Sari direct la conținut

Vestea care l-ar putea supăra pe Putin. Rușii au dat peste cap statisticile Băncii Centrale

HotNews.ro
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia
Banca Centrală a Rusiei, Foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

De la începutul anului până în luna septembrie, rușii au transferat în străinătate o sumă colosală de bani, a relatat agenția de presă de stat RIA Novosti, citând date oficiale, relatează publicația independentă The Insider.

În primele nouă luni ale anului, rușii au mutat peste 30 de miliarde de dolari în afara țării, un record absolut în istoria statisticii întocmite de Banca Rusiei.

Cei mai mulți bani, 6.7 miliarde de dolari, au fost transferați în luna septembrie, iar analiștii cred că a fost o consecință a faptului că președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, ceea ce a condus și la un val de emigrare din Rusia.

De la începutul războiului, rușii au retras mai mulți bani din afara granițelor.

În luna februarie, când Vladimir Putin a început invazia în Ucraina, cetățenii ruși au retras 4,3 miliade de dolari, apoi s-a înregistrat o scădere din cauza restricțiilor impuse de banca centrală a Rusiei.

Câți bani au rușii în conturile băncilor străine

Măsurile dure ale autorității de reglementare au reușit să limiteze temporar ieșirile de fonduri din Rusia, dar a fost declanșată o creștere semnificativă în vară, când s-au mai relaxat restricțiile, iar conturile bancare străine au fost inundate cu 5,2 miliarde de dolari.

Banca Centrală a Rusiei nu a furnizat încă date privind luna octombrie.

La începutul anului 2022, rușii aveau doar 30,6 miliarde de dolari în conturile de la băncile străine, potrivit statisticilor Băncii Centrale a Rusiei.

Astfel, în mai puțin de un an, cetățenii ruși au reușit să dubleze această sumă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro