Sari direct la conținut

Cum a ajuns să fie vânat de Moscova omul care i-a scris discursurile lui Vladimir Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Sergey Guneev / AP / Profimedia

Poliția rusă l-a plasat pe o listă de suspecți urmăriți penal pe Abbas Gallyamov, care timp de câțiva ani a fost autor al discursurilor lui Vladimir Putin, scrie The Guardian, citând Associated Press. Este cel mai recent pas al Kremlinului în mișcarea de represiune împotriva disidenței.

Abbas Galyiamov a scris discursuri pentru Vladimir Putin în mandatul de premier al acestuia, în perioada 2008-2012. Ulterior, Galliamov a devenit consultant și analist politic vocal, fiind citat în mod frecvent de presa rusă și străină. El a locuit în străinătate în ultimii ani.

Vineri, agențiile de presă rusești și un jurnalist AP au descoperit că Galliamov fugurează în baza de date a Ministerului rus de Interne, unde se menționează că este căutat „în legătură cu un articol din Codul penal”, fără alte precizări.

Luna trecută, Ministerul de Justiție din Rusia l-a adăugat pe Abbas Gallyamov în registrul său de agenți străini, acuzându-l că „a distribuit materiale create de agenți străini unui cerc nelimitat de oameni, s-a pronunțat împotriva operațiunii militare speciale din Ucraina și a participat în calitate de expert pe platformele de informare oferite de structuri străine”.

Ce spune Abbas Gallyamov, omul care i-a scris discursurile lui Putin

Abbas Gallyamov a declarat vineri pentru Associated Press că a aflat din presă că se află pe o listă de persoane urmărite de către Moscova, conform The Guardian. Gallyamov spune că nicio instituție de aplicare a legii nu a luat legătura cu el, astfel că nu știe ce acuzații i se aduc în Rusia.

  • „Presupun că în mod oficial este infracțiunea de discreditare a armatei.
  • Este folosită împotriva oricui refuză să amplifice cartea de joc a Kremlinului și încearcă să facă o analiză obiectivă și imparțială a ceea ce se întâmplă”, a declarat el, descriind mișcarea Moscovei împotriva lui ca fiind parte a „strategiei de intimidare”.

CITEȘTE ȘI: Aproape 500 de ruși au fost inculpați în temeiul legilor privind cenzura din timpul războiului / Cele mai notabile 10 cazuri

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro