Sari direct la conținut

Ce face un cercetaș din Legiunea internațională a lui Zelenski: „culegi informații, iei prizonieri, împuști, arunci un pod în aer”

Moldoveanul Sergiu Pănuș din Legiunea internațională din Ucraina, Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro
Moldoveanul Sergiu Pănuș din Legiunea internațională din Ucraina, Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

​Echipa HotNews.ro a stat de vorbă la Kiev cu doi membri ai Legiunii Internaționale din Ucraina, unul moldovean și unul georgian, pentru a afla cum se văd, prin ochii acestora, războiul dar și problemele din țările de origine provocate de ruși.

De ce s-ar înrola un moldovean în așa-numita „Legiune Internațională pentru Apărarea Ucrainei”? Dacă stai de vorbă cu Sergiu Pănuș, de 54 de ani, din raionul Strășeni, care s-a alăturat forțelor armate ucrainene în urmă cu opt luni, afli că, în realitate, un veteran al războiului din Transnistria ar avea toate motivele din lume să vrea să lupte din nou cu rușii.

„Situația e tensionată în Republica Moldova pentru că sunt mulți care nu au de gând să lase lumea de pe bucățica asta de pământ să trăiască liniștită. Dar timpul a arătat, după 30 de ani, că lucrurile nu mai pot merge așa”, spune hotărât Sergiu Pănuș, pe care l-am întâlnit într-o friguroasă zi de început de martie într-un spital din Kiev, unde se afla la recuperare medicală, după ce în Bahmut suferise o contuzie la cap, de la explozia unei mine.

Moldoveanul ne-a spus că în tinerețe a fost în Afganistan, ca militar în termen, pe vremea URSS, iar apoi și-a apărat țara, adică Republica Moldova, în războiul din Transnistria din 1992. Acum era în Ucraina, implicat într-un alt război declanșat de Rusia.

„Sunt de profesie cercetaș, am participat la mai multe operațiuni speciale despre care nu pot să vorbesc. Și asta pentru eu nu mă protejez doar pe mine, dar mai am nepoți, copii…”

Ce face totuși un cercetaș din Legiunea Internațională din Ucraina? Sergiu Pănuș nu ne dă prea multe detalii, dar spune că activitatea acesta poate însemna mai multe lucruri: „să culegi informații din teritoriul inamic, să iei prizonieri, să împuști, să arunci un pod în aer și așa mai departe”.

Deși a mai participat la două războaie, legionarul moldovean este de părere că „cel din Ucraina este diferit prin numărul mare al victimelor civile, femei, copii, bătrâni”.

„Eu așa ceva nu am mai văzut în viață”, se confesează Pănuș care mai adaugă că „deși rușii au făcut astfel de atrocități și cu alte ocazii, amu le fac deschis, nu le mai fac pe ascuns”.

Întrebat dacă în 2023 se poate întâmpla în Transnistria ce s-a întâmplat în 1992, legionarul este convins să acest lucru ar fi posibil „dar noi nu vom permite acest lucru”.

Pe 2 martie 1992, forțele separatiste, pro-ruse, din Transnistria au atacat posturile de poliție a Chișinăului, declanșând conflictul transnistrean. Președintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur, a autorizat intervenția militară. Războiul s-a încheiat cu înghețarea conflictului transnistrean și intrarea pe teritoriul Moldovei a forțelor rusești așa-numite de „menținere a păcii”.

Pănuș nu este singurul moldovean care luptă acum cu rușii pe frontul ucrainean. Iar legionarii din Moldova, care ar fi în număr peste 300, sunt foarte activi, inclusiv când vine vorba despre ceea ce se întâmplă la ei în țară.

Într-un video publicat de Ziarul de Gardă, în noiembrie 2022, în care l-am recunoscut acum și pe omul nostru, mai mulți luptători din legiune îi îndeamnau pe oamenii din Moldova să nu participe la protestele organizate de partidul „Șor” și Partidul Socialiștilor (PSRM) împotriva Maiei Sandu și a actualei guvernări.

„Uitați-vă atent ce se petrece în Ucraina și dați-vă seama ce se va petrece în Republica Moldova în curând dacă o să susțineți aceste proteste. Noi suntem aici mai mult de 300 de moldoveni, dar să țineți minte că noi ne vom întoarce și pentru noi o să se întoarcă toată legiunea”, a declarat un luptător.

Oficial, Guvernul Moldovei nu încurajează plecarea cetățenilor săi să se înscrie în Legiunea Internațională, creată de Zelensky încă primele zile de la invazia țării de către armata lui Putin cu scopul de a da posibilitatea străinilor să se implice în acest război de partea Ucrainei.

Datele oficiale din martie 2022 arătau că 20 de mii de străini din toată lumea s-au alăturat armatei Ucrainei pentru a lupta cu rușii. Asta chiar dacă, nici alte state, la fel ca Moldova, nu și-au încurajat deloc cetățenii să facă acest lucru.

Mulți au criticat faptul că legionarii din Ucraina s-ar fi putut constitui în grupuri rebele ce ar fi putut crea probleme inclusiv la întoarcerea în țările de origine. Criticile nu au fost chiar îndreptățite în condițiile în care Legiunea internațională face parte din forțele armate ale Ucrainei, ceea ce presupune un soi de organizare și control.

În plus, în legiune au fost primiți, în general, oameni cu pregătire militară și care sunt plătiți la fel ca soldații ucraineni.

Un articol din Newsweek vorbește despre un salariu care ar fi în jur de 3 mii de dolari pe lună, dar care depinde de mai multe criterii, de tipul misiunii, de locul acesteia etc.

Un alt militar din Legiunea internațională pe care l-am întâlnit tot în spitalul din Kiev, georgianul Irakli Andronikashvili, ne-a confirmat că este plătit la fel ca militarii ucraineni dar spune și el că plata diferă de la misiune la misiune.

Moldoveanul Sergiu Pănuș și medicul militar de 46 de ani din Tbilisi Irakli Andronikashvili sunt prieteni, iar pe ambii i-a adus în Legiunea internațională dorința de a pune umărul la înfrângerea Rusiei „o dată pentru totdeauna”.

„Familia mea, prietenii mei, toți oamenii normali din Georgia înțeleg că Georgia și Ucraina au în acest moment același inamic și până la completa înfrângere și dezintegrare a Rusiei în părți mici, nu vom avea pace, nici în Ucraina, nici în Georgia și nici în lume. Rusia este ca o caracatiță care își întinde tentaculele peste tot în lume”, ne-a explicat georgianul de ce luptă în Ucraina încă din 2014, în Donbas, după ce, în 2008, și-a apărat propria țară invadată atunci de Rusia.

Irakli Andronikashvili vorbește despre motivele personale care i-au împins pe oameni din toate colțurile lumii să intre în Legiunea Internațională. Aceștia provin din țări europene, din America de Nord, America de Sud, Asia, Africa etc.

„În Legiune, am întâlnit pe cineva din Columbia al cărui tată a fost ucis de o formațiune marxistă, susținută de ruși”

Georgianul Irakli Andronikashvili (stânga) și moldoveanul Sergiu Pănuș. FOTO: Adi Iacob/ HotNews.ro

Dar care este motivația oamenilor din țări din America de Sud, de exemplu, pentru că aceștia nu au experiența războiului cu Rusia, cum este cazul Georgiei?

Irakli Andronikashvili: Au motivații personale. Rusia este un stat terorist internațional care susține activități teroriste, carteluri de droguri, crima organizată din lume. Am întâlnit pe cineva din Columbia al cărui tată a fost ucis de o formațiune marxistă, comunistă, susținută de ruși, deci pentru el era o chestie foarte personală.

În Columbia, Rusia furnizează arme cartelurilor de droguri, în schimbul cocainei. Furnizează nu doar arme Kalashnikov ci și alte tipuri de armament.

Care este diferența dintre războiul purtat de Rusia în Georgia în 2008 și cel purtat de Rusia în Ucraina acum?

Semnătura Rusiei este întotdeauna aceeași: ei produc artificial un conflict între grupuri etnice sau religioase, apoi organizează proteste, false activități politice, activități teroriste care durează mai mulți ani, nu un an sau o lună.

Rușii hrănesc aceste probleme și procese în diferite țări și apoi spun că trebuie să invadeze Georgia sau Moldova sau Ucraina ca „să protejeze” interesele cuiva, interesele „poporului rus”. Dar totul este o minciună.

Citește și: VIDEO Corespondență din Kiev: Ce le transmite consilierul lui Zelenski românilor care se opun ajutorării Ucrainei?

Acest conflict nu a început pe 24 februarie 2022, ci în 2014. Am fost aici încă din 2014, iar atunci națiunea ucraineană era într-un fel împărțită. Atunci erau ucraineni care încă mai credeau că rușii și ucrainenii sunt frați, dar în acești opt ani eu personal am văzut o uriașă schimbare.

Acum chiar și vorbitorii de rusă din populația etnică ucraineană sunt total împotriva lui Putin, total împotriva Rusiei. Am întâlnit aici soldați tineri, legionari originari din Rusia care luptă de partea ucraineană.

„Cred că este un lucru total greșit că guvernul Georgiei a lăsat 150 de mii de ruși să intre în țară”

Ce părere aveți despre rușii care s-au refugiat în țara dumneavoastră după decretul de mobilizare a lui Putin? Și care e atitudinea georgienilor față de ei?

Cred că este o uriașă greșeală a actualei guvernări din Georgia care nu a închis granița între Rusia și Georgia, și a lăsat peste 150 de mii de cetățeni ruși să intre în Georgia, să cumpere terenuri, case. Cred că Georgia va plăti pentru asta foarte curând.

Știu că mulți dintre acești oameni sunt împotriva lui Putin, dar majoritatea au plecat din Rusia doar din cauza lipsei confortului, ei sunt pro-Rusia și ar fi fost foarte fericiți dacă Putin lua Kievul în trei zile. Ei în schimb nu vor să lupte și să moară pentru Mama Rusie..

Un soi de ipocrizie?

Da și sunt foarte sigur că mulți dintre acești oameni sunt agenți ai serviciilor secrete rusești cum ar fi FSB sau GRU…e o bombă cu ceas pentru Georgia.

Pentru o țară mică ca Georgia sunt suficienți 10 mii de profesioniști motivați. Deci este o greșeală uriașă.

I-am întrebat pe Sergiu Pănuș și pe Irakli Andronikashvili dacă știu și români ce s-ar fi alăturat Legii internaționale. Aceștia mi-au spus că nu cunosc personal niciun român care s-ar afla în această unitate.

Citește și: VIDEO Interviu la Kiev cu Kirilo Budanov, șeful serviciului secret al armatei Ucrainei: „Din România primim informații despre ce se întâmplă în bazinul Mării Negre

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro