Sari direct la conținut

Belarus vine cu noi precizări privind forța militară comună cu Rusia / Prima reacție la Moscova

HotNews.ro
Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko, Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Belarus a dat asigurări marţi că forţa militară formată cu Rusia este una „strict defensivă” după ce anunțul făcut luni de dictatorul Alexandr Lukașenko a provocat temeri privind o intervenţie directă a țării în conflictul din Ucraina, informează agențiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Obiectivele grupării regionale sunt strict defensive. Şi toate operaţiunile întreprinse în prezent vizează adoptarea unei reacţii adecvate la acţiunile întreprinse lângă frontiera noastră”, a declarat ministrul bielorus al apărării, Viktor Hrenin, citat într-un comunicat de ministerul său.

El a precizat că această forţă trebuie să permită asigurarea securităţii frontierelor Rusiei şi Belarus.

Mai devreme în cursul zilei de marți Hernin a făcut afirmații într-o notă mai belicoasă, spunând că „în cazul în care vom fi atacați, dacă cel puțin un metru de pământ belarus este supus agresiunii, așa cum a spus comandantul-șef, răspunsul va fi instantaneu și dur. De aceea, vă avertizăm încă o dată împotriva provocărilor”.

Acesta a subliniat însă că Belarusul nu își dorește un război cu Ucraina sau alte state vecine.

Ce a afirmat Alexandr Lukașenko luni

Cu o zi înainte, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a anunţat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin asupra desfăşurării acestei grupări militare comune, fără a preciza unde anume va fi desfăşurată aceasta şi care va fi amploarea ei.

Lukaşenko a acuzat Ucraina, Polonia și Lituania că pregătesc „atacuri teroriste” şi „o revoltă” militară în Belarus, formând combatanţi belaruşi „radicali” care să-l înlăture de la putere.

Cu toate acestea, Minskul neagă că intenţionează să-şi trimită armata, mult mai mică decât cea a Moscovei, să lupte în Ucraina alături de forţele ruse.

„Din păcate, în Occident se cultivă ideea că armata belarusă ar putea să se angajeze în operaţiunea militară specială din Ucraina. Cedând acestui tip de dezinformare, conducerea NATO şi a mai multor ţări europene iau în mod clar în considerare posibilitatea unei agresiuni împotriva ţării noastre”, a denunţat marţi secretarul Consiliului de Securitate din Belarus, Alexandr Volfovici.

Belarus a oferit deja teritoriul său armatei ruse pentru ofensiva ei împotriva Ucrainei, însă Minskul nu a participat până acum în mod direct la luptele de pe teritoriul ucrainean.

Rusia spune la rândul ei că nu va folosi trupe bieloruse în Ucraina

RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus, a scris de asemenea marți după-amiaza că trupe din forța comună ruso-bielorusă nu vor fi trimise să lupte în Ucraina, citându-l în acest sens pe general-colonelul în retragere Andrei Kartapalov, în prezent șeful Comisiei de Apărăre din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova.

„În ceea ce privește participarea sa în operațiunea militară specială, nu cred că va fi necesară. Grupul desfășurat în prezent acolo este mai mult decât capabil să își îndeplinească scarina”, a afirmat el.

Kartapalov a justificat desfășurarea grupului comun al Rusiei și Belarusului prin „ameliorarea îngrijorărilor fraților noștri bieloruși”.

Urmărește ultimele evoluții din a 230-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro