Sari direct la conținut

Războiul se va încheia în „câteva săptămâni”, dacă UE nu va furniza repede muniție, avertizează Borrell / Diplomatul face apel la stocurile UE existente

HotNews.ro
Josep Borrell, Foto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia
Josep Borrell, Foto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia

Războiul cu Ucraina se va termina dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina, a avertizat Josep Borrell, șeful UE pentru afaceri externe, în ultima zi a conferinței de securitate de la München, relatează The Guardian.

El a spus că o reuniune specială a miniștrilor apărării din UE, programată pentru 8-9 martie, va oferi țărilor șansa de a oferi muniție din stocurile lor existente, adăugând că este nevoie de până la 10 luni pentru ca armatele europene să comande și să primească un singur glonț.

„Suntem în regim urgent de război”, a spus el. „Acest deficit de muniție trebuie rezolvat rapid; este o chestiune de săptămâni.” El a spus că dacă nu se întâmplă acest lucru, războiul se va termina.

Borrell va prezenta luni, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, planuri pentru a utiliza facilitatea europeană pentru pace existentă de 3,6 miliarde de euro pentru ca UE să achiziționeze muniții în comun, pe modelul achiziționării de vaccinuri în timpul crizei Covid, o idee propusă pentru prima dată de prim-ministrul estonian, Kaja Kallas.

Această idee a fost reluată sâmbătă de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

  • „Ca întotdeauna în acest război atroce pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei, vedem că putem muta munți sub presiune și, prin urmare, și acum”, a spus ea într-un interviu pentru Reuters și alte trusturi de presă la Conferința de Securitate de la München.
  • „Nu sunt vremuri normale, sunt vremuri extraordinare. Și, prin urmare, ar trebui să ne uităm și la măsuri sau proceduri extraordinare”, a adăugat ea, vorbind despre intenția UE de a achiziționa arme la comun pentru Ucraina.

Urgența lipsei de muniții impune UE să recurgă la stocurile existente

Borrell a spus că ideea Estoniei va funcționa pe termen mediu, dar el consideră că urgența penuriei este de așa natură încât impune țărilor UE să recurgă la stocurile existente.

  • „Trebuie să folosim ceea ce au statele membre”, a spus el.
  • „Trebuie făcut mult mai mult și mult mai repede. Mai sunt multe de făcut. Trebuie să creștem și să accelerăm sprijinul nostru militar. În prezent, este nevoie de aproape 10 luni pentru ca armata europeană să cumpere un glonț de calibrul de 155 mm, aproape un an, și aproape trei ani pentru a cumpăra o rachetă aer-aer. Acest lucru nu este în concordanță cu situația de război în care trăim.”

Kallas, vorbind la același eveniment, a spus că Rusia se află într-un mod de război, producând muniție în trei schimburi, adăugând că trebuie să existe o poziție de război similară în Europa. Ea a susținut că directorii din industria de apărare i-au spus că nu au ordine de la UE.

Borrell a spus că absența muniției se datorează faptului că „am uitat de războaiele clasice – am fost angajați doar cu forțele expediționare și Blitzkrieg tehnologic”.

Borrell face apel la creșterea interoperabilității în UE

El a spus că unele țări europene, precum Polonia, și-au dublat bugetele pentru apărare, în timp ce Franța își crește cheltuielile pentru apărare cu 40%, de la 39 de miliarde de euro la 59 de miliarde de euro.

El a subliniat că apărarea rămâne o competență națională de stat în UE, dar a spus că dacă UE și-ar spori cheltuielile pentru apărare „fiecare în colțul său, ne vom crește duplicatele și nu ne vom umple lacunele”.

Borrell a spus că războiul din Ucraina poate acționa ca o trezire sau un stimulent pentru a rupe tabuuri prin creșterea interoperabilității apărării în Europa, dar a adăugat că experiența a arătat că acest lucru nu se va schimba peste noapte și a deplâns o cultură a întârzierilor despre care, a spus el, slăbește rolul de coordonare al Agenției Europene de Apărare

„Ne-a luat prea mult timp pentru a lua decizii critice, cum ar fi furnizarea de tancuri de luptă”, a spus el, „când toată lumea știe că pentru a câștiga un război clasic, un război clasic cu manevre de arme grele, ai nevoie de tancuri de luptă. Nu vei câștiga acest război fără acest tip de arme.”

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în această săptămână că Ucraina folosește obuzele de artilerie mai repede decât le-ar putea produce aliații în prezent.

Potrivit acestuia, NATO are în plan creșterea stocurilor de armament și muniție, Stoltenberg subliniind că este necesar să fie produsă mai multă muniție inclusiv pentru ca statele aliate să își completeze stocurile golite pentru a sprijini Ucraina.

  • „Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie.
  • Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare, aşa că trebuie să accelerăm producţia şi să investim în capacităţile noastre de producţie”.

„Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile”

Ritmul livrărilor de muniție către Ucraina, unde forțele Kievului folosesc zilnic până la 10.000 de obuze, a dus însă la epuizarea stocurilor occidentale și a scos la iveală probleme în lanțurile de aprovizionare, care nu sunt suficient de rapide și de eficiente și nu au personal de ajuns.

  • „Dacă Europa ar lupta împotriva Rusiei, unele țări ar rămâne fără muniție în câteva zile”, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Probleme de producție

De asemenea, războiul a adus în centrul atenției lipsa capacității industriale necesare pentru a crește rapid producția, după ce în ultimele decenii multe linii de fabricaţie au dispărut din cauza comenzilor tot mai mici din partea guvernelor.

Statele Unite și Franța au început să facă presiuni asupra companiilor de apărare pentru a crește producția. Washingtonul își propune să crească producția lunară pentru cartușele de artilerie de la 14.400 înainte de război, la 90.000, a scris New York Times.

Statele Unite – cel mai mare furnizor militar al Ucrainei – au trimis Kievului arme în valoare de aproximativ 30 de miliarde de dolari de la începutul războiului, inclusiv peste un milion de cartușe de 155 mm, potrivit Departamentului de Stat și Pentagonului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro