Sari direct la conținut

Kalașnikov începe producția unui nou tip de armă cu care Putin speră să facă daune majore în Ucraina

HotNews.ro
Pușcă de asalt Kalașnikov, Foto: ZX / Alamy / Alamy / Profimedia
Pușcă de asalt Kalașnikov, Foto: ZX / Alamy / Alamy / Profimedia

Kalașnikov, producătorul celei mai utilizate puști de asalt din lume, a declarat vineri că lansează o nouă divizie pentru producția de drone kamikaze, una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina, informează Reuters.

După ce forțele ucrainene au folosit vehicule aeriene fără pilot occidentale, israeliene și turcești cu o eficiență mortală în primele luni ale războiului, Rusia a început să folosească drone Shahed fabricate în Iran, căutând în același timp să își sporească propria producție.

„Kalașnikov începe o nouă producție de drone”, a anunțat t într-un comunicat cel mai mare producător rus de arme automate și artilerie ghidată, cu sediul la Ijevsk.

O nouă divizie de la Kalașnikov se va concentra pe producerea așa dronelor kamikaze, care poate sta în stand-by pentru o anumită perioadă de timp și atacă numai după ce ținta este localizată.

„Principala sarcină a diviziei este producția de complexe cu muniție ghidată. Complexele sunt concepute pentru distrugerea de înaltă precizie a țintelor terestre inamice individuale și de grup la distanță.”

Kalașnikov, denumită după Mihail Kalașnikov, creatorul puștii de asalt AK-47, va produce, de asemenea, lansatoare, tehnologie de control și cercetare și dezvoltare.

„În 2024, vom fi capabili să creștem de câteva ori numărul de vehicule aeriene fără pilot produse pe nișa noastră tradițională – kamikaze și drone de recunoaștere”, a declarat președintele Kalașnikov, Alan Lușnikov. El nu a oferit cifre.

Dronele, folosite de SUA în fosta Iugoslavie

Dronele – care, într-o primă formă, au fost folosite de Statele Unite ale Americii în fosta Iugoslavie în anii 1990 – au devenit un instrument important pentru armata fiecărei mari puteri – colectând informații, dar și distrugând ținte.

Ucraina a declarat vineri că Rusia a lansat 31 de drone împotriva sa în timpul nopții, în timp ce Moscova a susținut că două drone au lovit orașul Krasnodar din sudul Rusiei.

Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la o valoare de peste 12 miliarde de dolari, odată ce va fi pus în aplicare un plan de stimulare a producției.

Putin a cerut o creștere a producției de drone. Prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că, până la sfârșitul anului 2026, Rusia ar trebui să fie capabilă să producă 18.000 de drone pe an.

Urmărește ultimele evoluții din a 457-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro