Sari direct la conținut

Mihail Șișkin: Când Putin nu va mai fi, vom avea noi dictatori și Occidentul îi va sprijini / Va apăsa Rusia „butonul roșu”?

HotNews.ro
Mihail Suskin, Foto: GEORGIOS KEFALAS / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia
Mihail Suskin, Foto: GEORGIOS KEFALAS / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Ucraina va câștiga războiul început de Rusia pe teritoriul său, iar republicile vor părăsi Federația Rusă, prevede scriitorul rus Mihail Șișkin, care povestește într-un interviu pentru The Guardian că rușilor le este rușine să își mai vorbească limba în străinătate, din cauza regimului rus care este principalul dușman al culturii ruse. Totodată, acesta consideră că, deși Putin nu va mai fi la un moment dat, Rusia va fi condusă în continuare de dictatori, iar Occidentul îi va sprijini.

  • „Sunt foarte optimist pentru Ucraina. Sunt sigur că vor avea victoria în acest război. Și sunt foarte pesimist pentru viitorul Rusiei. Nu cred că va fi o țară democratică, minunată, frumoasă. Într-o zi Putin nu va fi aici și atunci vom vedea o luptă uriașă pentru putere. Prăbușirea imperiului rus va continua; toate aceste republici naționale vor părăsi Federația Rusă. Siberia va pleca. Cred că vom avea noi dictatori și Occidentul îi va sprijini pentru că vor promite că vor prelua controlul asupra armelor nucleare, iar istoria Rusiei își va mușca din nou coada”, a spus scriitorul Mihail Șușkin care trăiește în exil, în Elveția, din 1995.

Scriitorul este de părere că după război, va fi o ură foarte mare între ucraineni și ruși, iar între wi nu vor putea fi construite punți decât prin „cultură, civilizație, literatură și muzică”.

Anexarea Crimeii i-a transformat pe ruși în „rinocerii” lui Eugen Ionescu

Șișkin, care cataloghează regimul lui Putin drept un „regim criminal”, povestește că, în urmă cu douăzeci de ani, scriitorii ruși se adunau la un festival literar din Ucraina, dar lucrurile s-au schimbat după anexarea Crimeii.

  • „Eram cu toții împreună la Kiev la festivalul literar – scriitori și poeți scriind în rusă în Ucraina. Și am avut senzația că în sfârșit construim viitoarea cultură rusă, unde înțelegerea reciprocă este importantă. Și apoi a venit mai târziu anexarea Crimeei și am văzut oameni cu care stăteam la masă strigând: „Crimeea este a noastră! Crimeea este a noastră!” Era ca celebra piesă a lui [Eugène] Ionesco, Rinocerul, în care oamenii se transformă în rinoceri. Nu a fost posibil să vorbesc cu ei. Era imposibil să vorbesc cu fratele meu care locuiește la Moscova. Așa că am devenit străini. Există ceva ca un decalaj de civilizație între noi în cultura rusă. Înțeleg de ce oamenii care nu citesc cărți susțin acest război. Dar îmi este imposibil să explic de ce oamenii cultivați susțin acest război”, a spus scriitorul.

Va apăsa Rusia butonul roșu pentru Putin?

Șișkin spune că Putin ar apăsa butonul roșu, dar nu crede că rușii l-ar mai urma și nu ar mai îndeplini ordinul, pentru că liderul de la Kremlin a ajuns un „țar fals”.

  • „Putin are psihologia tuturor dictatorilor. Dacă părăsesc această lume, lumea trebuie să meargă cu mine”. Ei nu au empatie. Ei nu iubesc oamenii. Ei urăsc oamenii. Și sunt sigur că ar apăsa butonul roșu. Dar nimeni nu-i va îndeplini ordinul de a distruge Pământul. Nimeni. Și știi de ce? Pentru că în Rusia întrebarea principală nu este ca în literatura clasică rusă a secolului al XIX-lea: cine este de vină? Ce este de făcut? Nu, întrebarea principală este: țarul este real sau fals? Și poți dovedi că ești real câștigând un război. Stalin a ucis milioane de oameni, dar este iubit de populație. Gorbaciov a fost iubit în vest, dar a pierdut războiul din Afganistan și războiul rece împotriva vestului. [Deci] este disprețuit. Generalii lui Putin i-au spus că vor lua Kievul în trei zile, iar el a calculat greșit. El a picat. Și acum este un fals țar. Nimeni nu va îndeplini un ordin de la un țar fals”.

Citește și:

Mihail Șișkin: Nici NATO, nici Ucraina nu pot ”de-Putiniza” Rusia. Singurii care pot facea asta sunt rușii / Tentativele de democratizare a Rusiei au eșuat în trecut

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro