Sari direct la conținut

VIDEO „Ucigașii de tancuri” destinați Ucrainei au ajuns în Europa

HotNews.ro
Vehicule de lupta Bradley, Foto: U.S. Transportation Command / Zuma Press / Profimedia Images
Vehicule de lupta Bradley, Foto: U.S. Transportation Command / Zuma Press / Profimedia Images

O înregistrare video publicată de agenția Reuters arată că lotul de vehicule blindate de luptă Bradley, descrise drept „ucigași de tancuri”, a ajuns în Germania, unde militarii ucraineni sunt instruiți pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

În înregistrarea video pot fi observate de asemenea sisteme mobile de apărare aeriană „Avenger”, o armă autopropulsată de fabricație americană care oferă protecție pe rază scurtă, și vehicule de depanare M88, unul dintre cele mai mari vehicule blindate din dotarea forțelor armate ale SUA.

Vehiculele de luptă Bradley au fost încărcate pe un cargobot militar ARC Integrity în orașul North Charleston din statul Carolina de Sud pentru a fi trimise în Germania, înainte de a ajunge pe frontul din Ucraina.

Nu este clar dacă acest lot de vehicule blindate va pleca imediat spre Ucraina sau va rămâne o perioadă în Germania pentru a fi folosit pentru antrenarea soldaților ucraineni.

Mai mulți oficiali de la Washington au declarat încă de la începutul lunii ianuarie pentru presa americană că SUA intenționează să trimită astfel de vehicule blindate de luptă forțelor armate ucrainene ca parte a unui nou pachet de asistență militară pregătit de administrația președintelui Joe Biden.

Casa Albă și Pentagonul au confirmat apoi informațiile, precizând că noul ajutor american pentru Ucraina va valora 3 miliarde de dolari.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la jumătatea lunii ianuarie a arătat că militari ucraineni au început deja antrenamentele pe vehiculele Bradley. În înregistrarea cu militarii ucraineni la antrenamente în Germania a putut fi văzut un vehicul Bradley M2A2 ODS, o variantă îmbunătățită a vehiculului de luptă original ce a început să fie produs în 1981.

De ce sunt considerate vehiculele Bradley „ucigași de tancuri”

Vehiculele modernizate M2A2 Bradley ODS au participat la „Operațiunea Furtună în Deșert”, numele dat intervenției americane în Războiul din Golf declanșat de fostul dictator irakian Saddam Hussein în august 1990. Acestea sunt de altfel și modelele trimise de SUA Ucrainei.

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a descris aceste vehicule drept un potențial „ucigaș de tancuri” și trimiterea lor Ucrainei ca fiind o „idee excelentă” încă de dinainte ca administrația președintelui Joe Biden să confirme oficial acest lucru.

„Așa cum am spus acum câteva zile, am fost comandant de Brad (Bradley) în Desert Storm. Brad-ul (sau IFV/CFV) NU este un tanc, dar poate fi un ucigaș de tancuri… și un transportor de trupe. (IFV=Vehicul de Luptă al Infanteriei, CFV= Vehicul de Luptă al Infanteriei Mecanizate)”, a notat el pe pagina sa de Twitter în data de 5 ianuarie.

El a explicat că vehiculele M2A2 Bradley au pe turelă două rachete antitanc TOW, un tun automat Bushmaster de 25 mm, o mitralieră coaxială de 7,62mm, toate eficiente la distanțe mari.

„Acesta a fost un vehicul grozav. Am atacat eficient tancurile irakiene, blindatele BMP și alte ținte. Deși este un vehicul cu șenile, nu are multe probleme complicate legate de motor și turelă. Consum bun de benzină, viteză maximă de aproximativ 65 de kilometri pe oră pe teren accidentat, mentenanță minimă, protecție și putere de foc solide”, a lăudat el vehiculele fabricate în SUA.

Bradley „nu este un tanc, ci un ucigaș de tancuri”, a declarat luna trecută și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Ryder. „Credem că va ajuta (forțele ucrainene) foarte mult pe câmpul de luptă”, a subliniat el.

Ulterior, președintele Joe Biden a anunțat că administrația sa a aprobat și trimiterea a 31 de tancuri Abrams de fabricație americană către Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro