Sari direct la conținut

UE va crea o „rezervă” pentru amenințări nucleare și chimice

HotNews.ro
In interiorul unui buncar nuclear, Foto: Stephen Barnes-Military / Alamy / Profimedia Images
In interiorul unui buncar nuclear, Foto: Stephen Barnes-Military / Alamy / Profimedia Images

Uniunea Europeană a acordat Finlandei fonduri pentru a crea pentru prima dată o aşa-numită „rezervă” împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, pentru utilizare de către toate statele membre, a anunţat marţi guvernul finlandez, citat de Reuters și Agerpres.

„Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a confirmat necesitatea de a consolida pregătirea CBRN (chimică, biologică, radiologică şi nucleară) a UE”, a declarat comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, într-un comunicat.

Rezerva va consta din echipamente medicale şi de salvare, precum antidoturi şi detectoare de radiaţii, menite să protejeze personalul din serviciile de urgenţă şi populaţia civilă, a declarat Ministerul de Interne al Finlandei.

Finlanda împarte o graniţă de 1.300 km cu Rusia şi este situată în apropierea statelor baltice, care se tem de asemenea că escaladarea războiului din Ucraina ar putea duce la folosirea armelor nucleare sau la un accident nuclear.

„Rezerva” creată în Finlanda va putea fi accesată rapid de țările UE

„Stocurile care urmează să fie constituite în Finlanda vor îmbunătăţi pregătirea strategică a Uniunii Europene pentru a răspunde la diferite tipuri de ameninţări, în special în nordul Europei şi regiunea Mării Baltice”, a declarat ministrul de interne finlandez Krista Mikkonen într-un comunicat.

Începând din 2024, din această rezervă pentru care UE va acorda 242 de milioane de euro se vor putea expedia provizii către o zonă de dezastru sau de criză în termen de 12 ore de la acceptarea ofertei de asistenţă, se adaugă în comunicat.

Finlanda a păstrat rezerve naţionale extinse de produse esenţiale, precum cereale, combustibili şi medicamente, timp de decenii după pierderea a în jur de 10% din teritoriul său în favoarea Uniunii Sovietice, după ce s-a luptat împotriva unei tentative de invazie a sovieticilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La fel ca și Suedia învecinată, Finlanda așteaptă ratificarea aderării, renunțând la neutralitatea sa istorică după declanșarea invaziei rusești în Ucraina anul trecut, însă se confruntă cu opoziția Turciei, care acuză cele două state nordice că găzduiesc persoane catalogate drept „teroriști” de către regimul de la Ankara.

Urmărește ultimele evoluții din a 328-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro