Pactul cu rușii pe care Vladimir Putin l-ar fi încălcat prin decretarea mobilizării parțiale
Prin decretarea mobilizării parțiale președintele rus Vladimir Putin ar fi încălcat un pact simplu cu locuitorii țării sale care l-a ajutat să rămână la putere peste două decenii, afirmă jurnalista Natalia Vasilieva.
Vasilieva, corespondenta pentru Rusia a ziarului britanic The Telegraph și fostă jurnalistă la agenția Associated Press, notează că discursul „extraordinar” al lui Putin din dimineața aceasta „rupe un pact de două decenii între Kremlin și poporul rus: Puteți să vă vedeți de viețile voastre în timp ce noi facem ce vrem pe scena internațională”.
Extraordinary statement from Putin this morning that breaks a two decade-long pact between the Kremlin and the Russian people:
You can get on with their lives while we’re do whatever we live on the international stage.— Nataliya Vasilyeva (@Nat_Vasilyeva) September 21, 2022
Jurnalista amintește de asemenea de paragraful secretizat din decretul privind mobilizarea pe care Putin l-a semnat deja, adăugând că acesta este „incredibil de vag” și că în teorie ar putea fi mobilizați milioane de bărbați ruși și absolvenți care au primit grade militare cu ani în urmă ca parte a studiilor lor în inginerie și alte domenii cu aplicații în domeniul militar.
Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a dat însă asigurări în intervenția pe care a avut-o imediat după anunțul făcut de Vladimir Putin că studenții ruși nu vor fi mobilizați, „indiferent de circumstanțe”, fără a-i menționa însă pe cei care au absolvit deja studiile superioare.
Șoigu a mai susținut că în primă fază vor fi mobilizați 300.000 de rezerviști cu experiență militară dar, dat fiind faptul că serviciul militar este obligatoriu în Rusia, acest lucru poate însemna aproape orice.
Primele reacții în Rusia după decretarea mobilizării parțiale
Imediat după discursul susținut de liderul de la Kremlin, puținii activiști ruși care nu au fost încarcerați sau determinați să plece din țară au lansat un apel la proteste în întreaga țară, avertizând că, odată decretată mobilizarea parțială, „războiul ajunge în fiecare casă” din Rusia.
„Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele și copiii?”, afirmă un comunicat publicat de mișcarea de tineret „Vesna” din Sankt Petersburg.
Disidentul încarcerat Alexei Navalnîi a avertizat la rândul său că prin decretarea mobilizării Putin vrea să „păteze cu sânge mâinile a încă sute de mii de persoane”.
„Totul se face pentru ca un singur om să-şi păstreze puterea şi să o prelungească”, a denunţat el, avertizând însă Occidentul să nu ignore amenințările lui Putin cu „arma nucleară”.
Mulți ruși s-au înghesuit să plece din țară după anunțul lui Putin
După anunțul făcut de liderul de la Kremlin cererile pentru biletele de avion din Rusia spre țările care încă le permit accesul s-au epuizat sau au ajuns să fie vândute la prețuri astronomice.
Potrivit unui screenshot de pe un site de vânzare de bilete de avion ce a circulat astăzi în Rusia pe Telegram și WhatsApp cel mai scump dintre acestea ar fi ajuns să coste un milion de ruble (16.600 de euro).
Uniunea Europeană și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești încă de pe 27 februarie.
Mai târziu în cursul zilei, general-colonelul în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova și fost ministru adjunct al Apărării, i-a „sfătuit” pe cetățenii ruși ce sunt vizați de încorporare să nu călătorească în străinătate și nici măcar să nu se deplaseze prin țară.
Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.