Sari direct la conținut

Culmea absurdului: Vladimir Putin e pasibil de închisoare în Rusia după ce a denunțat rebeliunea mercenarilor Wagner

HotNews.ro
Seful FSB, Aleksandr Bortnikov (dreapta), alaturi de Vladimir Putin si Serghei Soigu in 2014, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Seful FSB, Aleksandr Bortnikov (dreapta), alaturi de Vladimir Putin si Serghei Soigu in 2014, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

O situație de un absurd rar întâlnit are loc în Rusia, președintele rus Vladimir Putin fiind pasibil de închisoare, la fel ca toți cetățenii țării care au denunțat rebeliunea militară a mercenarilor Wagner de sâmbătă.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de către cercetătorul independent Chris Owen, acesta amintind de faptul că în luna martie parlamentul rus a adoptat un proiect legislativ care incriminează discreditarea „tuturor participanților” la războiul din Ucraina, inclusiv a voluntarilor.

Proiectul a reprezentat practic o extindere a legislației adoptate în Rusia încă de anul trecut, legislativul de la Moscova interzicând în martie 2022 difuzarea de „informații false” și „discreditarea” forțelor sale armate, iar apoi a tuturor instituțiilor ruse care operează în străinătate.

Noul proiect adoptat de Moscova în luna martie a acestui an a extins și mai mult sfera de aplicare a legislației în cauză pentru a oferi „protecție” grupărilor paramilitare precum mercenarii Wagner.

Vasili Piskarev, președintele Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, a fost cel care a anunțat la începutul lunii februarie pregătirea noului proiect de lege. El a menționat la momentul respectiv că Evgheni Prigojin i-a cerut personal lui Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, să găsească o soluție legislativă la această „problemă”.

Absurdul situației de acum, după rebeliunea declanșată vineri noaptea de mercenarii Wagner, a fost remarcată și de către deputatul Vladislav Davankov, vicepreședintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

„Dacă [normele acestei legi] sunt lăsate neschimbate, mii de ruși ar putea fi încarcerați pentru 15 ani fiindcă și-au exprimat o poziție civică cu privire la acțiunile conducerii companiei militare private după evenimentele de sâmbătă. Ar fi acest lucru rezonabil și corect? Bineînțeles că nu”, a scris el pe canalul său de Telegram.

„Ar trebui să existe un moratoriu asupra punerilor sub acuzare sub acest articol, cel puțin pentru opiniile publice despre acțiunile companiei militare private și forțelor armate în afara zonei de luptă”, a adăugat el.

Ce a spus Vladimir Putin despre rebeliunea lui Prigojin, poreclit până weekendul acesta „bucătarul” său

Într-o intervenție televizată avută sâmbătă dimineața, liderul de la Kremlin l-a acuzat de trădare pe Evgheni Prigojin, după ce liderul mercenarilor preluase în cursul nopții anterioare controlul aspra comandamentului militar din Rostov pe Don, cerând schimbarea comandamentului militar de la Moscova.

Vladimir Putin a declarat că va apăra poporul rus și patria, răspunsul său va fi dur în fața unor ambiții ale unor „forțe endemice” pe care le acuză că au „băgat un cuțit în spate” Rusiei.

„Aceasta este trădare. E ca un cuțit în spate. Intrigile și toate celelalte au adus la un neliniște masivă iar tragedia acestuia război a făcut ca rușii să cadă victime ale acestuia”, a declarat Putin. „Aceasta răsmerița internă este o lovitură pentru poporul nostru”, a subliniat el.

„Cei care au trădat Rusia, mă adresez tututor celor implicați, să nu își asume participarea la niciun conflict armat”, le-a transmis el bărbaților din subordinea lui Prigojin care se îndreptau spre Moscova.

Evident, este puțin probabil ca procurorii ruși să deschidă acum vreun dosar penal pe numele vreunei persoane din cauza criticării acțiunilor mercenarilor Wagner, cu atât mai puțin unul îndreptat împotriva lui Vladimir Putin.

Însă situația ilustrează încă o dată absurdul din Rusia, țară care anul trecut a încercat să interzică inclusiv cuvântul „război” după ce a început cel mai mare conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Parlamentul rus a anunțat în urmă cu o zi că lucrează la o nouă lege care să „reglementeze” statutul grupării Wagner după evenimentele de sâmbătă.

Urmărește ultimele evoluții din a 488-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro