Sari direct la conținut

Armata ucraineană intră în a treia săptămână a ofensivei cu rezultate mixte: Cum arată tabloul de până acum

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images
Armata ucraineana, Foto: Wojciech Grzedzinski / AFP / Profimedia Images

Contraofensiva ucraineană a intrat în cea de-a treia săptămână cu rezultate mixte în faţa superiorităţii aeriene şi a liniilor defensive kilometrice ale Rusiei, în special în est şi în regiunea Zaporojie (sud-est), unde se concentrează cele mai grele lupte şi unde Moscova a trimis întăriri, comentează luni agenția EFE, citată de Agerpres.

Bilanţul ucrainean până acum este de opt mici localităţi recucerite la sud de Doneţk şi în Zaporojie, ultima fiind Piatihatka, care a fost cucerită după o bătălie crâncenă, potrivit comandantului-şef al forţelor armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a recunoscut că situaţia „în est este dificilă”, întrucât Rusia desfăşoară o ofensivă în direcţiile Liman (Doneţk) şi Kupiansk (Harkov), „încercând să preia iniţiativa”.

În acest scop, ruşii „au concentrat un număr semnificativ de unităţi în est, în special unităţi de asalt aeropurtate”, a indicat Maliar. În schimb, trupele Kievului – care încearcă să ajungă în oraşele ocupate Berdiansk şi Melitopol pentru a rupe coridorul terestru creat de-a lungul Marii Azov – au respins forţele ruse în direcţia Zaporojie la o distanţă de 7 kilometri şi au eliberat 113 kilometri pătraţi, a specificat ea.

Ministerul rus al Apărării nu a recunoscut pierderea niciunei localităţi şi continuă se afirme zilnic că respinge atacurile ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a declarat luni că unităţi ale grupurilor Vostok (Est) şi Iug (Sud) au respins trei asalturi în sudul regiunii Doneţk (est), două în Zaporojie (sud) şi patru în apropierea oraşului Doneţk, rezultând pierderi de 440 de soldaţi inamici, precum şi armament distrus.

Direcțiile de atac ale armatei ucrainene

Cu toate acestea, preşedintele mişcării „Împreună cu Rusia” din Zaporojie, Vladimir Rogov, a recunoscut cu o zi în urmă pierderea controlului operativ asupra satului Piatihatki, iar luni a comunicat că soldaţii ucraineni „au lansat o altă ofensivă în direcţia Orihiv”, unul dintre epicentrele luptelor din sud-est.

De la Piatihatki ucrainenii pot să ajungă la Vasilivka, pe unde trece o importantă magistrală care duce spre sud la Melitopol, în apropiere de Marea Azov, un important centru logistic şi de aprovizionare pentru trupele ruse. De la Orihiv, trupele Kievului încearcă să împingă forţele inamice spre sud, spre Tokmak, de unde pornesc două magistrale – spre Melitopol şi, respectiv, Berdiansk.

Dar calea spre aceste puncte strategice din Zaporojie nu va fi însă uşoară pentru armata ucraineană. O hartă interactivă actualizată frecvent de Brady Africk, de la departamentul de presă al American Enterprise Institute şi analist de informaţii din surse deschise (OSINT), arată o linie defensivă densă la sud de zona unde au loc în prezent cele mai grele lupte, în special în jurul localităţilor Vasilivka şi Tokmak.

În octombrie trecut, Rusia a început să instaleze o linie defensivă extinsă – începând din Crimeea, trecând prin sudul şi estul Ucrainei şi extinzându-se pe partea rusă a frontierei până în Belarus. Apărarea rusă este formata din fortificaţii, tranşee, şanţuri antitanc şi mine, printre alte obstacole.

Kievul a recunoscut deja că este dificil să avanseze, întrucât Rusia şi-a intensificat atacurile de artilerie şi cu mortiere, precum şi bombardamentele aeriene şi a trimis întăriri în direcţiile Zaporojie şi Doneţk pentru a zădărnici înaintarea ucrainenilor.

Rusia ar fi obținut un avantaj temporar în sud

Serviciile secrete britanice au indicat luni că, în ultimele zece zile, Rusia a început probabil să relocheze elemente ale grupului de forţe de pe malul stâng al Fluviului Nipru pentru a „întări sectoarele Zaporojie (sud) şi Bahmut”, în Donbas.

Londra a prezentat imagini care ar arăta că peste 20 de elicoptere suplimentare au fost desfăşurate pe aeroportul din Berdiansk, la aproximativ 100 de kilometri de linia frontului.

Marea Britanie consideră că este posibil ca Rusia să fi obţinut un avantaj temporar în sud, în special cu elicopterele de atac care folosesc rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor terestre.

„Trupele noastre avansează. Poziţie cu poziţie, pas cu pas, avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian duminică seară.

De altfel, preşedintele Zelenski a convocat luni Statului Major General al Comandamentului Suprem, la care au participat comandanţi militari şi şeful serviciilor de informaţii militare pentru a analiza situaţia operativă de pe front, aprovizionarea trupelor cu muniţii şi previziunile privind acţiunile inamicului în viitorul apropiat.

Urmărește ultimele evoluții din a 481-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro