Sari direct la conținut

Motivele pentru care Rusia vrea să scape de Grupul Wagner, potrivit serviciilor secrete britanice

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia
Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, Foto: AP / AP / Profimedia

Grupul Wagner, condus de omul de afaceri Evgheni Prigojin, cunoscut în trecut drept „bucătarul lui Putin”, poartă o luptă pentru putere cu Ministerul rus al Apărării, invocând probleme de strategie militară și lipsă de material militar în războiul din Ucraina, potrivit Cadena Ser, citat de Rador.

Kremlinul vrea să promoveze crearea de noi companii paramilitare private care să înlocuiască grupul Wagner din cauza luptei pentru putere dintre compania mercenară și Ministerul rus al Apărării, potrivit serviciilor secrete britanice.

Pentru cercul lui Putin, guvernul menține din ce în ce mai puțin control asupra organizației Wagner, care joacă un rol „semnificativ” în războiul din Ucraina, şi încearcă să creeze o serie de companii militare alternative care să înlocuiască Wagner în rolul principal pe care îl are în luptele din Ucraina, susține agenția britanică de informații.

În ciuda intențiilor lor, Marea Britanie subliniază că în prezent nu există nicio companie privată dedicată acțiunii militare pe teren care să aibă dimensiunea sau capacitatea de război a grupului Wagner și că Moscova vrea să parieze pe mercenari privați ca o modalitate de a-și plăti soldații mai puțin și de a depăși ineficiența pe care unitățile obișnuite ale Armatei o arată în luptă.

De asemenea, kremlinul crede că pierderile mari în rândurile companiilor private dedicate războiului vor fi mai bine tolerate și asumate de societatea rusă, în comparație cu pierderile mari din armata oficială rusă.

Grupul Wagner, cel mai important grup de mercenari din Rusia, este acum o armată cu drepturi depline, egală ca mărime cu personalul militar al Ungariei sau Slovaciei, a declarat Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, pentru Canalul 24 al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

În ultimele luni, Wagner Group a încercat să cucerească orașul Bahmut din estul regiunii Donețk, cu sprijinul armatei regulate ruse.

Generalul Mark Milley spunea la sfârșitul lunii martie că în jur de 6.000 de mercenari ai grupării Wagner luptă în orașul Bahmut.

„Ei desfășoară operațiuni de luptă în acest moment, în principal în Bahmut”, a declarat Milley în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților din SUA, alături de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

„Este vorba probabil de aproximativ 6.000 de mercenari și poate încă 20.000 sau 30.000 de recruți pe care îi primesc, mulți dintre ei provenind din închisori.

Ucrainenii le provoacă o mulțime de morți și distrugeri acestor indivizi”, a spus Milley. Serhii Cerevatîi a spus că forțele ucrainene au ucis 121 și au rănit 139 de soldați ruși în Bahmut pe 1 aprilie, în timp ce forțele ruse au bombardat orașul de 232 de ori.

De când Grupul Wagner a încetat să mai recruteze prizonieri din Rusia la începutul lunii februarie, trupele ruse obișnuite aeropurtate și infanterie mecanizată au fost dislocate în sectorul Bahmut, a spus armata.

Referințe:

Urmărește ultimele evoluții din a 407-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro