Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 288: Moscova amenință cu amplasarea de rachete nucleare în Europa / Rusia admite că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea / Noi întreruperi ale furnizării de electricitate în Ucraina

HotNews.ro
Soldați ucraineni fug să ajute oameni dintr-un apartament în flăcări după bombardamentele rusești în Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldați ucraineni fug să ajute oameni dintr-un apartament în flăcări după bombardamentele rusești în Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Forțele rusești continuă atacurile aeriene și terestre asupra mai multor așezări din estul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni. În apropiere de Lisiceansk, Rusia a desfășurat mai mulți soldați pentru a încerca să captureze satul Bilohorivka, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii, în timp ce un comandant dintr-o altă așezare intens disputată a descris o intensificare a ofensivei aeriene rusești.

07:17Noul material LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este convins că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina
  • Vladimir Putin a promis că va continua să atace sistemele energetice ucrainene, în ciuda criticilor globale privind loviturile care au lăsat milioane de oameni fără electricitate și apă la începutul iernii.
  • Liderul rus a prezentat loviturile ca fiind un răspuns la o explozie pe podul Kerci din Crimeea anexată și la alte atacuri, acuzând Kievul că a aruncat în aer liniile de alimentare cu energie electrică de la centrala nucleară Kursk și că nu a furnizat apă în Donețk, în estul Ucrainei.
  • Rusia este încă hotărâtă să cucerească părți din estul și sudul Ucrainei pe care Putin le-a revendicat ca fiind ale sale, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că peninsula Crimeea din sudul Ucrainei, pe care Rusia a anexat-o în 2014, este vulnerabilă la atacuri ale forțelor ucrainene, după ce oficialii de acolo au declarat că au doborât o dronă în apropierea unei baze navale cheie.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia. Potrivit lui Kuleba, Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).
  • Rusia a susținut că zona de siguranță propusă de ea în jurul centralei nucleare din Zaporojie are ca scop „oprirea bombardamentelor ucrainene”.
  • Bombardamentele rusești asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-au soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentele din orașul Toretsk, a precizat el într-o postare pe Telegram.
  • Aproximativ 10.000 de membri ai serviciilor ucrainene și aproximativ același număr de civili ucraineni ar fi deținuți în centre de detenție rusești, potrivit unui oficial ucrainean. Oleksandr Kononenko, care supraveghează drepturile omului în sectorul de securitate și apărare în numele parlamentului ucrainean, a declarat că civilii sunt deținuți ilegal ca prizonieri de război din cauza presupusei lor asocieri cu armata sau statul ucrainean.
  • Au fost raportate explozii la baza aeriană Berdiansk din regiunea Zaporojie. Trei explozii mari au fost auzite, precum și altele mai mici, în apropierea orașului de pe coasta Mării Azov.
  • Forțele rusești au tras peste 1.000 de rachete și rachete asupra rețelei electrice din Ucraina, care funcționează în continuare, în ciuda faptului că a suferit daune majore, a declarat un oficial de rang înalt.
  • Ministerul rus de Externe a anunțat joi că a eliberat-o pe vedeta americană de baschet Brittney Griner pentru a-l primi pe cetățeanul rus Viktor Bout într-un schimb de prizonieri.

Cele mai importante informații de joi, ziua 288 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:45 Volodimir Zelenski: Sunt sigur că teroarea minelor se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiunea din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat joi seară că a decorat post-mortem patru poliţişti care au fost ucişi de explozia unor mine în regiunea Herson, de unde ruşii s-au retras, şi a spus că este convins că „teroarea minelor” va fi unul dintre capetele de acuzare pentru care Rusia va fi judecată pentru agresiunea din Ucraina.

„Sunt sigur. Acest lucru se va număra printre acuzaţiile aduse Rusiei pentru agresiune – teroarea minelor, care este chiar mai crudă şi mai meschină decât cea cu rachete, pentru că nu există un sistem anti-mină care să distrugă cel puţin o parte din ameninţare, aşa cum face apărarea noastră aeriană”, a arătat Zelenski în mesajul său video transmis ca în fiecare seară ucrainenilor.

Polonia va convoca circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

22:30Un mort și doi răniți în bombardamentele rusești asupra orașului Donețk, anunță guvernatorul

Bombardamentul rusesc asupra unui oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, s-a soldat cu un mort și doi răniți, potrivit guvernatorului regiunii, Pavlo Kirilenko. Cel puțin 12 case au fost distruse de bombardamentul din orașul Toretsk, a declarat el într-o postare pe Telegram.

21:45Viktor Bout a ajuns în Rusia

„Totul este în regulă”, a declarat fostul traficant de arme Viktor Bout la telefon familiei sale după ce a aterizat joi în Rusia, potrivit unui scurt clip difuzat de postul de televiziune rus Rossiya 24.

21:05 Polonia va convoca circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

20:40 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că guvernul său colaborează cu agenția de supraveghere nucleară a ONU pentru a crea o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia. Potrivit lui Kuleba, Kievul a rămas „în contact strâns” cu Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

19:58Africa de Sud: Opoziția cere încetarea „secretomaniei” cu privire la cargoul rusesc

Noaptea, macarale descărcau încărcătura navei în camioane protejate de personal înarmat, a adăugat acesta.

19:35Papa Francisc a început să plângă, joi, când a vorbit despre suferinţa ucrainenilor, în timpul unei rugăciuni tradiţionale în centrul Romei, conform Reuters.

Papei a început să îi tremure vocea atunci când i-a invocat pe ucraineni şi a trebuit să se oprească, neputând să vorbească pentru aproximativ 30 de secunde. Când a reluat rugăciunea, vocea continua să îi tremure. Mulţimea, inclusiv primarul Romei, Roberto Gualtieri, care se afla chiar lângă suveranul pontif, a aplaudat când şi-a dat seama că nu poate vorbi şi l-au văzut plângând.

UE „îi lipsesc capacităţile critice” de apărare, spune Josep Borrell

19:04Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a afirmat joi că Statele Unite s-ar pregăti să efectueze o „nouă lovitură de stat” sau o „lovitură de palat” la Kiev.

18:30Armata ucraineană a publicat noi imagini video cu lansările de muniție incendiară asupra orașului Adviivka din regiunea Donețk, afirmând că forțele rusești au „dezlănțuit iadul” aici.

18:05 Ucraina a reţinut un cuplu de ruși suspectat de spionaj în favoarea Rusiei la Odesa

Într-un comunicat transmis joi, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) acuză cuplul că a colectat informaţii secrete pentru Rusia despre locurile pentru posibile desfăşurări militare şi despre mişcarea unităţilor de apărare antiaeriană. „SBU i-a reţinut pe ambii spioni când aceştia încercau să transfere Rusiei informaţii clasificate”, se precizează în comunicat.

Cei doi, ale căror nume nu au fost dezvăluite, sunt suspectaţi că erau ofiţeri ai serviciului secret al armatei ruse care plănuiau să creeze o reţea de agenţi în sudul Ucrainei. Ofiţerii SBU au găsit telefoane mobile şi calculatoare cu dovezi privind „o corespondenţă ascunsă cu agresorul”.

17:45 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat joi că blocului comunitar „îi lipsesc capacităţile critice” de apărare şi a pledat pentru cheltuieli militare comune ale statelor membre şi o mai mare cooperare cu industria de resort pentru a le putea acoperi şi a cerut totodată să se menţină sprijinul pentru Ucraina, conform EFE.

Putin: Rusia va continua să lovească infrastructura critică din Ucraina

17:20 Explozii au fost raportate la baza aeriană din Berdiansk, regiunea Zaporojie.

Au fost auzite trei explozii mari, precum și altele mai mici, în apropiere de acest oraș situat la Marea Azov. Echipele de intervenție se deplasează la fața locului. Nu sunt informații încă despre eventuale victime.

16:30 Vladimir Putin a declarat joi că țara sa va continua loviturile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina.

„Da, o facem, dar cine a început?”, a declarat Putin în marja unei ceremonii de decernare a unei medalii la Kremlin, descriind bombardamentul ca fiind un răspuns la explozia care a avariat podul din Crimeea și la alte atacuri atribuite Kievului.

De asemenea, el a acuzat Kievul că „a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk”, o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, și că „nu a furnizat apă” zonei ocupate Donețk. (AFP)

15:54 Finlanda nu poate prezice cât timp va dura până când Turcia va ratifica cererea de aderare la NATO, dar „cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat joi ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen.

Într-un interviu acordat după întâlnirea cu omologul său turc, Kaikkonen a declarat că Finlanda preferă să adere la alianța de securitate alături de Suedia, care a depus și ea o candidatură, și nu să meargă „de una singură”.

Schimb major de prizonieri între SUA și Rusia

15:22Rusia a eliberat-o pe Brittney Griner, vedeta baschetului american, la schimb cu „negustorul de moarte” Viktor Bout

15:02 Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii principale neschimbată la 25% și a declarat că atacurile cu rachete rusești asupra instalațiilor energetice vor afecta PIB-ul în acest an și vor complica o redresare rapidă a economiei.

Banca centrală a majorat rata principală la 25% în iunie pentru a domoli inflația de două cifre. De atunci, oficialii băncii au declarat în repetate rânduri că urmăresc să o mențină la acest nivel până în 2024.

Continuarea finanțării internaționale este o condiție esențială pentru stabilitatea economică, a declarat banca într-un comunicat după ultima sa ședință de politică monetară din acest an. Ajutorul financiar internațional va ajunge la 31 de miliarde de dolari în acest an, a precizat aceasta. (Reuters)

14:50Țările UE vor suplimenta cu încă 2 miliarde de euro un fond care este folosit pentru a plăti sprijinul militar pentru Ucraina, au declarat joi doi diplomați pentru Reuters.

Miniștrii de externe ai blocului comunitar vor decide să completeze cu această sumă așa-numitul Fond European pentru Pace (EPF) în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Bruxelles, au precizat diplomații.

Statele UE au apelat la EPF pentru a finanța achizițiile de arme și echipamente militare pentru Kiev, dar acesta a fost în mare parte epuizat în cele aproape nouă luni de război în Ucraina. La jumătatea lunii noiembrie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a cerut statelor membre să umple din nou fondul până la sfârșitul anului.

În total, UE și statele sale membre au furnizat până acum Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de cel puțin 8 miliarde de euro, a declarat Borrell în noiembrie.

Rusia admite că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea

14:13 Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut ca Rusia să răspundă pentru „atrocitățile” comise de forțele sale în Ucraina. Thomas-Greenfield a reacționat la un nou raport al biroului ONU pentru drepturile omului, publicat ieri, care a constatat că cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele rusești în primele săptămâni după ce Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a documentat execuții sumare și atacuri în zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real al victimelor din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî este probabil mult mai mare. (The Guardian)

13:27 Rusia a admis joi că este vulnerabilă la atacuri în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, o recunoaștere care vine după mai multe lovituri, atribuite Ucrainei, asupra unor obiective rusești aflate departe de linia frontului.

În Crimeea, „există riscuri, deoarece partea ucraineană continuă să își urmeze linia de organizare a atacurilor teroriste”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dar faptul că drona de joi dimineață a fost doborâtă „arată că se iau contramăsuri eficiente”, a spus el.

13:14 Rusia a susținut că zona de siguranță propusă în jurul centralei nucleare din Zapororojie a fost propusă pentru a „opri bombardamentele ucrainene”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut aceste declarații joi dimineață, potrivit Reuters. Ambele părți s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Există temeri că atacurile ar putea provoca un accident nuclear.

Noua evaluare privind pierderile rusești

13:00 Noua evaluare ucraineană privind pierderile rusești din ultima zi: 340 de soldați, 2 tancuri, 2 blindate de luptă ale infanteriei, 2 diferite vehicule, 2 sisteme de artilerie și 2 drone:

12:47 Ucraina a aplicat joi noi întreruperi de energie electrică de urgență, încercând să repare infrastructura energetică avariată în urma atacurilor aeriene rusești, care, potrivit operatorului rețelei naționale, au provocat penurii semnificative de aprovizionare.

„Începând cu ora 11:00 a.m. pe 8 decembrie, din cauza daunelor provocate de loviturile cu rachete asupra centralelor electrice și a rețelei de înaltă tensiune, sistemul are un deficit semnificativ de energie electrică”, a declarat operatorul de rețea Ukrenergo.

Acesta a precizat că situația a fost complicată de condițiile meteorologice, regiunile vestice confruntându-se cu ger, ploaie, zăpadă și vânturi puternice care au provocat înghețarea cablurilor, dar că cea mai dificilă situație a fost în zonele estice, unde luptele sunt cele mai violente. (Reuters)

12:03 Ministerul de Externe al Rusiei a reclamat joi că Suedia și Danemarca refuză să includă autoritățile ruse în investigația lor privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică.

„Danemarca și Suedia se tem să lase Rusia să participe la investigație pentru că atunci lumea ar ști cine este responsabil pentru explozii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Moscova amenință cu amplasarea de rachete nucleare în Europa

11:35 Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe rus, a declarat joi că Moscova va respecta moratoriul privind desfășurarea de forțe nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa, atâta timp cât SUA nu vor desfășura astfel de arme în Europa sau Asia.

„Moratoriul este încă în vigoare, dar dacă astfel de arme sunt desfășurate de Statele Unite pe teritoriul european sau asiatic, abordarea noastră nu poate rămâne neschimbată”, a declarat Ryabkov pentru canalul de știri Rossiya 24.

Rusia susține că ar putea fi nevoită să desfășoare rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa. (Reuters)

11:07 Cheltuielile europene pentru apărare au depășit pentru prima dată 200 de miliarde de euro în 2021,, reprezentând 1,5% din produsul intern brut al celor 26 de state membre ale EDA, a anunțat joi Agenția Europeană de Apărare (EDA)

Acestea au crescut cu 6% față de 2020, ajungând la 214 miliarde de euro, a precizat EDA în raportul său anual privind datele de apărare, cea mai puternică creștere de când regiunea a început să stimuleze cheltuielile militare în 2015, după anexarea Crimeei de către Rusia la Ucraina. Țările cu cele mai mari creșteri au fost Italia, Finlanda, Grecia și Slovenia.

Creată în 2004, principala sarcină a EDA este de a sprijini și facilita cooperarea în domeniul apărării în Europa. Toate țările UE, cu excepția Danemarcei, sunt membre.

„Anunțurile făcute de statele membre în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei semnalează faptul că este probabil ca majorările cheltuielilor să continue în anii următori”, a adăugat EDA.

11:04Cancelarul Olaf Scholz speră ca Germania să se doteze cu un scut de apărare antirachetă în următorii cinci ani, conform Reuters.

Ce a vrut Vladimir Putin să spună în noul său discurs?

10:59 Comentariile făcute miercuri de președintele rus Vladimir Putin într-un discurs citit de pe foaie despre „operațiunea militară specială” din Ucraina au lăsat să se întrevadă câteva dintre intențiile sale pentru perioada următoare, acesta transmițând un mesaj clar pentru liderii din Occident.

10:24 Marina rusă a doborât o dronă ucraineană deasupra Mării Negre, a declarat joi guvernatorul instalat de Rusia la Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsula anexată Crimeea.

„În această dimineață, o navă a Flotei Mării Negre a doborât o dronă deasupra mării”, a afirmat guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvozhaev, pe Telegram.

10:16 Un pilot ucrainean care a doborât două rachete și cinci drone înainte de a se catapulta din avionul său a fost decorat cu Ordinul „Steaua de Aur”, titlul de Erou al Ucrainei.

Maiorul Vadim Voroșilov a efectuat operațiunea deasupra regiunii Vinniția pe 12 octombrie, înainte de a se catapulta din avionul său după ce acesta a fost avariat.

O imagine cu el a fost difuzată masvi pe internet în Ucraina la începutul acestei săptămâni, acesta fotografiindu-se însângerat, dar sfidător, cu degetul mare ridicat către aparatul de fotografiat.

Atac asupra bazei rusești din Sevastopol

10:04VIDEO Rusia anunță că efectuează exerciții tactice în Belarus

09:40 Aproximativ 20 de foști condamnați mobilizați au dezertat din armata rusă în orașul Iasinuvata, ocupat de Rusia, în regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, citat de Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, condamnații au evadat în timp ce erau transportați spre poziții de luptă. Trei dintre evadați au fost uciși de forțele ucrainene în timpul unei operațiuni de căutare, a precizat Statul Major General.

08:33 Baza rusească din Sevastopol a fost atacată joi dimineață, potrivit unor informații și imagini neconfirmate de pe rețelele de socializare. Potrivit acestora, apărarea antiaeriană s-a activat în Sevastopol. Locuitorii orașului au raportat că au auzit bubuituri puternice.

Progrese „sporadice” în privința schimbului de prizonieri Rusia-SUA

08:11 Principalele concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW):

  • Președintele rus creează condiții pentru un război prelungit de cucerire în Ucraina.
  • Putin se folosește de Consiliul pentru Drepturile Omului al Rusiei pentru a-și consolida puterea, încălcând în același timp principiile dreptului internațional.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații care susțin evaluările anterioare ale ISW, potrivit cărora o pauză operațională în iarna 2022-2023 ar favoriza Rusia.
  • Forțele ruse au folosit drone Shahed-136 în Ucraina pentru prima dată în ultimele trei săptămâni.
  • Eforturile Rusiei de a face presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura războiului ar putea provoca fricțiuni în cadrul armatei belaruse.
  • Este probabil ca forțele rusești să mărească ritmul contraatacurilor lor în estul Harkovului și în vestul regiunii Lugansk.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zonele Bahmut și Avdiivka-orașul Donețk.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile defensive și reamplasarea de forțe lor în estul regiunii Herson.
  • Surse media rusești independente au indicat că eforturile de mobilizare vor continua, în ciuda declarațiilor oficialilor ruși care susțin contrariul.
  • Autoritățile de ocupație transformă probabil Mariupol, regiunea Donețk, într-o bază militară și logistică de ariergardă pentru forțele rusești.

07:39 Discuțiile dintre Rusia și SUA privind un important schimb de prizonieri înregistrează doar progrese sporadice, a declarat un diplomat rus de rang înalt.

Cele două țări au examinat modalitățile de realizare a unui schimb care să permită eliberarea americanilor Brittney Griner și Paul Whelan. Moscova a făcut cunoscut faptul că ar dori ca traficantul de arme condamnat Viktor Bout să fie inclus în orice acord.

„Chestiunile legate de schimburi sunt examinate într-un canal separat desemnat de președinți, iar uneori acest lucru merge bine, alteori mai puțin bine. Acesta este un subiect extrem de delicat – vorbim despre soarta unor persoane”, a declarat Ryabkov pentru Izvestia, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Riscul ca Putin să folosească arme nucleare ca parte a războiului său din Ucraina a scăzut ca răspuns la presiunea internațională, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
  • Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove din estul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Loviturile asupra unor baze aeriene aflate în interiorul teritoriului rusesc au dat o lovitură majoră reputației Moscovei și au ridicat întrebări cu privire la motivele pentru care apărarea sa a eșuat, spun experții.
  • Statele Unite au transmis în mod clar Ucrainei îngrijorarea lor cu privire la orice escaladare a războiului cu Rusia, dar respectă suveranitatea ucraineană, inclusiv deciziile privind modul în care Kievul folosește armele furnizate de Washington, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate al Casei Albe, John Kirby.
  • SUA au calificat drept „iresponsabile” remarcile „ușoare” ale lui Putin, care a minimalizat miercuri riscul de a folosi arme nucleare în conflict.
  • Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a avertizat cu privire la un scenariu de „apocalipsă” pentru oraș în această iarnă, dacă vor continua atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii. Rusia a efectuat peste 1.000 de lovituri asupra rețelei electrice din Ucraina, potrivit Interfax Ucraina.
  • Rusia încă lucrează la modul în care va răspunde la plafonarea prețurilor impusă de puterile occidentale la vânzările de petrol rusesc, a declarat Kremlinul. Printre opțiuni se numără interzicerea vânzărilor de petrol către unele țări și stabilirea unor reduceri maxime la care și-ar vinde țițeiul, a relatat cotidianul Vedomosti.
  • Națiunile Unite examinează „informațiile disponibile” despre acuzațiile potrivit cărora Iranul a furnizat drone Rusiei, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care se confruntă cu presiuni occidentale pentru a inspecta dronele doborâte în Ucraina.
  • Comisia Europeană a propus un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include alte aproape 200 de persoane și entități.
  • Revista Time l-a declarat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „Persoana anului”.
  • Cele două plicuri trimise marți Ambasadei Ucrainei la București conțineau fragmente de țesuturi organice, a anunțat SRI.
  • Turcia ar putea trimite centrale electrice plutitoare în România pentru a furniza electricitate Ucrainei, a declarat Zeynep Kharezi, directorul general al Karpowership.
  • Rusia încearcă să „îngheţe” luptele pe timpul iernii pentru a-şi întări forţele în vederea unui nou asalt în primăvară, a afirmat Jens Stoltenberg.
  • Vietnamul, un mare cumpărător de armament la nivel mondial renunță la achizițiile din Rusia.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro