Sari direct la conținut

Un general american crede că ucrainenii vor reuși să îi izoleze pe ruși vara aceasta. „Puteți face ca inamicul să se prăbușească”

HotNews.ro
David Petraeus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images
David Petraeus, Foto: Attila Husejnow/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia images

David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA, a declarat pentru CNN că crede că trupele ucrainene vor putea împinge forțele ruse mai departe în această vară, în funcție de aprovizionarea cu arme și de strategie.

Va fi nevoie de un război cu arme combinate – o abordare complementară în care mai multe tipuri de unități de luptă se sprijină reciproc – pentru ca ucrainenii să reușească să îi împingă pe ruși, a declarat Petraeus pentru Nic Robertson de la CNN la Conferința de Securitate de la Munchen din Germania.

„Puteți face ca inamicul să se năruie și, în mod ideal, să se prăbușească – și acest lucru este posibil în această vară, cel puțin la nivel local – și, sperăm, suficient pentru a tăia acel pod terestru pe care Rusia l-a stabilit, care le permite să se conecteze cu Crimeea de-a lungul coastei de sud-est a Ucrainei” a spus Petraeus, care a fost comandantul SUA și al coaliției pentru războaiele din Afganistan și Irak, iar mai târziu a fost director al CIA.

„Dacă tăiați asta, puteți începe izolarea Crimeei, (…) și apoi puteți împărți forțele ruse. Și apoi, dacă puteți doborî podul din strâmtoarea Kerci, i-ați izolat cu adevărat”, a adăugat el.

Petraeus a spus că dacă acest scenariu se va împlini, combinat cu arme cu rază lungă de acțiune pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), ar exista o „dinamică foarte diferită” în conflict.

Dacă pierderile rusești continuă să se acumuleze, „la un moment dat, Kremlinul trebuie să recunoască că acest război este nesustenabil pe câmpul de luptă” și nu numai dacă vor fi înăsprite controalele economice, financiare.

El a mai spus că ucrainenii care sunt antrenați cu arme occidentale par să învețe cu o viteză remarcabilă.

Petraeus a mai subliniat că, potrivit rapoartelor colegilor care pregătesc soldați ucraineni, aceștia „zburdă” la antrenament, iar când se întorc la cazarmă, după o zi întreagă de antrenamente, continuă să citească manuale, pentru că „vor să se întoarcă la luptă, să își protejeze familiile”.

Trupele ucrainene se antrenează cu tancurile Leopard 2 în Polonia, guvernul britanic a declarat la începutul acestei luni că va începe antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă standard NATO, iar primul grup de ucraineni a finalizat antrenamentul la o bază americană din Germania vineri.

„Cred că vor fi capabili să obțină genul de efecte ale armelor combinate pe care rușii nu le-au atins”, a mai spus Petraeus.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro