Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 488: Putin s-a adresat națiunii spunând că a avut totul sub control / Zelenski a mers în regiunea Doneţk, lângă frontul din est / Cele mai mari efecte ale rebeliunii Wagner / RIA Novosti: Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei / Prigojin, primul mesaj după eșecul revoltei Wagner. Biden este rezervat

HotNews.ro
Soldat ucrainean pe un blindat suedez CV90 pe frontul din Bahmut, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia
Soldat ucrainean pe un blindat suedez CV90 pe frontul din Bahmut, Foto: Roman Chop / AP / Profimedia

Rusia încearcă luni să restabilească calmul după revolta eșuată a Grupării Wagner din weekend, în timp ce aliații occidentali evaluează modul în care Vladimir Putin și-ar putea reafirma autoritatea și ce ar putea însemna acest lucru pentru războiul din Ucraina. Punând capăt revoltei lor de scurtă durată, luptătorii Wagner au oprit avansul lor rapid spre Moscova, s-au retras din orașul Rostov și s-au întors la bazele lor sâmbătă noaptea, în baza unui acord care le garanta siguranța. Comandantul lor, Evgheni Prigojin, s-ar fi mutat în Belarus, conform acordului mediat de președintele belarus Alexander Lukașenko. Ziua de luni a fost declarată zi nelucrătoare la Moscova pentru a lăsa timp ca lucrurile să se liniștească.

07:43 Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Discurs către națiune de 5 minute: Putin susține că a cerut special să nu se tragă în mercenarii Wagner pentru a se evita vărsarea de sânge „dorită de Occident” / Numele lui Prigojin, evitat
  • Pravda face bilanțul „aliaților adevărați” ai Rusiei după revolta lui Prigojin: Erdogan, da, China, nu / Cine e acuzat de „trădare”
  • Care ar putea fi cele mai mari efecte ale revoltei Wagner? De ani de zile, grupul paramilitar Wagner a fost considerat aripa armată a Moscovei în străinătate, în special în Siria și în mai multe țări africane. Este posibil ca acest statut să trebuiască să fie reconsiderat în urma revoltei conduse de liderul său în Rusia, potrivit unei analize AFP.
  • Africa, una din mizele insubordonării Grupului Wagner. „Pe când luptam în Africa…” Nu este o coincidență faptul că Evgheni Prigojin a menționat continentul african sâmbătă, 24 iunie, într-una din postările sale Telegram, deoarece, din orașul Rostov-pe-Don, din sud-vestul Rusiei, și-a orchestrat încercarea de rebeliune împotriva comandamentului militar, potrivit Le Monde.
  • Președintele Emiratelor Arabe Unite l-a sunat pe Putin și și-a declarat sprijinul deplin pentru acțiunile conducerii ruse, a anunțat Kremlinul
  • Vladimir Putin s-a întâlnit luni seară cu principalii săi responsabili din domeniul securității, a anunțat Kremlinul, după un scurt discurs adresat națiunii de către președintele rus cu privire la rebeliunea eșuată a grupului paramilitar Wagner
  • Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis, luni, primul său mesaj după abandonarea rebeliunii pornite sâmbătă în Rusia, el susținând că acțiunea sa, de a-și conduce mercenarii spre Moscova, nu l-a vizat pe președintele rus Vladimir Putin.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 488, LIVETEXT:

01:03 Tenis: Rusoaica Kasatkina, îngrijorată de „mizeria” din Rusia

Jucătoarea rusă de tenis Daria Kasatkina, aflată pe locul 11 mondial, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația politică instabilă din Rusia, luni, după victoria din primul tur în fața ucrainencei Anhelina Kalinina, la turneul WTA de la Eastbourne, potrivit AFP.

„Ceea ce simt este un rahat, sincer. Nu am de gând să o ascund. Familia mea, părinții mei sunt încă în Rusia. După cum ați văzut, în ultimele zile a fost un mare dezastru și acolo”, a declarat ea, subliniind încă o dată că ucrainenii sunt „într-o situație mult mai rea”.

00:50Le Monde:Africa, una din mizele insubordonării Grupului Wagner

„Pe când luptam în Africa…” Nu este o coincidență faptul că Evgheni Prigojin a menționat continentul african sâmbătă, 24 iunie, într-una din postările sale Telegram, deoarece, din orașul Rostov-pe-Don, din sud-vestul Rusiei, și-a orchestrat încercarea de rebeliune împotriva comandamentului militar, potrivit Le Monde.

Putin s-a întâlnit luni seară cu principalii săi șefi de securitate

00:34 De ce discursul lui Putin a fost unul ciudat?

Putin se teme de o societate fracturată și vrea să sublinieze că încercările de a diviza națiunea nu vor duce nicăieri. Dar ceea ce a arătat sâmbătă a fost că există fisuri semnificative, oricât de mult ar trece Putin peste ele.

Națiunea se aștepta ca Putin să le dea o direcție. dardiscursul său s-a oprit la mijlooc de drum, spunând multe și deloc, potrivit unei analize Sky News.

00:08NYT: Întrucât viitorul Grupului Wagner este pus sub semnul îndoielii, Ucraina ar putea profita de tot acest haos

În comparație cu unele forțe ucrainene, soldații Grupului Wagner erau cei mai bine echipați luptători începând de anul trecut, când Rusia le-a invadat țara. Pentru alții, ei se remarcau prin pregătire. Soldații ucraineni își amintesc o serie de evenimente de pe câmpul de luptă, cum ar fi tacticile agresive ale lunetiștilor, care puteau doborî o dronă dintr-o singură lovitură.

Dar după scurta revoltă inițiată de șeful acestei grupări, Evgheni V. Prigojin, nu se știe dacă Grupul Wagner va mai rămâne o forță combatantă, având în vedere că soarta sa e sub semnul întrebării, scrie New York Times.

23:53Emiratele Arabe Unite își declară sprijinul deplin pentru acțiunile lui Putin

Președintele Emiratelor Arabe Unite l-a sunat pe Putin și și-a declarat sprijinul deplin pentru acțiunile conducerii ruse, a anunțat Kremlinul, potrivit Sky News

23:32Putin se întâlnește cu principalii săi șefi de securitate

Vladimir Putin se întâlnește luni seară cu principalii săi responsabili din domeniul securității, a anunțat Kremlinul, după un scurt discurs adresat națiunii de către președintele rus cu privire la rebeliunea eșuată a grupului paramilitar Wagner, potrivit AFP.

Putin susține că a cerut special să nu se tragă în mercenarii Wagner

23:03 Lukaşenko a propus Kremlinului soluţii pentru ca Wagner să continue să opereze, afirmă Prigojin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko – care a mediat sâmbătă între Kremlin şi Wagner – a propus soluţii care să permită grupării paramilitare să continue să opereze, dezvăluie luni Evgheni Prigojin în primul său mesaj audio de după rebeliune, relatează AFP.

22:44 Discurs către națiune de 5 minute: Putin susține că a cerut special să nu se tragă în mercenarii Wagner pentru a se evita vărsarea de sânge „dorită de Occident” / Numele lui Prigojin, evitat

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs luni seara în care a declarat că a dat ordinul „de a se evita vărsarea de sânge” pe care credea că Ucraina și Occidentul o doreau în timpul rebeliunii eșuate a grupului paramilitar Wagner, mulțumindu-le rușilor pentru „patriotismul” și unitatea lor, potrivit AFP.

22:00Pravda face bilanțul „aliaților adevărați” ai Rusiei după revolta lui Prigojin: Erdogan, da, China, nu / Cine e acuzat de „trădare”

Pravda notează că, după ce rebeliunea a fost raportată lui Vladimir Putin, liderul rus a vorbit la telefon cu președinții Belarusului, Kazahstanului, Uzbekistanului și Turciei, citând în acest sens site-ul oficial al Kremlinului.

21:55Pentru Washington, Rusia a arătat partenerilor săi africani că Wagner aduce „moarte și distrugere” (Departamentul de Stat)

Cele mai mari efecte ale rebeliunii Wagner

21:28Oameni evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova din cauza unei ameninţări cu bombă

Oamenii au fost evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova în urma unui apel cu bombă, a declarat luni pentru TASS un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, potrivit News.ro.

”Toţi vizitatorii turnului Ostankino au fost evacuaţi din motive de securitate”. a afirmat purtătorul de cuvânt. Poliţia intervine la faţa locului, inclusiv specialişti cu câini.

21:10 Ambasadorul SUA la Moscova a contactat direct autoritățile ruse în weekend pentru a le asigura că SUA „nu sunt implicate” în rebeliunea eșuată Wagner din Rusia, a anunțat luni Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Ambasadoarea Lynne Tracy și oficialii americani care au contactat ambasada Rusiei la Washington au declarat sâmbătă că „Statele Unite (nu au fost) și nu vor fi implicate” în evenimentele recente din Rusia, a declarat presei purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller.

20:32Care ar putea fi cele mai mari efecte ale revoltei Wagner?

De ani de zile, grupul paramilitar Wagner a fost considerat aripa armată a Moscovei în străinătate, în special în Siria și în mai multe țări africane. Este posibil ca acest statut să trebuiască să fie reconsiderat în urma revoltei conduse de liderul său în Rusia, potrivit unei analize AFP.

20:20​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers luni în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, într-un moment în care armata sa desfăşoară o contraofensivă în această zonă şi în sud, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski „a vizitat unităţi ale forţelor armate ale grupului operaţional şi strategic Hortiţea”, alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a acordat decoraţii unor soldaţi, potrivit preşedinţiei ucrainene.

„Ţin să vă mulţumesc, să vă recompensez pe toţi şi să strâng mâna cu o mare gratitudine, vouă, familiilor voastre, părinţilor voştri”, a declarat şeful statului ucrainean, adresându-se militarilor.

Evgheni Prigojin a transmis primul său mesaj după abandonarea rebeliunii

19:50Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat a doua tranşă de sprijin pentru cele cinci ţări afectate de comerţul cu cereale din Ucraina, României revenindu-i suma de 29,73 milioane de euro, anunță Ministerul Agriculturii.

„România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au primit vot pozitiv din partea statelor membre pentru granturi în valoare totală de 100 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice cauzate de importurile de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, în cadrul Comitetului pentru organizarea comună de piaţă. Plecând de la primul pachet în valoare de 56 de milioane de euro, aprobat în 3 aprilie, CE propune aprobarea celei de-a 2-a tranşe în valoare de 100 milioane euro pentru cele 5 state membre afectate de importurile de cereale. În plus, CE a adoptat un nou regulament privind măsurile autonome cu valabilitate 15 septembrie a.c., care prevede interzicerea importurilor pentru principalele produse alimentare. Astfel, României îi va reveni suma de 29.730.000 euro”, menționează Ministerul Agriculturii în comunicat.

Potrivit sursei citate, Bulgaria va primi 9,77 de milioane euro, Ungaria – 15,93 milioane euro, Polonia – 39,33 milioane euro şi Slovacia – 5,24 milioane euro.

19:40 Rebeliunea Wagner: Potrivit lui Biden este „prea devreme pentru a trage concluzii definitive”.

Joe Biden a declarat luni că este „prea devreme pentru a trage concluzii definitive” în urma rebeliunii eșuate conduse de liderul grupului Wagner în Rusia în weekend și a adăugat că este „important” ca Occidentul să rămână „pe deplin coordonat”.

„Noi nu am fost implicați. Nu am avut nimic de-a face cu aceste evenimente”, a continuat președintele american, referindu-se în special la NATO, înainte de a adăuga: „Aceasta a fost o problemă internă a Rusiei”.

19:24Biden arată cu degetul spre Rusia de Ziua Internațională împotriva torturii

Luni, președintele american Joe Biden a denunțat în mod special actele de tortură comise de autoritățile ruse pe teritoriul lor și în Ucraina, cu ocazia Zilei internaționale de sprijinire a victimelor torturii, potrivit AFP

„Tortura distruge vieți, familii și comunități. Cu toate acestea, în fiecare zi, oameni din întreaga lume sunt supuși la aceste încălcări oribile ale drepturilor omului și ale demnității lor”, a afirmat el într-un comunicat.

18:43 Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a transmis, luni, primul său mesaj după abandonarea rebeliunii pornite sâmbătă în Rusia, el susținând că acțiunea sa, de a-și conduce mercenarii spre Moscova, nu l-a vizat pe președintele rus Vladimir Putin.

18:29 În sudul Rusiei, inclusiv în regiunile Rostov, Voronej și Lipețk, cererea de numerar a crescut cu 70-80% în timpul rebeliunii militare conduse de Evgheni Prigojin, a declarat luni vicepremierul rus Andrei Belousov.

Germania intenționează să trimită câteva mii de soldați care să fie staționați permanent în Lituania

18:16Armata ucraineană a publicat noi imagini filmate din dronă care arată distrugerile din orașul Bahmut după 9 luni de lupte pentru controlarea sa:

17:52Premierul Canadei, Justin Trudeau, spune că rebeliunea eșuată din Rusia este o problemă internă pe care Moscova trebuie să o rezolve., iar „toată lumea are o mulțime de întrebări despre ce înseamnă asta, de fapt”, scrie The Guardian.

„Dar nu avem încă multe răspunsuri și cred că prea multe speculații în acest moment ar putea fi extrem de contraproductive”, a spus premierul canadian, după întâlnirea cu liderii țărilor nordice.

17:32 Premierul britanic Rishi Sunak a sugerat luni că țara sa este pregătită pentru scenariul unei prăbușiri subite a Rusiei, după ce în presă au apărut informații că la Londra se pregătesc de urgență planuri în acest sens.

17:18Germania intenționează să trimită câteva mii de soldați care să fie staționați permanent în Lituania, ca parte a răspunsului internațional la amenințarea pe care Rusia o reprezintă pentru țara baltică, a anunțat luni ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, conform The Guardian.

Pistorius a declarat, la o reuniune dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, că Germania va contribui cu o „brigadă robustă”, de câteva mii de soldați, care își vor putea lua familiile cu ei. Ministrul german al Apărării a spus că a convenit cu omologul său lituanian, Arvydas Anušauskas, că brigada va fi construită încet, după sosirea infrastructurii adecvate.

16:52 Ungaria va fi nevoită să construiască cel puţin un reactor modular (small modular reactor – SMR), care să se adauge reactoarelor convenţionale ce urmează a fi construite la centrala nucleară de la Paks, și nu poate exclude posibilitatea achiziționării sale din Rusia, a declarat luni ministrul ungar al Energiei, Csaba Lantos.

„Trebuie să luăm în considerare toate opţiunile”, a declarat oficialul ungar.

16:50România va continua să monitorizeze situaţia din Rusia şi din Belarus, a afirmat, luni, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, înainte de reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care are loc la Luxemburg, potrivit Agerpres.

Șeful NATO: Revolta eșuată a grupării Wagner a arătat slăbiciunea conducerii rusești

16:31O situație de un absurd rar întâlnit are loc în Rusia, președintele rus Vladimir Putin fiind pasibil de închisoare, la fel ca toți cetățenii țării care au denunțat rebeliunea militară a mercenarilor Wagner de sâmbătă.

16:12 Shalva Papuashvili, președintele parlamentului georgian, a declarat luni că țara sa nu impune sancțiuni împotriva Rusiei din cauza riscului ca Moscova să declanșeze o nouă agresiune militară împotriva sa, după cea din 2008.

„Oricine solicită Georgiei să introducă sancțiuni bilaterale împotriva Rusiei îi cere Georgiei să își asume riscul escaladării împotriva Rusiei, adică să își asume riscul unui posibil război cu Rusia”, a spus el.

15:57Serviciile de informații rusești cercetează dacă agențiile de spionaj occidentale au jucat un rol în rebeliunea eșuată a forțelor Wagner, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de TASS.

15:48 Un clip postat pe Telegram de forțele terestre ucrainene sugerează că satul Rivnopil a fost eliberat de ucraineni duminică.

„Astăzi, 25 iunie 2023, luptătorii Batalionului II al Brigăzii 31 Mecanizate au eliberat satul Rivnopil”, a spus unul dintre militarii din videoclip. Folosind un termen derogatoriu pentru soldații ruși, el a spus: „Orcii fug, noi mergem înainte”.

15:36 Revolta eșuată a grupării Wagner a arătat slăbiciunea conducerii rusești, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Desigur, este o demonstrație de slăbiciune. De asemenea, demonstrează cât de dificil și periculos este pentru președintele Putin să se bazeze pe mercenari, care de fapt s-a întors împotriva lui”, a spus el în timpul unei conferințe de presă pe terenul de antrenament Pabrade din Lituania.

„Demonstrează fragilitatea regimului rusesc, dar nu este de competența NATO să intervină în aceste probleme, este o chestiune care ține de Rusia”, a adăugat liderul NATO. (Reuters)

Reuniune la Bruxelles pentru a rezolva relația Suedia – Turcia

15:25 Un tribunal rus l-a condamnat luni pe profesorul universitar Valery Golubkin la 12 ani de închisoare pentru trădare, transmite Reuters.

Golubkin, profesor la un institut din Moscova care studiază aerodinamica, a fost reținut în 2020, fiind suspectat că a predat secrete unei țări NATO nenominalizate.

O serie de oameni de știință ruși au fost arestați și acuzați de trădare în ultimii ani, fiind suspectați că au transmis materiale confidențiale străinilor. Criticii Kremlinului spun că arestările provin adesea dintr-o paranoia nefondată.

15:14 Suedia și Turcia vor convoca la Bruxelles o reuniune la nivel înalt privind posibila aderare a Suediei la NATO înainte de summitul alianței din iulie de la Vilnius, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„La această reuniune vor participa miniștrii de externe, șefii serviciilor de informații și consilierii de securitate națională. Scopul este de a face progrese în finalizarea aderării Suediei la NATO”, a declarat Stoltenberg jurnaliștilor în timpul unei vizite la Vilnius.

15:03 Marea Britanie este pregătită pentru o serie de scenarii în Rusia, a spus luni premierul Rishi Sunak, menționând impactul potențial destabilizator al tensiunilor dintre grupul Wagner și Vladimir Putin.

„Este prea devreme pentru a prezice cu certitudine care ar putea fi consecințele acestui lucru, dar, desigur, suntem pregătiți, așa cum am fi întotdeauna, pentru o serie de scenarii”, a declarat Sunak.

„Este o situație pe care o analizăm și o monitorizăm de ceva timp, deoarece suntem conștienți de impactul potențial destabilizator al războiului ilegal al Rusiei în Ucraina și, într-adevăr, de tensiunile dintre grupul Wagner și regimul Putin.” (The Guardian)

Moscova l-a convocat pe ambasadorul R. Moldova

14:57 Un centru de service pentru tancurile Abrams fabricate în SUA va fi deschis în orașul Poznan din vestul Poloniei, a declarat luni producătorul de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Varșovia a promis să dubleze dimensiunea armatei sale și să cheltuiască 4% din PIB pentru apărare în 2023. Ea a comandat 250 de tancuri de luptă Abrams de ultimă generație, pe lângă 116 tancuri modernizate.

Un acord pentru crearea centrului a fost semnat luni de PGZ și producătorul american de tancuri General Dynamics Land Systems. (Reuters)

14:42 Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele iranian Ebrahim Raisi, care și-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea rusă după revolta eșuată de sâmbătă a Grupului Wagner, conform Interfax.

14:13 Prima declarație publică a lui Vladimir Putin după revolta din weekend: Niciun cuvânt despre Gruparea Wagner sau Prigojin

14:00 Ministerul rus de externe l-a convocat luni pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Aceasta nu a oferit niciun motiv imediat pentru decizie, care vine pe fondul unor relații tensionate între Moscova și Chișinău.

Ucrainenii au eliberat Rivnopil

13:52Cotaţiile de referinţă la gazele naturale pe piaţa din Europa au crescut subit luni dimineaţa, în condiţiile în care nervozitatea faţă de rebeliunea din Rusia a agravat îngrijorările cu privire la aprovizionare pe o piaţă şi aşa volatilă.

13:49 Ucrainenii ar fi reușit să-și stabilească o mică poziție dincolo de Nipru, în regiunea Herson, în dreptul podului Antonovski, iar trupele rusești s-ar fi retras din satul Dachi.

Nu există nicio declarație oficială în acest sens, doar speculații și clipuri video neverificate pe rețelele de socializare, dintre care unul arată un blindat rusesc cum trage asuspra inamicului și recuperează câțiva dintre soldații săi.

13:37 Forțele ucrainene au eliberat satul Rivnopil de sub controlul rusesc în sud-estul țării, a declarat luni ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar

Revolta lui Prigojin a arătat că Rusia are o mare problemă

13:31 UE ridică nivelul de sprijin militar pentru Ucraina: Încă 3,5 miliarde de euro

13:01 „Vă amintiți conceptul de război etern al lui Putin? Cred că va trebui să reconsidere ideea”: Revolta lui Prigojin a arătat că Rusia are o mare problemă

12:19 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a îndemnat luni Uniunea Europeană să „accelereze înfrângerea Rusiei” prin intensificarea sprijinului pentru Ucraina.

Kuleba, care a participat la o reuniune cu miniștrii de externe din UE, a spus pe Twitter că faptul că tancurile s-au îndreptat spre Moscova în timpul loviturii de stat eșuate arată că „Ucraina va învinge”.

„La CAE (Consiliul Afaceri Externe), am îndemnat UE să accelereze înfrângerea Rusiei prin intensificarea sprijinului pentru Ucraina”, a scris Kuleba pe Twitter.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:08 Potrivit armatei ucrainene, rușii au avut pierderi semnificative în ultima zi: 950 de soldați, 1 tanc, 14 alte blindate de luptă, 21 de tunuri, 16 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

12:03 Liderul Grupului Wagner nu va fi o amenințare pentru Ucraina dinspre Belarus, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, după ce au apărut speculații cu privire la faptul că mutarea lui Prigojin în Belarus ar fi putut fi orchestrată de Kremlin pentru a-i pune pe luptătorii săi în poziția de a lansa un atac asupra Kievului.

Vadym Prystaiko a declarat pentru Sky News: „Nu cred că forțele pe care Prigozhin le aduce cu el în Belarus ne vor amenința flancurile, deoarece acolo păstram forțe suficient de puternice doar pentru forțele rusești”.

El a adăugat că este „nteresant” să îl vedem pe președintele belarus Alexander Lukașenko „crescând în importanță”. „El plănuia acest lucru pentru a deveni, știți, ceva mai important decât un simplu lider belarus”, a mai spus Prystaiko.

11:52Grupul bancar german Deutsche Bank şi-a informat clienţii că nu mai poate garanta accesul deplin la acţiunile lor ruseşti, o parte a acestora dispărând, un nou exemplu al provocărilor cu care se confruntă investitorii din întreaga lume în recuperarea investiţilor făcute în companiile ruseşti, transmite agenția Reuters.

Prigojin este în continuare urmărit penal în Rusia

11:47 Evgheni Prigojin este în continuare cercetat penal pentru rebeliunea sa eșuată, în pofida anunțului Kremlinului privind o înțelegere pentru retragerea acuzațiilor, au anunțat luni agențiile de presă rusești.

„Cazul nu a fost închis, ancheta continuă”, a declarat o sursă din cadrul Parchetului general rus, citată de principalele trei agenții de presă ruse.

Kremlinul afirmase sâmbătă seara că Prigojin, care este anchetat pentru „îndemn la o revoltă armată”, ar putea pleca în Belarus fără a fi urmărit penal după ce rebeliunea sa de 24 de ore s-a încheiat. (AFP)

11:36 Un analist militar american afirmă că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, ar trebui să evite ferestrele aflate la etaje superioare după ce răsmerița militară declanșată de acesta sâmbătă a adus acuzații de trădare din partea Kremlinului.

11:09 Revolta eșuată a grupului de mercenari Wagner din Rusia demonstrează că Moscova a comis o greșeală strategică prin declanșarea războiului împotriva Ucrainei, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Evenimentele din weekend sunt o chestiune internă a Rusiei și încă o demonstrație a marii greșeli strategice pe care președintele Putin a făcut-o prin anexarea ilegală a Crimeei și războiul împotriva Ucrainei”, a declarat el jurnaliștilor în timpul unei vizite în capitala Lituaniei, Vilnius.

„Pe măsură ce Rusia își continuă agresiunea, este și mai important să continuăm sprijinul nostru pentru Ucraina”, a adăugat el.

RIA Novosti: Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei

10:47 VIDEO Mercenarii Wagner au doborât un avion de comandă al armatei ruse în timpul revoltei ordonate de Evgheni Prigojin

10:46„Nu avem de ales, Rusia va trebui să lanseze un atac nuclear asupra Europei”: RIA Novosti a publicat cel mai amenințător mesaj nuclear al Moscovei de până acum

10:03 Revolta eșuată a grupului de mercenari Wagner din Rusia arată fisurile provocate în cadrul puterii militare a Moscovei de războiul din Ucraina, a declarat luni șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Sistemul politic își arată slăbiciunile, iar puterea militară se fisurează”, a declarat el reporterilor la Luxemburg, înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai UE.

„Nu este un lucru bun să vedem că o putere nucleară precum Rusia poate intra într-o fază de instabilitate politică”, a spus Borrell, adăugând că acesta este momentul ca UE să continue să sprijine Ucraina mai mult ca niciodată.

„Monstrul pe care Putin l-a creat odată cu Wagner, monstrul îl mușcă acum, monstrul acționează împotriva creatorului său”, a mai spus șeful diplomației UE:

Rușii au atacat azi-noapte cu rachete și drone

09:46 Forțele ruse au atacat azi-noapte în principal dinspre sud, afirmă statul major ucrainean . Trei rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră, iar opt drone de atac Shahed-136/131 de fabricație iraniană au fost lansate de pe coasta de est a Mării Azov.

Forțele de apărare aeriană ale Comandamentului aerian de Sud au distrus două rachete de croazieră Kalibr și șapte drone de atac Shahed, potrivit unei postări pe Twitter.

09:23 „Starea de operațiune antiteroristă” introdusă sâmbătă la Moscova și în regiunea înconjurătoare, în urma revoltei în cele din urmă eșuate a grupării Wagner, a fost ridicat luni, a anunțat primarul capitalei ruse, Serghei Sobyanin.

„Ridicăm toate restricțiile legate de introducerea regimului de operațiuni antiteroriste”, a declarat Sobyanin pe Telegram, mulțumind locuitorilor pentru „calmul și înțelegerea lor”. (AFP)

09:14 Ucraina a recuperat teritoriu suplimentar de la forțele rusești de-a lungul liniei de front din sud, dar situația de pe câmpul de luptă de acolo s-a schimbat puțin în ultima săptămână, a declarat luni ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

Forțele ucrainene au eliberat aproximativ 130 de kilometri pătrați în sud de la începutul acțiunilor ofensive ale Ucrainei, a declarat Maliar. În urmă cu o săptămână, ea spunea că 113 kilometri pătrați fuseseră recuperați în ultimele două săptămâni.

„Situația din sud nu a suferit schimbări semnificative în ultima săptămână”, a declarat Maliar pentru postul național de televiziune.

Ea a adăugat că aproximativ 250 de ciocniri au avut loc în ultima săptămână de-a lungul părții de est a liniei frontului, care include direcțiile Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka: „Lupte grele continuă să aibă loc acolo”. (Reuters)

Șoigu ar fi vizitat trupele ruse care luptă în Ucraina

08:55 Evaluarea britanică de luni dimineață:

„Ca parte a contraofensivei sale mai ample, Ucraina a luat avânt în atacurile sale în jurul orașului Bahmut din regiunea Donețk. În cadrul unei operațiuni cu mai multe brigăzi, forțele ucrainene au făcut progrese atât pe flancul nordic, cât și pe cel sudic al orașului.

Există puține indicii că Rusia păstrează rezerve semnificative de forțe terestre la nivel operațional care ar putea fi folosite pentru a se întări împotriva amenințărilor multiple cu care se confruntă acum în sectoare foarte separate, de la Bahmut până la malul estic al râului Dnipro, la peste 200 km distanță.”

08:29 Rubla a început ziua de luni la un minim al ultimelor aproape 15 luni față de dolar, reacționând pentru prima dată la revolta eșuată a mercenarilor Wagner din weekend, transmite Reuters.

La 04:15 GMT (07:15 în România), rubla era cu 2,1% mai slabă față de dolar, la 86,50 unități pentru un USD, după ce anterior atinsese 87,2300, cel mai slab nivel de după martie 2022. De asemenea, pierduse 2,2% până la cota 94,37 față de euro.

08:13 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a vizitat trupele ruse implicate în operațiunea militară din Ucraina, a transmis luni agenția de presă RIA, aceasta fiind prima sa apariție publică de la revolta Wagner din weekend.

În articolul RIA, care citează Ministerul rus al Apărării, se spune că Șoigu este încă în funcție, dar nu se dau detalii despre când și unde s-a întâlnit cu trupele și comandanții districtului militar vestic.

Australia donează Kievului 70 de vehicule militare

07:44 Capacitatea forțelor rusești de a desfășura operațiuni ofensive și defensive în Ucraina nu pare să fi fost afectată în mod substanțial de rebeliunea Wagner din 23-24 iunie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Atât sursele rusești, cât și cele ucrainene au raportat că luptele au continuat ca de obicei de-a lungul întregii linii de front, forțele Moscovei desfășurând un număr relativ mai mare de atacuri terestre în apropiere de Bahmut decât în ultimele zile.

Trupele ucrainene au continuat duminică operațiunile de contraofensivă în cel puțin trei sectoare ale frontului. Surse rusești au afirmat că forțele rusești au respins atacurile ucrainene în jurul Bahmut, de-a lungul graniței administrative dintre vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie, și în vestul regiunii Zaporojie.

07:34 Guvernul australian va oferi un nou pachet de 110 milioane de dolari australieni (73,5 milioane de dolari) Ucrainei, inclusiv 70 de vehicule militare, a declarat luni premierul Anthony Albanese.

Noile angajamente duc contribuția totală a Australiei pentru Ucraina la 790 de milioane de dolari australieni, inclusiv 610 milioane de dolari australieni în sprijin militar.

„Acest sprijin suplimentar va face o diferență reală, ajutând poporul ucrainean care continuă să dea dovadă de un mare curaj în fața războiului ilegal, neprovocat și imoral al Rusiei”, a declarat Albanese în timpul unei conferințe de presă la Canberra. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro