Sari direct la conținut

Premieră în Rusia. Doi militari, arestați pentru că au "discreditat armata"

HotNews.ro
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Doi militari ruși, Ilia Karpenko din Petropavlovsk-Kamchatski și Valeri Kotovich din Rostov-pe-Don, sunt anchetați pentru „discreditarea armatei ruse”, potrivit șefului organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov, citat de Meduza.

Potrivit informațiilor sale, acestea sunt primele cazuri în care militarii au fost acuzați de discreditarea armatei ruse, care prevede pedeapsa cu înschisoare de până la 10 ani.

Nu au fost dezvăluite detalii despre ceea ce au făcut cei doi militari, însă unul dintre ei este arestat, iar cele două cauze penale sunt instrumentate de instanțele militare.

La jumătate de an după ce Codul Penal din Rusia a fost schimbat, odată cu începerea războiului din Ucraina, cei care „discreditează” armata rusă şi „difuzează informaţii false”, numărul celor care au fost suspectați, acuzați și condamnați a ajuns la 100, susține șeful organizației pentru drepturile omului Agora, Pavel Chikov.

„Mai mult de jumătate dintre inculpați, 57 de persoane, sunt inculpați în baza părții a doua a articolului 207.3, care aparține categoriei de infracțiuni și implică o pedeapsă de la 5 la 10 ani de închisoare. Alți 24 sunt acuzați de partea 1, este de o gravitate minoră, până la trei ani de închisoare”, a declarat activistul pentru drepturile omului.

În același timp, potrivit acestuia, 32 de inculpați pentru „discreditarea armatei ruse” nu se află în Rusia, alți 28 se află în arest preventiv, altor șase le sunt interzise anumite activități, iar alți trei sunt plasați în arest la domiciliu.

Instanțele de judecată au pronunțat sentințe în nouă dosare penale privind „falsuri” despre armata rusă.

Mai multe persoane au fost acuzate de „răspândirea de informații false” privind armata

De la ofensiva Kremlinului de la sfârșitul lunii februarie, cea mai mică critică la adresa operațiunii poate duce la amenzi mari sau la proceduri judiciare grave. La 8 iulie, un consilier municipal din Moscova, Alexei Gorinov, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a denunțat atacul rusesc asupra Ucrainei.

Eduard Shcherbakov a fost condamnat la șase luni de închisoare într-o colonie penală.

Fostul primar din Ekaterinburg, Evgeni Roizman, a fost reținut pentru „discreditarea” forțelor armate rusești, dar a scăpat de arest la domiciliu, în schimb i se va interzice să participe la evenimente publice sau să folosească internetul timp cinci săptămâni, informează Interfax, potrivit Reuters.

Urmărește ultimele evoluții din a 191-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro