Sari direct la conținut

Gazprom spune că un dispozitiv NATO de neutralizare a minelor a fost descoperit la Nord Stream 1 în 2015

HotNews.ro
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia
Gazprom, Foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom a declarat luni că un dispozitiv NATO de neutralizare a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt, Serghei Kuprianov, a declarat că dispozitivul a fost scos și făcut inofensiv de forțele armate suedeze.

În 2015, în timpul inspecţii la gazoductul Nord Stream 1, efectuată de specialişti Gazprom, a fost descoperit un dispozitiv subacvatic de neutralizarea minelor, care, după cum a declarat ulterior NATO, „s-ar fi pierdut în cursul unor exerciţii”, a declarat luni Serghei Kuprianov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS, potrivit Agerpres.

„Acest caz este binecunoscut. La 6 noiembrie 2015, în timpul unei inspecţii vizuale planificate a gazoductului Nord Stream 1, a fost descoperit dispozitivul subacvatic al NATO Sea Fox. Se afla în spaţiul dintre conductele de gaz, clar lângă una dintre ramuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom la postul de televiziune Rossia-24.

„NATO a declarat că declanşatorul subacvatic fusese pierdut în timpul unor exerciţii. Iată ce exerciţii are NATO, când un dispozitiv exploziv militar este amplasat exact sub gazoductul nostru”, a adăugat Kuprianov.

Kuprianov mai susţine că dispozitivul a fost scos din apă şi neutralizat de forţele armate ale Suediei, iar transportul de gaze, întrerupt din cauza incidentului, a fost ulterior reluat.

O investigație suedeză a spus că primele verificări la locul scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică, întăresc suspiciunile de sabotaj, prin „detonări” care au cauzat „pagube importante”.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus luni că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, relatează Reuters.

„În Suedia, investigațiile noastre preliminare sunt confidențiale și asta, desigur, se aplică și în acest caz”, a spus ea reporterilor.

Săptămâna trecută, prim-ministrul rus Mihail Mișustin a trimis o scrisoare guvernului suedez în care cere ca autoritățile ruse și Gazprom să fie implicate în anchetă, lucru refuzat de Suedia.

Cu toate acestea, Andersson a spus că Suedia nu are puterea de a opri navele rusești să viziteze locurile exploziilor acum că investigația la locul faptei a fost încheiată.

„Zona economică suedeză nu este un teritoriu de care Suedia dispune. Am ridicat cordoanele acum și este posibil și ca alte nave să rămână în zonă, așa funcționează regulile”, a spus ea.

Procurorul general al Germaniei a lansat de asemenea o investigație cu privire la exploziile care au lovit rețeaua de conducte rusă Nord Stream.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro