Eșecurile rusești din grădina din spate. Disperarea lui Putin arată vulnerabilitățile Moscovei
Rusia a lansat al noulea atac masiv asupra Ucraina de la începutul lunii mai, sugerând că Moscova este speriată de mult-așteptata contraofensiva ucraineană și de ajutorul militar pe care aliații Kievului l-au anunțat recent. În acest context, Vladimir Putin pare să aibă o nouă prioritate, care poate ajuta Occidentul să-i studieze tehnologia de vârf.
Ucraina a doborât 29 din cele 30 de rachete lansate de Rusia în atacurile aeriene din timpul nopții, a anunțat joi armata ucraineană.
„O serie de atacuri aeriene asupra Kievului, fără precedent prin puterea, intensitatea și varietatea lor, continuă . Al nouălea atac aerian consecutiv asupra capitalei de la începutul lunii mai”, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare civile de la Kiev, care a precizat că bombardierele strategice rusești au lansat rachete de croazieră din Marea Caspică.
O persoană a fost ucisă după ce o rachetă rusească a lovit o instalație industrială din orașul Odesa, în sudul Ucrainei.
Resturile de rachete rusești, chiar dacă nu sunt hipersonice, care au ajuns în grădinile oamenilor din regiunea Kiev arată că apărarea antiaeriană ucraineană funcționează din ce în ce mai bine față de perioada în care aliații încă nu furnizaseră baterii de apărare, remarcă Sky News.
Kremlinul acuză făuritorii rachetei Kinjal de trădare
Rusia a susținut că rachetele sale hipersonice Kinjal, cunoscute și sub numele de Killjoy, termenul folosit de NATO, sunt „de neînvins”, dar Ucraina susține că a doborât șase dintre ele într-o singură noapte. O afirmație contestată de Moscova, care susține că a lansat de trei ori mai puține.
Reușita a venit după o serie de donații militare din partea Occidentului, cum ar fi sistemul de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA.
La scurt timp, Kremlinul a anunțat că a arestat trei oameni de știință ruși care au lucrat la dezvoltarea rachetelor hipersonice, iar aceștia se confruntă cu acuzații penale „foarte grave”, referindu-se la o investigație de trădare care a declanșat semnale de alarmă în rândul cercetătorilor din Rusia, potrivit Reuters.
Cercetătorii sunt acuzați de trădare din cauza informațiilor prezentate la conferințele internaționale.
Președintele rus Vladimir Putin a laudat de ani de zile rachetele hipersonice din arsenalul Federației Ruse, susținând că este lider mondial în ceea ce privește acest tip de arme.
Putin, disperat să obțină o victorie prin rachetele Kinjal
Din cauza eșecurilor de pe front, după aproape 11 luni de zile de când Putin caută o victorie pe câmpul de luptă prin cucerirea orașului Bahmut, liderul de la Kremlin pare disperat și scoate cele mai bune arme pentru a-și atinge obiectivul, dar în felul acesta arată și vulnerabilitățile pe care Moscova le are, consideră analistul militar și vicemareșalul în retragere al Forțelor Aeriene Britanice, Sean Bell, notează Sky News.
Analistul militar consideră că acum Rusia are o mare problemă din cauza capacității Ucrainei de a doborî rachetele de croazieră și stocurile de rachete „subțiate” ale armatei ruse.
„În disperare, Rusia este forțată să își trimită în teren rachetele de ultimă generație”, a spus Sean Bell.
Printre acestea se numără racheta hipersonică Kinjal, care poate călători cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului.
„Dar pericolul de a pune în teren o tehnologie de ultimă oră este că arăți asul din mânecă. Îți expui capacitatea, dar și vulnerabilitatea și limitările. Puterile occidentale pot acum să studieze această capacitate și să folosească tehnologia pentru a dezvolta rapid o modalitate de contracarare”, a subliniat Bell.
„Tehnologia Kinjal a necesitat ani de zile și miliarde de dolari pentru ca Rusia să le dezvolte. Ele au fost un mare factor de descurajare la momentul respectiv, până în momentul în care au fost folosite”, mai afirmă analistul militar.
Noua prioritate a lui Putin, neutralizarea apărării aeriene ucrainene
Bell a subliniat că SUA și Occidentul au avut mereu grijă să nu arate în totalitate de ce sunt capabile în orice conflict pentru a nu desconspira „asul din mânecă”.
Analistul militar s-a referit și la rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, o tehnologie veche de 25 de ani, care urmează să fie modernizată.
„Dacă este pierdută în favoarea rușilor, nu se pierd mari secrete. Același lucru este valabil și în cazul sistemului american de apărare antiaeriană Patriot – care a fost folosit pentru prima dată în 1984. Așadar, este puțin probabil ca în Ucraina să fie desfășurată tehnologie de vârf, deoarece vor dori să o păstreze secretă pentru a nu permite potențialilor inamici precum Rusia și China să o analizeze”, a conchis Bell.
Și serviciile militare secrete britanice au observat că noua prioritate a Rusiei este să neutralizeze sistemele de apărare aeriană „îmbunătățite” ale Ucrainei, după ce acestea au reușit să doboare cu succes rachete hipersonice.
Ministerul britanic al Apărării nu a precizat câte rachete rusești Kinjal crede că au fost distruse, limitându-se să afirme că Rusia a pierdut „mai multe” rachete Killjoy în eforturile sale de a viza sistemele de apărare ale Ucrainei.
De asemenea, nu este clar cât de reușite au fost eforturile Rusiei, care a afirmat că a distrus un sistem Patriot. Kievul a respins afirmația, în timp ce oficiali americani au susținut că a suferit „daune minore”.
Potrivit experților, sistemele Patriot sunt ținte ușoare din cauza semnalelor pe care le emit, dar cea mai bună șansă de a doborî o rachetă Kinjal este, de fapt, atunci când sistemele sunt ținta.
Urmărește ultimele evoluții din a 449-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.