Sari direct la conținut

Pentagonul încearcă să obțină echipamente pentru Ucraina de la trupele sale din Asia

HotNews.ro
Pentagonul, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Pentagonul, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

​Departamentul Apărării din SUA a cerut forţelor sale staţionate în Coreea de Sud, unul dintre aliații săi asiatici, să pună la dispoziţie echipamente pentru a ajuta Ucraina în războiul împotriva Rusiei, relatează agențiile Reuters şi Yonhap, citate de Agerpres.

„Acest lucru are impact zero asupra operaţiunilor noastre şi capacităţii noastre de a pune în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra aliatul, Republica Coreea”, a subliniat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al forţelor SUA din Coreea de Sud (USFK), Isaac Taylor.

USFK au un efectiv de circa 28.500 de militari. Nu au fost comunicate alte detalii privind tipul de armament ce ar urma să fie livrat şi cât anume s-a solicitat sau a fost transferat deja.

Cotidianul New York Times a relatat săptămâna aceasta că SUA transferă muniţii din Israel şi Coreea de Sud către Ucraina pentru a fi utilizate în războiul împotriva Rusiei.

Întrebat în legătură cu aceste informaţii, Ministerul Apărării de la Seul a răspuns că se află în strânsă coordonare cu Statele Unite pentru a menţine o postură de pregătire. Politica Seulului este de a nu livra arme letale Ucrainei.

Coreea de Sud a încercat să nu supere Rusia în contextul noilor tensiuni din peninsulă

Coreea de Sud a încercat să evite divergenţele cu Rusia, atât din raţiuni economice cât şi având în vedere influenţa pe care o poate exercita Moscova în privinţa Coreei de Nord.

Tensiunile între Seul și Phenian au escaladat din nou brusc la sfârșitul anului trecut după ce Coreea de Nord a trimis pentru prima oară după 5 ani o dronă care a încălcat spațiul aerian al vecinului său din sud, aceasta ajungând să survoleze inclusiv capitala sud-coreeană.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, și-a criticat dur forțele armate după ce acestea nu au reușit să doboare nici măcar una dintre dronele nord-coreene lansate pe 26 decembrie.

În pofida atitudinii mai puțin belicoase față de Rusia comparativ cu cea a Japoniei, Coreea de Sud a blocat tranzacțiile cu Banca Rusiei și activele în won deținute de banca centrală rusă în luna martie a anului trecut, la puțin timp după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei.

Un oficial american a afirmat în noiembrie că Washingtonul discută cu Coreea de Sud achiziţia de proiectile de artilerie pentru a fi trimise în Ucraina, cu toate că Seulul insistă ca SUA să fie beneficiarul final al acestora.

Urmărește ultimele evoluții din a 330-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro