Ce urmează pentru gruparea Wagner după exilarea lui Evgheni Prigojin? Cel mai probabil scenariu
Soarta grupării Wagner pe care Evgheni Prigojin a fondat-o în 2014 rămâne în aer după exilarea liderului său, dar majoritatea analiștilor și veteranilor cred că aceasta își va continua activitățile, doar că se va scinda în două, relatează Meduza.
De altfel, acest lucru a fost sugerat chiar de președintele rus Vladimir Putin în discursul pe care l-a ținut luni seara, la două zile după rebeliunea militară pe care unii analiști au descris-o drept cea mai mare provocare la adresa puterii sale în cei peste 20 de ani de când se află la conducerea Rusiei.
După ce le-a mulțumit mercenarilor Wagner care „au luat singura decizie corectă – nu au mers pe calea vărsării de sânge fratricid”, Putin a spus că aceștia vor avea „oportunitatea de a continua să servească Rusia prin încheierea unui contract cu ministerul apărării sau cu alte agenții de aplicare a legii, sau de a se întoarce la familia și prietenii lor”
„Cine vrea poate merge în Belarus”, a adăugat el în intervenția în care nu a făcut nicio referire la Prigojin, fostul său aliat.
Mai mult, scindarea grupării Wagner pare să fi început deja.
Din cei 8.000 de mercenari despre care se crede că erau pregătiți să mărșăluiască înspre Moscova în timpul răsmeriței, „doar o mie” au decis să-l urmeze pe Prigojin în Belarus, afirmă o sursă a jurnaliștilor de la Meduza din cadrul ministerului apărării de la Moscova.
Moscova le-a cerut mercenarilor Wagner să intre în armată
Dacă vor dori să continue să lupte în Ucraina, restul wagneriților vor trebui să semneze un contract cu ministerul apărării, conform decretului semnat mai devreme în cursul lunii iunie de Serghei Șoigu și care a fost invocat de Prigojin drept unul dintre motivele pentru care a decis declanșarea rebeliunii.
„Nu toți [mercenarii] au mers cu Prigojin: unele unități au rămas aici, pe teritoriul operațiunii militare speciale. Unii stau în [autoproclamatele] Republici Populare Donețk și Lugansk, alții sunt încă pe teritoriul regiunii Krasnodar”, a declarat pentru Meduza un veteran Wagner aflat pe linia frontului după ce a semnat un contract cu armata înainte de declanșarea rebeliunii.
În prima sa intervenție după anunțarea „exilului” în Belarus, Prigojin a declarat luni seara că un „număr minim” de mercenari, „calculat la un procent sau două” a semnat contracte pentru a deveni soldați profesioniști.
„Li se cere acum în masă să semneze [un contract]. Dar dintre cei pe care îi cunosc, doar câțiva au făcut-o, cei care sunt în spate”, a declarat pentru Meduza un fost oficial de securitate apropiat de gruparea paramilitară.
„Cei care sunt în față [pe front], nu au timp. Pleacă dimineața în misiune, se întorc seara. Până acum, pentru ei nu s-a schimbat nimic: lucrează obișnuit, întărind flancurile”, a adăugat acesta.
Gruparea Wagner va dispărea din relatările despre războiul din Ucraina
Denis Korotkov, un jurnalist de la site-ul de investigații iStories care scrie de ani de zile despre mercenarii Wagner, afirmă că este puțin probabil ca gruparea Wagner să își mențină coeziunea și eficacitatea.
„Acesta nu va mai fi o structură, ci un număr de oameni care vor umple diverse formațiuni”, comentează el, adăugând că prin disiparea wagneriților în diferitele unități ale armatei ruse aceștia vor fi tratați practic ca recruții mobilizați și instruiți timp de două luni înainte de a fi trimiși pe front.
Marat Gabidullin, un fost comandant al unei companii militare private care între timp a emigrat din Rusia, afirmă că modificările decise de ministerul rus al apărării au dus deja la „sfărâmarea grupării Wagner în jumătate”.
„Frontul va fi lăsat practic fără mercenari, iar o parte din gruparea Wagner se va muta în Belarus”, afirmă el.
Momentan nu se știe dacă mercenarii obișnuiți care l-ar fi urmat pe Prigojin până la Moscova au ajuns în Belarus alături de el. De altfel, președintele Alexandr Lukașenko a confirmat abia marți sosirea lui Prigojin pe teritoriul țării sale, sugerând că el a ajuns la Minsk cu un avion în ziua respectivă.
Ce s-ar putea întâmpla cu Evgheni Prigojin și mercenarii care îl însoțesc în Belarus
După ce coloana a făcut drum întors dinspre Moscova wagneriții au plecat în regiunea Lugansk și deocamdată nu există informații care să confirme apariția unor luptători de rând în Belarus, în pofida declarațiilor lui Lukașenko care a afirmat că ar putea pregăti o bază militară dezafectată pentru ei.
„Am contactat din scurt participanții la rebeliune, ei spun că s-au întors înapoi [la baze]: se spală, curăță, odihnesc”, afirmă Korotkov.
Mai multe surse au declarat pentru Meduza că Prigojin și mercenarii care i se vor alătura în Belarus și-ar putea continua activitățile în Africa cu binecuvântarea lui Lukașenko și un control mai mare din partea Moscovei.
„Este clar că Moscova va avea atunci un anumit control pentru că toate rutele aeriene din Belarus până în Africa trec prin spațiul aerian rus”, spune Korotkov.
The Washington Post a relatat că wagneriții care se află acum în Africa nu și-au părăsit postul, continuându-și misiunile obișnuite.
Iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat deja că guvernele din Mali și Republica Centrafricană își vor menține legăturile cu gruparea Wagner.
Însă dacă în fruntea grupării va rămâne tot Prigojin rămâne de văzut, ținând cont de surpriza pe care i-a transmis-o Vladimir Putin marți seara.
Urmărește ultimele evoluții din a 490-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.