Sari direct la conținut

AIEA poate folosi o sursă de apă alternativă pentru răcirea reactoarelor centralei nucleare Zaporojie după ruperea barajului din Nova Kakhovka

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există niciun risc imediat de securitate nucleară la centrala din Zaporojie, experții nucleari putând apela la un iaz din amonte pentru răcirea reactoarelor timp de mai multe luni după aruncarea în aer a barajului de la Nova Kakhovka, relatează Reuters și News.ro.

Centrala nucleară din Zaporojie ar trebui să aibă suficientă apă ca să-şi răcească reactoarele timp de „câteva luni” dintr-un iaz situat în amonte de lacul de acumulare al barajului care s-a rupt, a declarat marţi organismul de supraveghere nucleară al ONU, care a făcut apel la cele două părţi, rusă şi ucraineană, să păstreze acest iaz intact.

Lacul de acumulare de la Nova Kakhovka a furnizat apa folosită pentru răcirea celor şase reactoare de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, precum şi a combustibilului uzat şi a generatoarelor diesel de urgenţă care au fost folosite în mod repetat atunci când a lipsit energia externă.

„Există o serie de surse alternative de apă. Una principală este marele iaz de răcire de lângă amplasament care, prin proiectare, este menţinut la o altitudine mai mare decât cea a lacului de acumulare”, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, într-un comunicat emis ca răspuns la spargerea barajului Kakhovka.

Apa din iaz ar trebui să asigure suficientă apă de răcire pentru „câteva luni”, a declarat Grossi, adăugând că agenţia sa va confirma acest lucru „foarte curând”.

„Prin urmare, este vital ca acest iaz de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să îi submineze potenţial integritatea. Fac apel la toate părţile să se asigure că nu se face nimic care să submineze acest lucru”, a declarat Grossi.

AIEA dă asigurări că centrala nucleară din sudul Ucrainei nu este în pericol

Deşi șeful AIEA trebuia deja să viziteze uzina din Zaporojie săptămâna viitoare, această vizită a devenit acum esenţială şi va avea loc în curând.

Şeful celei mai mari centrale nucleare din Europa a declarat, de asemenea, că nu există în prezent nicio ameninţare la adresa uzinei, care are şase reactoare, toate fiind însă oprite şi având nevoie de răcire, proces care se făcea cu apa de la barajul de peste Nipru.

AIEA spune că monitorizează îndeaproape situaţia.

Barajul de la Nova Kakhovka este construit pe Nipru şi este o lucrare majoră datând din epoca sovietică, în regiunea Herson, în partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia.

Barajul, cu o înălţime de 30 de metri şi o lungime de 3,2 km reţine o cantitate de apă egală cu cea a Marelui Lac Sărat din statul american Utah. A fost construit în 1956 pe râul Nipru ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Barajul de la Nova Kakhovka a fost avariat de mai multe explozii

Oficialii de ocupație instalați de ruși în regiune au declarat că la baraj au avut loc mai multe explozii, care au distrus valvele hidraulice ale centralei hidroelectrice, însă barajul nu a fost distrus în totalitate.

Nivelul apei a crescut cu câţiva metri în câteva ore, dezlănţuind inundaţii în toată zona de război.

„Cerem tuturor locuitorilor din aşezările din aval să fie pregătiţi pentru evacuare”, a declarat guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson.

Barajul furnizează apă Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi apă de răcire pentru centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Atât Ucraina, cât şi Rusia au declarat că a fost un atac intenţionat al forţelor celeilalte părţi. Kremlinul a acuzat marți după-amiaza că unul dintre motivele pentru care barajul a fost aruncat în aer ține de tăierea resurselor de apă potabilă ale Crimeii.

„Distrugerea barajului centralei hidroelectrice de la Kakhovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că ei trebuie să fie scoși din fiecare colţ de pământ ucrainean”, a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Urmărește ultimele evoluții din a 468-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro