Sari direct la conținut

FOTO Rusia produce rachete de croazieră în ciuda sancțiunilor occidentale. Dovezile găsite în Ucraina

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Kh-101, Foto: TASS / Profimedia Images
Lansarea unei rachete Kh-101, Foto: TASS / Profimedia Images

Rusia a produs în continuare rachete de croazieră în ciuda sancțiunilor impuse de țările occidentale după izbucnirea războiului din Ucraina, arată un raport al Conflict Armament Research, potrivit publicației americane New York Times, care citează un raport al Conflict Armament Research. Rămășitele unor rachete folosite de Moscova într-un atac recent arată că proiectilele au fost fabricate recent.

*Conflict Armament Research urmărește armele ilegale în conflicte, oferind informații bazate pe dovezi pentru a sprijini controlul armelor.

Rusia a bombardat Ucraina cu rachete de croazieră fabricate în ultimele săptămâni, au declarat luni cercetătorii britanici în domeniul armamentului de la Conflict Armament Research, sugerând că producția a continuat la câteva luni după ce guvernele occidentale au impus sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei, notează The Moscow Times.

Potrivit Conflict Armament Research (CAR), experții săi se aflau la Kiev pe 23 noiembrie, când Rusia a tras aproximativ 70 de rachete de croazieră.

Aceștia au analizat rămășițele rachetelor și au concluzionat că acestea sunt rachete ghidate aer-sol Kh-101, cu niște coduri care indică faptul că au fost produse în perioadele iulie-septembrie și octombrie-noiembrie 2022.

Alte două rămășițe Kh-101 care au lovit Kievul în iunie și octombrie fuseseră produse în 2018 și 2019, potrivit echipei de investigație.

CAR susține că Rusia se bazează într-o mare măsură pentru producția rachetelor de crozieră Kh-101 pe tehnologia și componentele europene și americane.

Există două variante

CAR crede că Moscova fie a găsit o modalitate de a eluda sancțiunile pentru a cumpăra componente destinate producției de rachete de crozieră, fie avea stocuri semnificative din aceste componente înainte de începerea războiului.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat în urmă cu aproape două săptămâni că restricțiile vor încetini capacitatea Rusiei de a produce arme ghidate cu precizie.

Armata folosește adesea muniții mai vechi înainte de a le desfășura pe cele mai noi, deoarece acestea constituie cea mai mare parte a stocului lor, potrivit New York Times.

Presa rusă a relatat că muncitorilor de la uzinele de muniții li s-a ordonat să lucreze ore suplimentare pentru a produce mai mult.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, țările occidentale au impus o serie de sancțiuni Rusiei, inclusiv o interdicție de a furniza acestei țări componente și tehnologii care ar putea fi utilizate în producția de arme. Presa a relatat, mai ales, în ultimul timp, că stocurile Moscovei s-au redus semnificativ.

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro