perioadă post-sovietică și cea mai absurdă”, a declarat pentru Al Jazeera Kirill Medvedev, un muzician și activist de stânga din Moscova.

Kirill se confruntă în prezent cu două acuzații, una pentru o pichetare și alta pentru organizarea unui concert anti-război în apropiere de Moscova.

„Nu poți numi războiul un război, trebuie să îl numești „operațiune specială” și așa mai departe. Represiunea nu este totală, dar duce la extrem logica anterioară [a guvernului]: vizează oameni la întâmplare, astfel încât toată lumea să se teamă și, bineînțeles, opozanți cunoscuți și influenți.”, spune el.

Potrivit monitorului rus pentru drepturile omului OVD-Info, din februarie, peste 16.000 de ruși au fost arestați pentru acțiuni împotriva războiului.

Conform unei noi legi, răspândirea de „știri false” despre invazie este pedepsită cu 15 ani de închisoare, dar, în practică, majoritatea celor care au fost acuzați până acum au fost amendați sau au primit o pedeapsă cu suspendare.

La 8 iulie, consilierul moscovit Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, a devenit primul care a fost închis timp de șapte ani după ce a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina la o reuniune din aprilie.

În instanță, Gorinov a ținut în mână o pancartă scrisă de mână pe care scria: „Mai aveți nevoie de acest război?”

Liderul opoziției ruse, Andrei Pivovarov, a fost condamnat vineri la patru ani de închisoare, la mai mult de un an de la arestarea sa, în timp ce, în ultimele săptămâni, un tăvălug judiciar a măturat ultimele figuri ale opoziției ruse, potrivit AFP.

Pivovarov a fost condamnat, pe baza unor postări pe Facebook, pentru că a făcut campanie pentru o organizație interzisă.

Un tribunal de la Moscova a ordonat ca politicianul de opoziție Ilia Iașin să fie ținut în închisoare timp de două luni în așteptarea unei anchete cu privire la răspândirea de „informații false” despre armata Rusiei, acuzație care duce la o pedeapsă cu închisoare de până la 15 ani, relatează Reuters.

El a fost acuzat recent de „discreditarea” forțelor armate atunci când a discutat pe YouTube despre presupusele crime de la Bucha.

Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la închisoare Foto: Alexander Zemlianichenko / AP – The Associated Press / Profimediar

De asemenea, activiști pentru pace au fost arestați pentru că au afișat bucăți de hârtie goale, fără sloganuri.

Ce tactici inedite folosesc activiștii anti-război

Dar activiștii au schimbat deja tacticile, cum ar fi înlocuirea etichetelor de preț din supermarketuri cu informații despre distrugerea orașului ucrainean Mariupol.

O tânără moscovită, Alexandra Skochilenko, riscă 10 ani de închisoare pentru că a răspândit „dezinformare” după ce a fost denunțată de un alt cumpărător. Campania ei de etichetare a prețurilor a fost organizată de Rezistența feministă împotriva războiului (FAR).

„Rezistența feministă anti-război este formată din mai multe grupuri și nu are o ierarhie”, a declarat o reprezentantă a grupului, care a cerut să rămână anonimă.

„Fiecare subiect al Federației și, uneori, fiecare oraș, are propriul grup local. Există chiar și grupuri locale în unele orașe din afara Rusiei. Fiecare grup vine cu propriile sale promoții, spectacole, ateliere de lucru și multe altele.”, mai spune ea.

În iunie, activiștii FAR din Olanda s-au mânjit cu sânge fals și s-au întins în fața ambasadei ruse din Haga în formă de Z, simbolul pro-război adoptat de Moscova și de susținătorii săi.

„În Rusia, activiștii acționează mai mult ca niște partizani: noaptea, ei distribuie pliante cu propagandă anti-război sau sabotează regimul din interior”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Printre alte grupuri anti-război se numără minoritățile etnice din Rusia, în special populațiile indigene din Siberia, Caucaz și Orientul Îndepărtat.

Aceste zone sunt mai sărace, subdezvoltate și au mai puține oportunități, ceea ce înseamnă că tinerii au mai puține șanse de a scăpa de încorporarea în armată.

Buriații, din Orientul Îndepărtat de lângă Mongolia, sunt deosebit de suprareprezentați în rândul victimelor rusești.

Acest lucru a determinat grupuri precum Free Buryatia Foundation să se întrebe de ce tinerii lor sunt trimiși la mii de kilometri distanță pentru a muri în numele ucrainenilor vorbitori de limbă rusă care suferă de o presupusă discriminare, când ei au fost colonizați și li s-a impus limba rusă.

Cel puțin 14 birouri de recrutare militară au fost incendiate de la începutul războiului, potrivit Al Jazeera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro