Un comandant ucrainean povestește cum a reușit Ucraina să doboare rachete Kinjal cu sistemul Patriot
Comandantul Serhii Iaremenko detaliază cum a reușit Ucraina să doboare una dintre cele mai moderne rachete balistice din Rusia, Kinjal, folosind un sistem de apărare anti-aeriană Patriot, relatează CNN.
Ucraina spune că apărarea sa a interceptat cu succes șase dintre rachetele rusești Kinjal pe 16 mai.
Comandantul Serhii Iaremenko și cea de-a 96-a brigadă de rachete antiaeriene a Centrului de Comandă Aeriană au fost în centrul apărării, deși nu și-au dat seama decât mai târziu că au învins una dintre cele mai pternice arme ale Rusiei, a spus el într-un interviu de joi.
„Sincer vorbind, mi-am dat seama că am doborât rachete Kinjal numai după ce experții analiștii au examinat epava”, a declarat Iaremenko pentru Army Inform, un site al ministerului ucrainean al apărării.
Când Rusia și-a lansat atacul, „Șaisprezece ținte balistice au zburat din direcții diferite, cele mai multe dintre ele vizau sistemul Patriot”, a spus comandantul, referindu-se la puternicul sistem de apărare antirachetă furnizat de SUA.
„Sunt întotdeauna mândru de subalternii mei, dar de data aceasta până și eu am fost șocat de rezistența lor. Oamenii și-au dat seama că rachetele balistice se îndreptau direct spre ei”, a continuat el.
„Nu s-au panicat nicio secundă, au acționat într-o manieră coordonată și organizată, au împărțit țintele între sectoare și au asigurat distrugerea lor la o rază minimă, suficient de mare pentru a reduce probabilitatea de deteriorare a infrastructurii”.
Iaremenko a spus că luptătorii ucraineni au fost emoționați când toate țintele au fost în cele din urmă distruse și spațiul aerian a fost declarat liber. Mai târziu, au aflat că au fost și șase rachete Kinjal.
Apărarea demonstrează valoarea sistemului Patriot pentru Ucraina, ținându-se cont chiar și de armele pe care Moscova le-a poziționat ca fiind imposibil de combătut, a spus Iaremenko.
Ce este sistemul de rachete Patriot?
Patriot, acronimul de la Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target (radar de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptarea țintelor), este un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, construit de Raytheon Technologies Corp și considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.
Sistemul a fost folosit pentru prima dată în luptă în timpul Războiului din Golf din 1991, cu baterii care au protejat Arabia Saudită, Kuweit și Israel, și a fost folosit ulterior în timpul invaziei americane în Irak în 2003.
Sistemul Patriot a fost proiectat înainte ca armele hipersonice să fie trimise pe câmpul de luptă, iar Raytheon nu a declarat public că acesta este eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice, adică rachete care depășesc de cinci ori viteza sunetului.
Călătorește cu o viteză de aproximativ 10 ori mai mare decât sunetul și este derivată din racheta balistică Iskander cu rază mai scurtă de acțiune, care este lansată de la sol. Ea transportă un focos de aproape 500 de kilograme și are o rază de acțiune de aproximativ 2.000 de kilometri, potrivit CNN.
Ucraina a declarat că a doborât pe 16 mai șase rachete Kinjal, dar Rusia a negat acest lucru.
Ucraina a susţinut că a doborât pentru prima dată o astfel de rachetă rusească la începutul lui mai, datorită puternicului sistem antiaerian american Patriot, livrat Kievului în aprilie.
Cum funcționează sistemul Patriot?
Patriot este un sistem mobil care include, de obicei, un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.
Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor – racheta lansată din baterie – utilizat.
Interceptorul PAC-2, mai vechi, folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce rachetele PAC-3 folosesc o tehnologie mai avansată de tip hit-to-kill.
Nu este clar ce fel de sisteme Patriot au fost donate Ucrainei, dar este probabil ca Kievul să aibă cel puțin o parte din interceptorii mai noi PAC-3 CRI.
Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km, a declarat NATO în 2015.