Sari direct la conținut

Disidentul rus Vladimir Kara-Murza, aflat în închisoare și pe care FSB-ul ar fi încercat să îl otrăvească, primește premiul pentru Drepturile Omului din partea CE

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Kara-Murza, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Consiliul Europei i-a acordat luni politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pentru ceea ce a numit curajul său de a înfrunta pe liderii Rusiei, relatează Reuters.

Kara-Murza, care deține atât cetățenia britanică, cât și cea rusă și a fost unul dintre cei care i-au cărat sicriul senatorului american John McCain la înmormântarea acestuia din 2018, a lucrat ca asistent apropiat al liderului opoziției Boris Nemțov, care a fost împușcat în centrul Moscovei în 2015.

De două ori, în 2015 și 2017, Kara-Murza s-a îmbolnăvit brusc și a intrat în comă în ceea ce el a spus că au fost tentative de ucidere prin otrăvire de către serviciile de securitate ruse. Moscova a negat implicarea.

El se află acum în arest preventiv pentru suspiciunea că a răspândit informații false despre forțele armate în temeiul noilor legi adoptate după începerea invaziei Ucrainei din 24 februarie.

„Este nevoie de un curaj incredibil în Rusia de astăzi pentru a fi împotriva puterii existente”, a declarat Tiny Kox, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, într-un comunicat.

„Astăzi, Kara-Murza dă dovadă de acest curaj, din celula sa de închisoare”.

Premiul a fost înmânat soției lui Kara-Murza, Yevgenia Kara-Muza, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, Franța, unde are sediul adunării parlamentare a Consiliului Europei.

În martie, Rusia a renunțat la Consiliul Europei, principalul organ de supraveghere a drepturilor omului de pe continent, anticipând o expulzare așteptată din cauza atacului său asupra Ucrainei.

Avocatul acestuia a spus că procurorii ruși au deschis un dosar pentru trădare pe numele lui Vladimir Kara-Murza, pentru că a răspândit „informații false” și a vorbit împotriva războiului din Ucraina.

Trădarea presupune o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Vladimir Kara-Murza a fost arestat în faţa casei sale din Moscova pe 11 aprilie, la câteva ore după ce CNN a difuzat un interviu în care el critica acţiunile Rusiei în Ucraina.

Ulterior, el a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru nerespectarea ordinelor Poliţiei după ce a fost reţinut, explica la acea vreme avocatul lui Kara-Murza, Vadim Prohorov. Vladimir Kara-Murza nu a fost acuzat oficial, iar Prohorov neagă că ar fi încălcat legea.

Înainte ca el să fie eliberat, procurorii ruși au deschis un nou dosar penal pe numele său în data de 22 aprilie, acuzându-l de data aceasta de răspândirea de „informații false” despre acțiunile forțelor armate ruse în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro