Sari direct la conținut

Criza provocată de rebeliunea din Rusia ar putea dura luni de zile, spune Blinken

HotNews.ro
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, Foto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică că criza cauzată de provocarea fără precedent la adresa autorității președintelui Vladimir Putin de către luptătorii Wagner s-ar putea să nu se încheie încă și că ar putea dura săptămâni sau luni, relatează Reuters. Rebeliunea lui Prigojin a contestat autoritatea președintelui rus Vladimir Putin, relevând noi „fisuri” la cel mai înalt nivel al statului și obligându-l „să apere” Moscova, potrivit lui Blinken.

Blinken a spus că tensiunile care au dus la revolta a forțelor conduse de Evgheni Prigojin, care a fost oprită după 24 de ore, au crescut timp de luni de zile și că tulburările ar putea afecta trupele Moscovei din Ucraina.

„Atenția nostră este hotărâtă și fără încetare asupra Ucrainei, asigurându-ne că are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și pentru a-și recupera teritoriul pe care Rusia l-a ocupat”, a declarat Blinken la NBC.

Totodată, pentru ABC, a declarat că: „În măsura în care rușii sunt distrași și divizați, aceasta poate îngreuna derularea agresiunii lor împotriva Ucrainei mai dificilă”.

La CNN, Blinken a spus că „sigur ați văzut fisurile care apar și care nu erau înainte” în timp ce Prigojin a pus la îndoială argumentele pe care Rusia le-a folosit pentru a invada Ucraina.

Lovitura eşuată a lui Evgheni Prigojin dezvăluie ”fisuri reale” care-l ating pe preşedintele rus Vladimir Putin, apreciază duminică secretarul de Stat american.

”Asta (insurecţia armată) a sfidat în mod direct autoritatea lui Putin. Deci, asta ridică întrebări adevărate şi relevă fisuri reale” la cel mai înalt nivel al statului rus, declară şeful diplomaţiei americane postului CBS, potrivit News.ro.

  • „Nu am văzut încă actul final”, a spus Blinekn, dar „faptul că aveți pe cineva în interior care pune sub semnul întrebării autoritatea lui Putin și pune sub semnul întrebării de ce a început această agresiune a Ucrainei este în sine ceva foarte puternic”.

Despre posibila părăsire a Moscovei de către Putin în timpul rebeliunii

Secretarul de stat al SUA a refuzat să „speculeze” unde se află Vladimir Putin în urma unei rebeliuni armate în Rusia, dar a spus la CNN că

În timpul revoltei luptătorilor mercenari Wagner, în mediul online s-a speculat că Putin ar fi părăsit Moscova, iar datele de zbor care arată avionul său prezidențial în mișcare au sporit incertitudinea.

„Nu vreau să speculez despre asta sau despre informațiile pe care le avem”, a răspuns Blinken. „Din nou, urmărim asta cu atenție.”

„Cred că unul dintre lucrurile care vă spune aceasta este că încă nu avem o finalitate în ceea ce privește ceea ce a fost de fapt convenit între Prigojin și Putin.

„Bănuiesc că vom afla mai multe în zilele și săptămânile următoare despre ce înțelegere au încheiat.”

Astăzi, filmări cu Putin au fost difuzate la televiziunea de stat rusă, dar au fost înregistrate înainte de revolta condusă de șeful grupului de mercenari Wagner.

Imaginile tancurilor de pe străzile Moscovei amintesc de ultimele luni ale Uniunii Sovietice din 1991, scrie The Guardian într-o analiză care subliniază că Vladimir Putin pare mai slab ca oricând de când a devenit președinte în 2000.

Citește și:

Cine este este marele perdant al rebeliunii Wagner: Putin, Prigojin sau Șoigu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro