Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 489: Ucraina crede că va avea F-16 până la sfârșitul anului / Prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Vaticanului / Ucraina se pregătește să-și mute aproape toate exporturile de cereale pe Dunăre / Occidentul a cerut Ucrainei să nu atace Rusia în timpul revoltei

HotNews.ro
Tanchist ucrainean într-un T-72 pe frontul din Donbas, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tanchist ucrainean într-un T-72 pe frontul din Donbas, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Volodimir Zelenski a spus, după o întâlnire cu generalii săi, că forțele ucrainene „au avansat în toate direcțiile”. „Aceasta este o zi fericită. Mi-aș dori ca băieții să aibă mai multe zile ca aceasta”, a adăugat el. Declarațiile sale vin după ce trupele ucrainene ar fi stabilit un punct de sprijin în apropierea podului Antonovski de pe malul stâng al Niprului și ar fi recucerit satul Rivnopil.

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski, furios pe „sălbaticii ruși” după atacurile cu rachete asupra Kramatorskului. Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu rachete asupra orașului Kramatorsk, soldate cu cel puțin 4 morți și 42 de răniți.
  • O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk din estul Ucraine a fost lovită de rachete, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de BBC.
  • Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți după-amiaza o supriză pentru fostul său „bucătar”, Evgheni Prigojin, declarând că firma de catering Concordia a șefului mercenarilor Wagner va fi investigată de autoritățile ruse
  • Statele Unite au anunţat marţi că vor furniza Ucrainei noi echipamente militare în valoare de până la 500 de milioane de dolari (456 de milioane de euro), scrie AFP. Noul ajutor include vehicule de luptă Bradley şi transportoare blindate pentru trupe Stryker, precum şi muniţie pentru lansatoarele multiple de rachete Himars, a precizat Pentagonul într-un comunicat.
  • Prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia. Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, urmează să efectueze miercuri o vizită la Moscova, anunţă Vaticanul, la trei săptămâni după o vizită la Kiev
  • Ucraina crede că va avea avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului. Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și-a exprimat încrederea că țara sa va primi avioane de luptă F-16 construite de SUA în următoarele luni, potrivit Sky News.
  • O provocare la adresa lui Putin este doar o chestiune de timp, spune ministrul de externe al Ucrainei
  • Dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial marți după-amiaza că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, citând agenția Belta de la Minsk.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 489, LIVETEXT:

01:24Taiwanul afirmă că a reperat două nave de război rusești în largul coastei sale estice

Taiwanul a reperat marți două nave de război rusești în largul coastei sale estice și a trimis propriile avioane și nave pentru a le supraveghea, a declarat Ministerul Apărării de pe insulă, citat de Reuters.

00:20Zelenski, furios pe „sălbaticii ruși” după atacurile cu rachete asupra Kramatorskului

Volodimir Zelenski a condamnat atacurile cu rachete asupra orașului Kramatorsk, soldate cu cel puțin 4 morți și 42 de răniți

Pentagonul anunţă ajutor de până la 500 milioane de dolari pentru Ucraina

00:02Vecinii din Belarus „se confruntă cu un pericol și mai mare de instabilitate”

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut un răspuns „foarte, foarte dur” din partea NATO în urma desfășurării de trupe Wagner în Belarus, potrivit Sky News.

„Acest lucru este cu adevărat grav și foarte îngrijorător și trebuie să luăm decizii foarte ferme”, a spus el.

Preocupările sale au fost reluate de președintele lituanian Gitanas Nauseda, care a declarat reporterilor: „Dacă Wagner își desfășoară ucigașii în serie în Belarus, toate țările vecine se vor confrunta cu un pericol și mai mare de instabilitate.”

23:25 Pentagonul anunţă ajutor de până la 500 milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunţat marţi că vor furniza Ucrainei noi echipamente militare în valoare de până la 500 de milioane de dolari (456 de milioane de euro), scrie AFP.

Noul ajutor include vehicule de luptă Bradley şi transportoare blindate pentru trupe Stryker, precum şi muniţie pentru lansatoarele multiple de rachete Himars, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

22:54Iohannis, la finalul reuniunii de la Haga: Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi seară, la finalul reuniunii de la Haga, despre importanţa consolidării suplimentare a NATO, implicit a României. ”Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice”, a transmis şeful statului.

22:10 Washingtonul autorizează un zbor special al Rusiei pentru recuperarea diplomaților

Statele Unite au anunțat marți că au autorizat un avion rusesc să zboare la Washington pentru a prelua diplomați, în pofida interdicției de a efectua zboruri comerciale din Rusia, și au cerut în schimb „reciprocitate”, potrivit AFP.

O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk, lovită de rachete

21:58‘O mulțime de răniți’: Prima doamnă a Ucrainei denunță atacul de la Kramatorsk

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a condamnat atacul de astăzi de la Kramatorsk. „Loc aglomerat, seară – inamicul nu vrea o viață normală în Ucraina”, a declarat ea. „Există o mulțime de răniți. Este dureros”.

21:48 Ucraina:O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk, lovită de rachete

O zonă de restaurante aglomerată din oraşul Kramatorsk din estul Ucraine a fost lovită de rachete, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de BBC.

Serviciile de urgenţă se află la faţa locului pentru a-i ajuta pe răniţi, dar numărul victimelor este deocamdată necunoscut, a declarat guvernatorul regiunii pentru televiziunea ucraineană.

20:53Prima vizită la Moscova a unui reprezentant al Sfântului Scaun de la invazia Ucrainei de către Rusia

Cardinalul italian Matteo Zuppi, emisarul Papei Francisc pentru pace în Ucraina, urmează să efectueze miercuri o vizită la Moscova, anunţă Vaticanul, la trei săptămâni după o vizită la Kiev, relatează News.ro citând AFP.

20:18Ucraina crede că va avea avioane de luptă F-16 până la sfârșitul anului

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt și-a exprimat încrederea că țara sa va primi avioane de luptă F-16 construite de SUA în următoarele luni, potrivit Sky News.

19:58O provocare la adresa lui Putin este doar o chestiune de timp, spune ministrul de externe al Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe a declarat că o rebeliune împotriva lui Vladimir Putin este inevitabilă. „Pentru noi, a fost întotdeauna clar că a fost doar o chestiune de timp până când cineva din Rusia va îndrăzni să îl provoace pe Putin”, a declarat Dmitro Kuleba pentru CNN.

17:56Președintele rus Vladimir Putin a anunțat marți după-amiaza o supriză pentru fostul său „bucătar”, Evgheni Prigojin, declarând că firma de catering Concordia a șefului mercenarilor Wagner va fi investigată de autoritățile ruse.

Vladimir Putin a dezvăluit câți bani a băgat statul rus în gruparea Wagner

17:43Lukașenko i-a îndemnat pe bieloruși să nu se teamă de mercenarii Wagner sosiți pe teritoriul țării, afirmând că armata va putea învăța de la aceștia. Deocamdată nu este clar câți dintre luptătorii lui Prigojin au ales să îl însoțească în exil în Belarus dar printre ei se numără foarte probabil Dmitri Utkin, cel care a creat gruparea de mercenari în 2014 cu banii puși la dispoziție de afacerist.

17:00 Dictatorul bielorus Aleksandr Lukașenko a confirmat oficial marți după-amiaza că șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe teritoriul țării sale, relatează Reuters, citând agenția Belta de la Minsk.

16:48Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR) a consemnat că Rusia a executat pe loc 77 de civili reţinuţi arbitrar în teritoriile ocupate din Ucraina începând din februarie anul trecut, ceea ce constituie „o crimă de război şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”.

16:21 Serviciul de grăniceri al Ucrainei, ramură care a fost militarizată după declanșarea invaziei rusești, a declarat marți după-amiaza că nu a detectat construirea unor baze pentru mercenarii Wagner pe teritoriul bielorus, după ce informații în acest sens au început să fie vehiculate pe rețelele de socializare.

15:59 Ucraina a profitat de haosul provocat de rebeliunea Wagner din Rusia, afirmă profesorul Michael Clarke, analist de apărare și securitate pentru Sky News. „Ei au folosit această oportunitate pentru a crește presiunea pe tot frontul pentru a vedea unde sunt breșe”, a spus el.

„Grupul Volga și Grupul Wagner reprezentau până la 25% din forța care luptă efectiv pe linia frontului rusesc. Trupele Wagner se retrăseseră pentru a se reface și a se reorganiza după Bahmut. Aveau nevoie de asta și era de așteptat să revină în luptă. Probabil că nu vor face asta acum”, a adăugat Clark.

15:51 Arabia Saudită este mulțumită de succesul detensionării situației în Rusia, a declarat marți prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat agenția saudită de presă de stat.

15:37 Vladimir Putin a dezvăluit câți bani a băgat statul rus în gruparea Wagner: 86 de miliarde de ruble

Viktor Orban: Ucraina nu mai este o țară suverană

15:34​Premierul ungar Viktor Orban a declarat într-un nou interviu că Ucraina nu mai este o țară suverană din moment ce nu mai poate lupta împotriva Rusiei fără sprijinul Occidentului și că războiul se va încheia când vor dori Statele Unite.

15:16 Garda Națională a Rusiei va fi echipată cu armament greu și tancuri, a declarat șeful acesteia, Viktor Zolotov, după ce unități ale Gărzii aproape că au fost nevoite să apere Moscova împotriva revoltei lui Prigojin.

Zolotov a mai spus că mercenarii Wagner care au desfășurat revolta de scurtă durată din weekend nu ar fi fost capabili să cucerească Moscova dacă ar fi ajuns în capitala rusă, a relatat agenția de presă TASS.

15:02 Zelenski a cerut marți ca Ucraina să primească o invitație politică pentru a adera la NATO la summitul pe care alianța militară îl va organiza luna viitoare în Lituania.

„Există toate motivele pentru o invitație politică astfel ca Ucraina să adere la Alianță”, a scris el pe Telegram. Zelenski a cerut, de asemenea, garanții de securitate din partea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord dacă Ucraina nu va primi calitatea de membru al alianței în viitorul apropiat.

El a declarat marți că există „o înțelegere deplină a garanțiilor de securitate pentru Ucraina până la momentul aderării”, dar nu a oferit alte detalii pe această temă.

Ce se știe despre „exilul” lui Prigojin în Belarus

14:44 FSB a reţinut un cetăţean rus suspectat de trădare de stat după ce a încercat să călătorească în Ucraina pentru a se alătura forţelor armate ale acesteia, a informat marţi agenţia de presă TASS.

Bărbatul de 35 de ani din republica Kabardino-Balkaria din Caucazul de Nord a fost reţinut în timp ce încerca să plece în Ucraina prin Belarus, potrivit sursei citate.

„S-a stabilit că persoana reţinută a plănuit să intre în rândurile uneia dintre formaţiunile armate care participă la acţiuni militare pe teritoriul Ucrainei împotriva forţelor armate ale Federaţiei Ruse”, a transmis FSB

14:36 Armata cehă are încă în depozitele sale echipamente pe care le poate furniza Ucrainei, a declarat marți ministrul Apărării, Jana Cernochova, în condițiile în care Republica Cehă a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului, oferind material militar și alte ajutoare.

Premierul Petr Fiala, vorbind alături de Cernochova într-o conferință de presă, a declarat că țara sa a furnizat deja zeci de tancuri și vehicule de luptă și sute de rachete antitanc în primele cinci luni ale anului.

„Încă mai avem opțiuni din rezervele armatei”, a declarat Cernochova după ce s-a întâlnit cu Fiala și cu șeful Statului Major al armatei, Karel Rehka.

14:05Trimisul Papei Francisc pentru pace va ajunge miercuri la Moscova

14:03„Exilul” lui Evgheni Prigojin: Ce spun Lukașenko, Kremlinul și FSB despre soarta bărbatului care a trecut Rubiconul spre Moscova

Ucraina se pregătește să-și mute aproape toate exporturile de cereale pe Dunăre

13:40 Vladimir Putin a declarat marți în fața a aproximativ 2.500 de membri ai forțelor de securitate, ai Gărzii Naționale și ai unităților militare din Rusia că poporul și forțele armate au fost unite împotriva mercenarilor rebeli în timpul revoltei eșuate de sâmbătă.

La adunarea organizată într-o piață din complexul Kremlinului, lui Putin i s-a alăturat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a cărui demitere a fost solicitată de Gruparea Wagner în timpul revoltei și al marșului lor spre Moscova.

Putin a cerut un minut de reculegere în onoarea piloților militari ruși care au fost uciși în timpul revoltei. (Reuters)

13:28 Ucraina se pregătește să-și mute aproape toate exporturile de cereale prin porturile de pe Dunăre / Kievul vrea să discute cu Bruxellesul despre adâncirea canalului Bâstroe

12:50 Vladimir Putin se va adresa marți membrilor unităților militare ruse, Gărzii Naționale, forțelor de securitate și altor trupe care au ajutat la menținerea ordinii în timpul revoltei Wagner de sâmbătă, a anunțat Kremlinul.

Dmitri Peskov a declarat, de asemenea, că Putin va avea întâlniri individuale cu unii ofițeri militari și va vorbi cu șefii instituțiilor media rusești marți seara. (Reuters)

Occidentul a cerut Ucrainei să nu atace Rusia în timpul revoltei

12:42Oficiali din mai multe țări ale NATO au luat legătura cu guvernul de la Kiev pentru a le cere liderilor ucraineni să nu ordone atacuri pe teritoriul Rusiei în timpul rebeliunii militare declanșate de Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, transmite CNN, citând o sursă familiară cu discuțiile.

12:15 Suspilne, televiziunea de stat ucraineană, transmite că au fost auzite explozii în Kremenchuk, în regiunea Poltava. A fost anunțată o alertă aeriană în această regiune care se află la nord de regiunile Dnipropetrovsk și la est de Kiev. Suspilne a relatat și că o explozie a fost auzită în regiunea Sumî, în nord-estul Ucrainei.

12:04 O misiune de monitorizare a ONU în Ucraina a informat marți că Rusia a reținut peste 800 de civili de la începutul conflictului, în februarie anul trecut, dintre care 77 au fost executați. Raportul a arătat că și Ucraina a încălcat dreptul internațional prin reținerea arbitrară a civililor, dar la o scară considerabil mai mică.

„(Biroul ONU pentru drepturile omului) a identificat modele de comportament care au dus la detenție arbitrară, precum și la alte încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură, rele tratamente și dispariții (de persoane)”, se arată în raport, adăugând că detențiile efectuate de Rusia au avut loc atât în Ucraina, cât și în Rusia.

„Deși astfel de comportamente au fost constatate în legătură cu ambele părți la conflict, a existat o prevalență mai mare a comportamentelor atribuite forțelor Federației Ruse”, se spune în raportul citat de Reuters.

Lukașenko spune că l-a durut să vadă rebeliunea Wagner

11:53 Evaluarea britanică de marți:

„Forțele aeropurtate ucrainene au făcut mici progrese spre est din satul Krasnohorivka, în apropiere de orașul Donețk, care se află pe vechea linie de control.

Acesta este unul dintre primele cazuri, de la invazia rusă din 2022, în care este foarte probabil ca forțele ucrainene să fi recucerit o zonă de teritoriu ocupată de Rusia din 2014.

Multiplele atacuri ucrainene recente efectuate în tot Donbasul au suprasolicitat probabil (așa-zisa) Republică Populară Donețk și forțele cecene care operează în această zonă.”

11:46 Alexander Lukașenko a ținut un discurs la Minsk în care a spus că a fost „dureros” să urmărească evenimentele din Rusia din weekend și că a pus trupele și poliția belaruse în alertă maximă în timpul crizei.

„Nu voi ascunde faptul că a fost dureros să urmăresc evenimentele care au avut loc în sudul Rusiei. Nu numai pentru mine. Mulți dintre cetățenii noștri le-au luat în serios. Pentru că Patria este una singură. Armata, toate forțele armate, inclusiv poliția, forțele speciale, au fost puse în stare de pregătire de luptă deplină. Istoria o arată: Belarușii știu cum să-și apere țara. Am fost și vom fi mai puternici decât orice provocări”, a spus el, potrivit TASS.

11:41 VIDEO O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cele mai clare imagini de până acum cu momentul în care forțele aeriene ruse deschid focul asupra unei coloane a mercenarilor Wagner în timpul rebeliunii de sâmbătă, contrazicând direct afirmațiile făcute de președintele Vladimir Putin.

Americanii au știut exact ce voia să facă Prigojin

11:33 Ministerul rus al Apărării a anunțat că grupul de mercenari Wagner se pregătește să predea echipamentul militar greu. „Pregătirile sunt în curs de desfășurare pentru transferul echipamentelor militare grele Wagner PMC către unitățile active ale forțelor armate ruse”, se spune într-un comunicat.

11:09 Dosarul penal privind fapta de rebeliune armată a fost clasat, potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de TASS. În timpul cercetării cauzei penale, s-a stabilit că participanții acesteia au încetat acțiunile lor care vizau comiterea unei rebeliuni, transmite sursa citată.

10:38 Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, s-ar afla într-un hotel din capitala bielorusă Minsk, potrivit site-ului de știri info24.ru și a altor mass-media din Rusia și Belarus, care citează informațiile apărute pe canalele de Telegram.

10:03 Serviciile secrete americane au fost capabile să obțină date extrem de detaliate și precise ale planurilor lui Prigojin înainte de rebeliune, inclusiv unde și cum plănuia Wagner să avanseze, au declarat pentru CNN surse familiare cu acest subiect.

Dar informațiile au fost atât de bine protejate încât au fost împărtășite doar cu câteva țări aliate, inclusiv cu oficiali britanici de rang înalt, și nu la nivelul mai larg al NATO, au spus aceste surse. Nu era clar însă când anume va acționa Prigojin, au spus sursele.

Informațiile au avut un grad extrem de secretizare și în SUA, unde au fost comunicate doar celor mai înalți oficiali ai administrației Biden, precum și celor opt membri ai Congresului (Gang of Eight), care au acces la cele mai importante secrete.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:47 Serghei Aksionov, liderul instalat de ruși în Crimeea „anexată”, a spus că lucrătorii feroviari au descoperit avarii la calea ferată din districtul Kirovski din Peninsulă, transmite Ria Novosti.

„Nu există victime, serviciile specializate lucrează la fața locului. Lucrările de reparații vor dura aproximativ patru până la opt ore”, a scris Aksionov pe Telegram.

09:36 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 590 de soldați, 5 tancuri, 14 alte blindate de luptă, 28 de sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un sistem antiaerian, 6 echipamente speciale și 21 de diferite vehicule.

09:08 Un detașament de nave ale Flotei rusești din Pacific a intrat în părțile sudice ale Mării Filipinelor pentru a efectua activități în cadrul unei misiuni maritime cu rază lungă de acțiune, a anunțat marți agenția rusă de presă Interfax.

Serviciul de presă al Flotei Pacificului a transmis că echipajele vor efectua manevre „cu o demonstrație a prezenței navale” în regiunea Asia-Pacific și „ca parte a consolidării parteneriatelor”. Nu au fost oferite detalii cu privire la numărul de nave implicate.

Rusia și-a sporit apărarea în vastele sale regiuni din Extremul Orient care se învecinează cu regiunea Asia-Pacific, acuzând SUA că își extinde prezența în această zonă și stârnind îngrijorări în materie de securitate în Japonia și în întreaga regiune. (Reuters)

Putin a adus un omagiu piloților morți în timpul revoltei Wagner

08:34 Ministerul Apărării de la Moscova a declarat marți dimineață că Rusia desfășoară exerciții cu avioane de vânătoare tactice deasupra Mării Baltice cu scopul principal de a testa disponibilitatea de a efectua operațiuni de luptă și sarcini speciale.

„Echipajele (avioanelor de luptă) Su-27 ale Flotei Baltice au tras în rachete de croazieră și avioane inamice simulate. Scopul principal al exercițiului este de a testa pregătirea echipajelor de zbor pentru a efectua operațiuni de luptă și sarcini speciale așa cum este planificat”, a precizat ministerul pe Telegram.

08:27 Un deputat rus de rang înalt a cerut o armată profesionistă de șapte milioane de oameni pentru a se asigura că nu este nevoie de grupuri de mercenari pentru securitatea țării.

07:48 Vladimir Putin a adus un omagiu piloților uciși în lupta împotriva revoltei eșuate a Grupării Wagner.

„Curajul și sacrificiul de sine al eroilor-piloți căzuți la datorie au salvat Rusia de la consecințe tragice și devastatoare”, a spus Putin, adăugând că rebeliunea amenința însăși existența Rusiei și că cei care au stat în spatele ei vor fi pedepsiți.

Unele canale rusești de pe Telegram care monitorizează activitatea militară a Rusiei, inclusiv blogul Rybar, cu peste un milion de abonați, au raportat sâmbătă că 13 piloți ruși au fost uciși în timpul revoltei de o zi. Printre aeronavele doborâte se numără trei elicoptere de război electronic Mi-8 MTPR și un avion Il-18 cu echipajul său, a relatat Rybar.

Zelenski spune că trupele sale au avansat „în toate sectoarele”

07:21 Zelenski a lăudat luni trupele ucrainene pentru că au avansat „în toate sectoarele”, după ce şi-a petrecut ziua înmânând decoraţii soldaţilor din prima linie pe fronturile din estul şi sudul ale ţării

07:15 Noul guvern bulgar va majora ajutorul militar pentru Ucraina. Potrivit unei informări de luni a biroului de presă al guvernului, cabinetul prim-ministrului Nikolai Denkov a aprobat vineri un nou pachet de ajutor pentru „tehnologie militară şi militară” destinat Ucrainei

00:39 Africa, una din mizele insubordonării Grupului Wagner. „Pe când luptam în Africa…” Nu este o coincidență faptul că Evgheni Prigojin a menționat continentul african sâmbătă, 24 iunie, într-una din postările sale Telegram

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro