Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 473: Ucrainenii spun că au eliberat cel puțin două localități și avansează / Explozii în Berdeansk / Un nou schimb de prizonieri intre Rusia și Ucraina / Rușii au atacat o barcă de evacuare din Herson, ucigând cel puțin trei civili

HotNews.ro
brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiului, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia
brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiului, Foto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat sâmbătă că trupele sale au trecut în ofensivă și este optimist în ceea ce privește rezultatele. Începând de vineri, au avut loc operațiuni ucrainene „importante” în mai multe sectoare din estul și sudul Ucrainei, a susținut sâmbătă ministerul britanic al Apărării, în timp ce prima linie de apărare a rușilor a fost străpunsă.

07:37 Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 473, LIVETEXT:

22:22Câinele militar rănit grav în Ucraina începe un nou rol în cadrul poliției din Ungaria

Un câine de serviciu al armatei ucrainene, care era să moară în timpul unui atac cu rachete, începe un nou rol în cadrul poliției din Ungaria vecină.

Șrapnelul a devastat partea dreaptă a capului ciobănescului german Rambo, în vârstă de trei ani, în timp ce acesta îi însoțea pe soldații ucraineni pe linia frontului în provincia Harkov, anul trecut.

21:41Traficul feroviar în Crimeea a fost suspendat pentru câteva ore duminică, după ce o linie din estul peninsulei anexate de Rusia a fost avariată, a declarat șeful teritoriului instalat de ruși, Serghii Aksenov, relatează CNN.

Aksenov nu a oferit detalii despre cauza pagubelor, dar a spus că nu au fost victime. Rapoarte locale neconfirmate spun că a avut loc o explozie.

Canalul de Telegram Baza relatează că o explozie a avut loc chiar în fața unui tren în Crimeea, potrivit Ukrainska Pravda.

„Șoferul locomotivei, văzând o explozie pe calea ferată, a reușit să tragă la timp frâna de urgență”

Comentatorii OSINT spun că forțele ucrainene au produs pagubele liniei feroviare

21:37Armata ucraineană a eliberat localitatea Makarivka din regiunea Donețk, lângă Blahodatne, recent recuperată, și a avansat pe frontul Bahmut și în sud, a spus Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării, potrivit Ukrainska Pravda.

21:28O brigadă ucraineană a postat duminică un videoclip cu soldați care sărbătoresc în sud-estul Ucrainei, spunând că salută recucerirea satului Neskuchne.

Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată zece bărbați din Brigada 129 a Ucrainei stând în jurul drapelului batalionului lor în fața unei mici unități medicale din sat.

20:54Premierul pakistanez Shehbaz Sharif a declarat duminică că prima încărcătură de țiței rusesc la preț redus, în cadrul unui nou acord încheiat între Islamabad și Moscova, a sosit la Karachi, potrivit Reuters.

„Mă bucur să anunț că prima încărcătură de țiței rusesc la preț redus a sosit la Karachi și va începe descărcarea de petrol mâine”, a scris Sharif pe Twitter.

Rușii au bombardat o ambarcațiune care transporta persoane evacuate

20:10Planurile Rusiei nu s-au concretizat așa cum şi-a dorit președintele Vladimir Putin în februarie 2022. Kievul nu a fost cucerit în trei zile, dar nici Donbasul în 10-14 zile. Ministerul britanic al Apărării a calculat cât a costat armata rusă bătălia de la Bahmut, considerată a fi cea ma sângeroasă din timpului războiului din Ucraina.

19:21Trei persoane au murit duminică, iar 10 au fost rănite, când forțele ruse au bombardat o ambarcațiune care transporta persoane evacuate din teritoriul inundat al Hersonului controlat de ucraineni, a declarat guvernatorul regional și oficiali din administrația prezidențială, relatează Reuters.

19:11Rusia și Ucraina au anunțat duminică eliberarea a aproape 100 de soldați de fiecare parte, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Tass, a declarat că 94 de ruși aflați în captivitate ucraineană au fost eliberați și vor fi duși la o instituție medicală pentru a fi examinați.

Andrii Iermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a declarat că 95 de membri ai serviciului ucrainean au fost returnați, inclusiv unii răniți.

Armata ucraineană a eliberat satul Blahodatne din Donețk

18:22Pe rețelele de socializare, apar informații cu privire la explozii în Berdeansk.

Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât o rachetă ucraineană în apropierea orașului-port controlat de ruși Berdeansk, pe Marea Azov, a informat agenția de știri de stat rusă TASS, relatează Reuters.

17:49Forțele ucrainene încearcă un asalt frontal „extraordinar de dificil” asupra pozițiilor rusești

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că forțele ucrainene „încearcă o operațiune tactică extraordinar de dificilă”.

Este vorba despre un asalt frontal asupra unor poziții defensive pregătite (rusești), care este complicat și mai mult de lipsa de superioritate aeriană a Ucrainei, spune ISW.

17:11Armata ucraineană a eliberat satul Blahodatne din Donețk, a anunțat brigada a 68-a Oleksa Dovbush, relatează Ukrainska Pravda.

Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini cu soldați care arborează steagul ucrainean pe o clădire.

Moscova i-a decorat pe soldații care au distrus tancuri Leopard 2

16:07Ministerul rus al Apărării a declarat, duminică, că forțele ruse au doborât un avion de luptă ucrainean Su-25 în regiunea Herson, unde spargerea barajului Kahovka a dus marți la inundații majore, relatează Reuters.

Ministerul a mai spus că forțele ruse au respins, de asemenea, trei atacuri ale forțelor ucrainene în regiunea Zaporojie.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmațiile Ministerului rus.

15:48Rusia a acuzat, duminică, Ucraina că a încercat fără succes să atace o navă rusească cu șase drone maritime de mare viteză, în timp ce nava rusă era într-o misiune de patrulare la marile conducte de gaz natural din Marea Neagră, relatează Reuters.

15:00Ministrul rus al Apărării a acordat duminică medalii soldaților după ce Moscova a declarat că forțele sale au distrus patru tancuri Leopard de fabricație germană și cinci vehicule de luptă Bradley fabricate în SUA, în timp ce respingea o contraofensivă ucraineană, relatează Reuters.

14:52Barajul Kahovka a fost aruncat în aer de forţele ruse pentru a împiedica avansarea trupelor ucrainene în regiunea sudică Herson, a declarat duminică adjunctul ministrului Apărării, Hanna Maliar, transmite Reuters, potrivit News.ro.

”Explozia hidrocentralei Kahovka a fost efectuată se pare cu intenţia de a împiedica forţele de apărare ucrainene să lanseze o ofensivă în sectorul Herson”, a afirmat Maliar în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ea a spus că acţiunea, care a declanşat o inundaţie vastă care a inundat oraşe şi sate, a prins localnici şi a măturat case întregi, a avut ca scop, de asemenea, să permită desfăşurarea rezervelor ruseşti în zonele Zaporojie şi Bahmut.

Noi tensiuni între Prigojin și Ministerul rus al Apărării

14:01 Grupul de mercenari Wagner din Rusia nu va semna niciun contract cu Ministerul rus al Apărării, a declarat duminică fondatorul acestuia, Evgheni Prigojin, după ce ministrul Serghei Şoigu a ordonat tuturor „detașamentelor de voluntari” să semneze contracte cu Ministerul, relatează Reuters.

13:43„Ruinele pe care le lasă în urmă teroarea”: Zelenski postează fotografii ale celor afectați de ruperea barajului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat pe Twitter fotografii ale celor afectați de ruperea barajului Kahovka de săptămâna trecută.

El promite să „facă totul pentru a le garanta oamenilor o viață normală chiar și după acest dezastru”.

Cele trei elemente principale pe care se bazează defensiva rusă în sudul Ucrainei

13:27FOTO Minusculul trofeu de război cu care se laudă rușii

Bloggerii ruși laudă reușita trupelor lui Putin de a pune mâna pe un set complet de micro-drone Black Hornet, unul dintre cele mai mici vehicule militare fără pilot. Echipamentul încape într-un buzunar.

13:05Defensiva rusească din sudul Ucrainei se bazează pe trei elemente principale (ISW)

Forţele ruseşti din regiunea Zaporojie continuă să se apere împotriva atacurilor. Un milblogger rus a susţinut că operaţiunile defensive ruseşti din sudul Ucrainei se bazează pe trei componente principale:

  • detectarea şi distrugerea rapidă a formaţiunilor de asalt ucrainene,
  • utilizarea masivă a armelor antitanc
  • minarea teritoriilor din apropierea poziţiilor defensive ruseşti.

Câștigurile obținute de Ucraina în contraofensivă

12:46Milbloggerii ruşi continuă să evidenţieze presupusele capacităţi superioare ale Rusiei în domeniul războiului electronic (EW) ca fiind cheia pentru perturbarea atacurilor ucrainene.

Milbloggerii ruşi au pretins că unităţile ruseşti de EW perturbă comunicaţiile ucrainene, precum şi unităţile de aviaţie, şi au pretins că unele grupuri mecanizate ucrainene nu erau pregătite să lupte fără comunicare sau cu GPS suprimat.

12:20De ce spun rușii că trupele ucrainene sunt superioare în atacurile de noapte? / Câștigurile obținute în contraofensivă (ISW)

Surse rusești au afirmat că forțele armate ale Ucrainei au avantaje tactice în desfășurarea asalturilor pe timp de noapte datorită echipamentelor furnizate de Occident cu sisteme optice nocturne superioare, potrivit Institutului Pentru Studiul Războiului (ISW)

11:23 Câmpurile agricole din Ucraina „s-ar putea transforma în deșerturi”

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că 10.000 de hectare de terenuri agricole sunt sub apă în partea din provincia Kherson controlată de Ucraina și „de multe ori mai mult decât atât” în teritoriul ocupat de Rusia, potrivit Sky News.

Prăbușirea barajului a lăsat 94% din sistemele de irigații din regiunile Kherson, 74% din Zaporizhzhia și 30% din Dnipro „fără o sursă de apă”, afirmă ministerul, adăugând că, din această cauză, câmpurile agricole din sudul Ucrainei „s-ar putea transforma, probabil, în deșerturi”.

10:30Un fost parașutist american și muzician a fost reținut în Rusia

Un alt cetățean american a fost arestat în Rusia, acesta fiind acuzat de organizarea unei operațiuni de trafic de droguri, potrivit Sky News.

Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară Zaporojie este stabil

10:18Partea sudică a fluviului Nipru se pare că va reveni în matcă până pe data de 16 iunie, conform afirmațiilor oficiale ale lui Vladimir Saldo, numit în funcție de Rusia.

El a declarat că aceasta afirmație se bazează pe calcule preliminare realizate de producătorul rus de energie hidroelectrică, RusHydro, potrivit Sky News.

Aceasta survine la câteva zile după inundațiile devastatoare cauzate de spargerea barajului de la Kahovka. Ucraina a acuzat Rusia că a detonat stația de energie hidroelectrică și barajul din interiorul instalației, în timp ce Moscova a dat vina pe Ucraina.

Două drone s-au prăbușit duminică dimineața în regiunea rusă Kaluga

09:50Nivelul apei din iazul de răcire de la centrala nucleară Zaporojie este stabil, potrivit Energoatom.

Acest lucru se întâmplă în ciuda avarierii barajului Kahovka – care a fost atribuită Rusiei.

Energoatom a precizat pe Telegram că, începând de astăzi, de la ora 6 dimineața, nivelul apei în rezervorul Kahovsky din zona Nikopol este de 9,45m, iar în iazul de răcire de la Zaporojie este de 16,67m – „destul de suficient pentru a satisface nevoile centralei”, a adăugat aceasta.

09:00Două drone s-au prăbușit duminică dimineața în regiunea rusă Kaluga, a anunțat guvernatorul regiunii, Vladislav Șapșa, pe canalul său de Telegram, informează Reuters.

O dronă s-a prăbușit în apropierea satului Strelkovka, iar alta în pădure, în districtul municipal Medynsky.

Potrivit informațiilor preliminare, nu au existat victime și doar pagube minime, a declarat oficialul rus.

Reuters preciează că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

Regiunea Kaluga se învecinează la nord cu regiunea Moscova.

08:51Cincisprezece vagoane ale unui marfar gol au deraiat în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, a anunţat sâmbătă seara guvernatorul local, adăugând că nu există deocamdată informaţii despre cauzele accidentului, informează Reuters.

00:35Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, că ruşii sunt “alimentaţi” de indiferenţa şi slăbiciunea arătate de unele organizaţii după ruperea barajului Kahovka, potrivit News.ro

“Un rezumat al acestei zile. În primul rând au fost negocierile cu prim-ministrul Canadei Justin Trudeau. Arme şi muniţie. Există un pachet de apărare. Coaliţia de luptători moderni şi pregătirea piloţilor noştri înregistrează un progres vizibil.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

Evenimentele de sâmbătă privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro