Sari direct la conținut

Bătălia în care Rusia a pierdut un soldat pentru fiecare 48 de centimetri de pământ cucerit

HotNews.ro
Humvee in Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Humvee in Bahmut, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Planurile Rusiei nu s-au concretizat așa cum şi-a dorit președintele Vladimir Putin în februarie 2022. Kievul nu a fost cucerit în trei zile, dar nici Donbasul în 10-14 zile. Ministerul britanic al Apărării a calculat cât a costat armata rusă bătălia de la Bahmut, considerată a fi cea ma sângeroasă din timpului războiului din Ucraina.

Ministerul britanic al Apărării afirmă că pentru fiecare 48 de centimetri de teritoriu cucerit în Bahmut un soldat rus a fost rănit sau ucis.

„În februarie 2022, Rusia a planificat probabil să finalizeze capturarea întregului Donbas în 10-14 zile. Dar la Bahmut, pentru fiecare 48 cm de teren câștigat, există un mort sau un rănit. Ucraina continuă să lupte”, a scris ministerul britanic al Apărării înt-o postare alături de un clip video care arată oraşul distrus de luptele crâncene s-au dus acolo luni de zile.

Ministerul britanic al Apărării apreciază că pe frontul de la Bahmut forţele ruseşti au avansat 29 de kilometri.

De la începutul lunii mai 2023, Rusia a înregistrat 60.000 de victime în rândul armatei pe acest front, mai susţine departamentul militar din Regatul Unit.

Contraofensiva ucraineană, în patru direcţii

În cea mai recentă evaluarea a Institului pentru Studiul Războiului, analiştii apreciază că forțele ucrainene şi-au continuat contraofensiva în cel puțin patru zone ale frontului, inclusiv la Bahmut.

Surse rusești au raportat atacuri ale trupelor ucrainene în regiunea Lugansk, în apropiere de Bilohorivka.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din estul Ucrainei, colonelul Serhiî Cherevatî, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la 1.400 m pe frontul de la Bahmut, în timp ce milbloggeri ruși au raportat avansuri ucrainene la nord-vest și nord-est de Bahmut.

Duminică la prânz, armata ucraineană a anunţat că a eliberat prima localitate din Donețk, de la începutul contraofensivei.

h2; Estimarea indepentă a victimelor de la Bahmut

În ciuda cifrelor avansate de ministerul britanic al Apărării, presa rusă independentă, care a iniţiat un demers prin care şi-a propus să identifice luptătorii ruşi, soldaţi sau mercenari, care şi.au pierdut viața la Bahmut, estimează nişte pierderi mai mici.

După ce au analizat necrologurile în care apare numele oraşului sau ţinând cont de faptul că era vorba despre mercenari Wagner, BBC şi MediaZone au ajuns la concluzia că începând din august 2022 şi până acum aproximativ 5.700 de persoane au murit în luptele de la Bahmut.

Cei mai mulţi au fost foşti deţinuţi care s-au alăturat grupului fondat de Evgheni Prigojin.

Cu toate acestea, jurnaliştii cred că numărul victimelor poate fi de două ori mai mare după ce au observat schimbările în cimitirile din diferite regiuni ale Rusiei.

De asemenea, în cazul mercenarilor Wagner, numărul real de decese ar putea fi mult mai mare decât această estimare deoarece luptătorii sunt adesea îngropaţi pe ascuns faţă de militarii ruși, iar unii dintre foştii deţinuţi sunt chiar îngropați în cimitire noi, care nu sunt ușor de detectat. Cel puțin unul dintre acestea se află în afara granițelor rusești, în apropiere de Lugansk.

Jurnaliştii estimează că numărul victimelor ar fi de peste 20.000 în aproape 10 luni de încercări de a cuceri Bahmut, iar raportul răniților, având în vedere slaba pregătire a prizonierilor, ar putea fi de 1:5 sau chiar mai mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro