NATO va livra tehnică anti-drone în Ucraina, afirmă șeful alianței
NATO va livra Ucrainei tehnică de contracarare a dronelor, a declarat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, după reuniunile miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles, potrivit CNN.
Acest lucru vine în contextul în care Ucraina le-a cerut aliaților săi să îi furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea „dronelor kamikaze” în atacul brutal împotriva țării.
Aliații NATO „furnizează sisteme avansate, inclusiv artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate”, a declarat Stoltenberg.
„Le mulțumesc tuturor aliaților pentru contribuțiile lor semnificative și îi îndemn să continue să intensifice eforturile. De asemenea, furnizăm combustibil, îmbrăcăminte de iarnă și provizii medicale în cadrul pachetului cuprinzător de asistență al NATO”, a adăugat el.
„În cadrul acestui pachet, NATO va livra în scurt timp Ucrainei echipamente anti-drone cu sute de dispozitive de bruiaj al dronelor, care pot ajuta la ineficiența dronelor de fabricație rusă și iraniană. Și pentru a proteja poporul ucrainean și infrastructura critică”, a continuat el.
Stoltenberg a mai spus că, pe termen mai lung, NATO va ajuta, de asemenea, „Ucraina să facă tranziția de la echipamente din epoca sovietică la echipamente NATO moderne”.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a informat NATO cu privire la situația de pe câmpul de luptă, a declarat Stoltenberg, adăugând că „Ucraina face progrese bune, respingând forțele invadatoare rusești în est și în sud”.
Aliații Ucrainei promit să îi consolideze apărarea aeriană cât mai curând posibil
Aliații Ucrainei s-au angajat miercuri, la Bruxelles, să îi consolideze apărarea aeriană „cât mai curând posibil”, după două zile de bombardamente intense ale Rusiei asupra țării, potrivit AFP.
Puterile occidentale caută – cu dificultate – modalități de a furniza Ucrainei cele mai avansate sisteme ale lor, deoarece ele însele au cantități limitate, au declarat diplomații.
La sosirea sa la sediul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Bruxelles, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a rostit doar câteva cuvinte, rezumând subiectul zilei: „sisteme de apărare aeriană”.
„Sistemele vor fi furnizate cât mai repede posibil”, a dat asigurări secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după o reuniune a celor peste 50 de membri ai Grupului de contact pentru Ucraina condus de SUA.
„Vom furniza sistemele pe care le avem (…) Vom încerca, de asemenea, să furnizăm muniție suplimentară pentru sistemele pe care forțele ucrainene le folosesc în prezent”, a spus el.
Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a confirmat, la sosirea sa, că un prim sistem de apărare german de ultimă generație Iris-T a fost livrat Ucrainei. „Anul viitor, vor urma alte trei sisteme de apărare aeriană”, a adăugat ea.
„Acestea sunt sisteme foarte complexe, de înaltă tehnologie”, a explicat ea pentru a justifica o astfel de întârziere în livrare. „Dar facem totul pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla cât mai repede posibil.
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia
Ucrainenii au o „nevoie urgentă” de apărare aeriană pentru a face față bombardamentelor nediscriminatorii ale Rusiei, a recunoscut secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Unii aliați au furnizat astfel de sisteme de apărare”, a spus el. „Dar ucrainenii au nevoie de mai mult”.
„Au nevoie de diferite tipuri de apărare aeriană, cu rază scurtă de acțiune, cu rază lungă de acțiune, sisteme împotriva rachetelor balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor. Sisteme diferite pentru sarcini diferite”, a explicat acesta.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut crearea unui „scut” antiaerian deasupra Ucrainei.
SUA au promis sistemul de apărare aeriană NASAMS, primele două dintre acestea urmând să ajungă în curând în Ucraina.
A mai promis încă șase, dar, din nou, este vorba de echipamente care trebuie comandate din industria de apărare și a căror livrare poate dura doi-trei ani.
Între timp, membrii NATO ar putea apela la echipamente mai vechi, cum ar fi racheta antiaeriană Hawk, fabricată de SUA, care datează din timpul Războiului Rece, dar care a fost modernizată până în anii 2000, potrivit oficialilor americani.
Soldații ucraineni trag cu un obuzier autopropulsat Caesar Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia
Macron a anunțat că va livra sisteme de apărare anti-aeriană Ucrainei
„Vom livra radare, sisteme și rachete (antiaeriene, n.r.) pentru a-i proteja (pe ucraineni) de atacuri, în special pentru a-i proteja de atacurile dronelor”, a spus el.
Președintele francez a repetat, de asemenea, că Franța ia în considerare livrarea de obuziere autopropulsate Caesar suplimentare Ucrainei.
„Am livrat 18 dintre ele” de la începutul războiului, „lucrăm la livrarea a încă șase tunuri cu Danemarca”, a spus el, explicând că aceste șase Caesar au fost inițial destinate armatei daneze. „Încercăm să le livrăm ucrainenilor chiar acum”, a spus el.
___