Sari direct la conținut

SUA se pregătesc pentru situația în care Rusia ar extinde războiul în țări membre NATO

HotNews.ro
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

​Departamentul de Stat al SUA a anunțat, joi, că dorește ca parlamentarii americani să aprobe fonduri pentru țările învecinate cu Ucraina, care „sunt potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni ruse”, potrivit Newsweek, citat de Rador.

Fondurile ar face parte dintr-un nou pachet de ajutor de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina și aliații săi, propus de oficialii americani.

Într-o declarație de joi, secretarul de stat Antony Blinken a spus că fondurile vor fi furnizate către 18 națiuni din vecinătatea Ucrainei.

Pachetul de 2,2 miliarde de dolari, care ar trebui să fie aprobat de Congres, ar oferi aproximativ 1 miliard de dolari Ucrainei, iar restul ar fi împărțit între țări precum Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia și Lituania, potrivit Associated Press, în timp ce Slovacia, Polonia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Moldova și Slovenia vor primi și ele fonduri.

În ultimele săptămâni, NATO a luat măsuri pentru a proteja statele membre, pe fondul îngrijorării că războiul s-ar putea extinde dincolo de granițele Ucrainei.

Luna trecută, avioanele de luptă ale NATO au început un efort de supraveghere, iar organizația a declarat că asigură o „prezență defensivă constantă și monitorizează spațiul aerian” al Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și României.

Tot în august, un propagandist al Kremlinului, Vladimir Solovyov, a declarat că Rusia este în război cu țările NATO. „Este un război împotriva NATO, un război pentru supraviețuirea țării noastre”, a spus Solovyov la televiziunea de stat rusă.

Divizia 101 Aeropurtată, cunoscută sub numele de Screaming Eagles, a fost trimisă în statele membre NATO, luna trecută, pentru a ajuta la protejarea flancului estic al alianței.

Într-o declarație postată pe Twitter, pe 11 august, Misiunea SUA la NATO a declarat că aproximativ 2.400 de soldați au fost trimiși în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, „pentru a-i asigura pe aliații noștri și a-i descuraja pe adversarii noștri”.

Într-un articol de opinie publicat miercuri în Financial Times, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut riscul pe care Rusia îl prezintă pentru statele membre NATO.

„Prețul pe care îl plătim pentru sprijinirea Ucrainei aduce beneficii și propriei noastre securități. [Președintele rus] Vladimir Putin a declarat clar că vrea să șteargă țara de pe hartă și să rescrie ordinea de securitate europeană”, a scris Stoltenberg.

„Rusia ocupă temporar aproximativ 20% din Ucraina – o arie reprezentând de patru ori mărimea Belgiei, sau jumătate din Marea Britanie. Încurajată de orice succes, Rusia ar putea risca o agresiune suplimentară împotriva altor vecini și chiar un atac asupra aliaților NATO”.

Pe lângă declarația sa privind o nouă propunere de ajutor, de joi, Blinken a anunțat un pachet suplimentar de 675 de milioane de dolari, care va include „arme, muniții și echipamente suplimentare din stocurile Departamentului de Apărare al SUA” pentru Ucraina.

Newsweek a contactat Departamentul de Stat pentru comentarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro