Sari direct la conținut

La ce NU ar trebui să ne așteptăm de la ofensiva ucraineană? Explicațiile generalului Mark Hertling

HotNews.ro
Generalul Mark Hertling, Foto: Dusan Stojanovic / Associated Press / Profimedia Images
Generalul Mark Hertling, Foto: Dusan Stojanovic / Associated Press / Profimedia Images

Generalul Mark Hertling, fostul comandant al forțelor americane din Europa, crede că mult așteptata ofensivă ucraineană va înregistra succese uriașe, dar afirmă totodată că nu ar trebui să ne așteptăm la o modificare spectaculoasă a frontului.

„Cred că viitoarea ofensivă a Ucrainei va înregistra succese uriașe la nivel tactic și poate chiar operațional”, explică acesta într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

Amintim că în limbajul militar acțiunile ofensive/defensive sau bătăliile sunt de regulă împărțite pe 3 niveluri, în funcție de amploarea lor: tactice, operaționale și strategice.

Hertling afirmă că noua fază în care vor intra operațiunile forțelor ucrainene odată cu declanșarea ofensivei „nu va fi reprezentată de săgeți mari pe hărți”, sugerând astfel că acțiunea nu va fi una de anvergură strategică.

„Aceasta va fi o luptă grea, cu unități ucrainene nou-formate provocând (pentru prima dată) breșe prin arme combinate împotriva unor poziții defensive rusești pregătite. Această nouă fază a campaniei va fi foarte diferită”, subliniază el.

Iarna nu-i ca vara iar acțiunile ofensive nu-s precum cele defensive

Hertling, fostul șef al Comandamentul Statelor Unite pentru Europa și Africa între 2011 și 2012, spune că crede că forțele ucrainene se vor descurca chiar mai bine decât înainte, în timp ce cele rusești vor continua să aibă un randament scăzut, deși nu la fel de prost precum în lunile trecute.

„Asta se datorează în parte schimbării de roluri (ieșire la atac vs apărare, și timpului petrecut de fiecare pregătindu-se)”, explică el, adăugând că în prezent atât forțele ucrainene, cât și cele ruse, încearcă să își dea seama de capabilitățile pe care le are inamicul.

„Fiți sceptici cu privire la cei care caută mutări mari și uriașe sau avansări rapide”, mai spune Hertling, subliniind că, deși astfel de acțiuni spectaculoase ar putea avea loc în unele sectoare ale frontului, marea provocare pentru ambele părți va ține de cum va fi organizată partea logistică.

Pentru trupele ucrainene ea va fi crucială pentru a putea susține ofensiva și exploata orice breșe create, în timp ce pentru forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina ea va fi critică pentru a ține liniile defensive aprovizionate și pentru a putea duce rapid muniții în punctele vulnerabile.

„Aici cred că Ucraina se va descurca mai bine decât Rusia, datorită pregătirilor meticuloase”, spune generalul american, subliniind că partea care va fi cea mai bine pregătită va avea sorți de izbândă.

El avertizează însă că această nouă fază a conflictului va fi cea mai dură pentru ambele părți și că un rol crucial va fi jucat și de inspirația comandanților militari de la Moscova și Kiev.

Noile schimbări militare de la Moscova, o pregătire pentru ofensiva ucraineană?

Comentariile lui Hertling vin după ce președintele rus Vladimir Putin l-a eliberat din funcție săptămâna trecută pe generalul Mihail Mizințev, ministrul adjunct al Apărării responsabil de logistică și aprovizionarea militară, după ce îl numise în această poziție în luna septembrie a anului trecut.

Nu este însă clar în ce măsură această decizie a fost motivată de îngrijorări militare reale legate de rezultatele obținute lui Mizințev, cel supranumit „Măcelarul Mariupolului” din cauza ordinelor date în timpul asedierii orașului-port, sau dacă acesta a fost folosit drept țap ispășitor pentru problemele cu muniția semnalate de Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner.

Într-un nou atac la adresa conducerii de la Moscova, Prigojin a denunțat luni „birocrații nemernici” care s-ar face vinovați de această problemă, acuzând din nou că ea nu a fost rezolvată.

Sâmbătă, într-un interviu video de aproape 90 de minute cu bloggerul militar rus Semion Pegov, Prigojin a amenințat că își va retrage trupele din Bahmut, spunând că mercenarii săi mai au muniție doar pentru câteva zile.

Urmărește ultimele evoluții din a 433-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro