Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski: Rusia ia în calcul un atac „terorist" la centrala Zaporojie

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat joi că agențiile de informații ucrainene au primit informații care arată că Rusia ia în considerare posibilitatea de a efectua un atac „terorist” la centrala nucleară Zaporojie, care să implice o eliberare de radiații, transmite Reuters.

Într-o declarație video pe Telegram, el a spus că Ucraina împărtășește informațiile cu toți partenerii săi internaționali.

„Serviciile de informații au primit informații potrivit cărora Rusia ia în considerare scenariul unui act terorist la centrala nucleară Zaporojie – un act terorist cu eliberare de radiații”, a declarat el.

„Ei au pregătit totul pentru acest lucru”, a spus Zelenski, fără a preciza pe ce dovezi și-au bazat afirmația agențiile de informații.

„Din nefericire, a trebuit să le reamintesc (oamenilor) de mai multe ori că radiațiile nu cunosc frontierele de stat. Și pe cine va lovi depinde doar de direcția vântului…” a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat spunând că este „o minciună” și că inspectorii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică tocmai au vizitat centrala și au evaluat totul foarte bine.

Complexul cu șase reactoare, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost ocupat de ruși aproape imediat după declanșarea invaziei, în ianuarie 2022.

Afirmațiile lui Zelenski vin la două zile după ce șeful serviciilor de informații militare ucrainene a acuzat Rusia că a „minat” bazinul de răcire care este folosit pentru a menține temperatura sub control la reactoarele centralei din Zaporojie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro