Sari direct la conținut

Rusia, în continuare supărată că Turcia a permis revenirea comandanţilor Azov în Ucraina: „Sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii între Ankara și Kiev să nu fie îndreptată împotriva noastră”

HotNews.ro
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Turcia are dreptul să-şi dezvolte relaţiile cu Ucraina, dar Rusia speră ca aceste relaţii să nu fie îndreptate împotriva sa, a transmis luni preşedinţia rusă, după ce Ankara a predat Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă şi care, în virtutea unui acord tripartit între aceste capitale şi Moscova, ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, relatează agenţia de știri EFE, citată de Agerpres.

„Turcia are tot dreptul să-şi dezvolte relaţii cu orice ţară, inclusiv cu Ucraina. Dar, desigur, ca parteneri ai Turciei, sperăm ca dezvoltarea acestor relaţii să nu fie îndreptată împotriva noastră”, a semnalat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a descris relaţiile ruso-turce drept „foarte strânse, dezvoltate, multi-dimensionale şi reciproc avantajoase”.

Totuşi, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, „există anumite teme” asupra cărora Moscova şi Ankara nu sunt de acord, menţionând în special fabricarea unor drone turceşti Bayraktar în Ucraina şi predarea către aceasta a comandanţilor batalionului Azov, această ultimă acţiune fiind considerată de Moscova „o încălcare a acordurilor convenite”.

„Vom ţine cont de asta înaintea încheierii altor acorduri cu Turcia”

„Vom discuta despre aceasta cu partea turcă şi deja am început să o facem”, a indicat Peskov, adăugând că Moscova aşteaptă din partea Ankarei explicaţii cu privire la încălcarea de către aceasta a acordului referitor la comandanţii Azov şi „va ţine cont” de această situaţie înaintea încheierii cu Turcia a altor posibile acorduri în viitor.

Moscova acceptase eliberarea acelor comandanţi, dar cu condiţia ca ei să rămână în Turcia „până la finalul conflictului”. Dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită la Istanbul, unde s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi a confirmat acolo că a obţinut revenirea comandanţilor batalionului Azov în Ucraina.

Ulterior, duminică, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o discuţie telefonică cu omologul său turc Hakan Fidan, în cadrul căreia a abordat şi acest subiect. „Cei doi miniştri au reafirmat necesitatea menţinerii şi consolidării caracterului de încredere al relaţiilor între Moscova şi Ankara, pe baza acordurilor de principiu încheiate între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi turc, Recep Tayyip Erdogan”, a transmis după acea discuţie Ministerul de Externe rus.

În septembrie anul trecut, în cadrul unui schimb de prizonieri, un total de 215 soldaţi ucraineni au fost eliberaţi din captivitatea rusă, inclusiv comandanţi ai apărătorilor ucraineni care au luptat la oţelăria Azovstal şi care rămăseseră de atunci în Turcia sub protecţia personală şi garanţiile de securitate ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Zelenski, care a revenit în ţară sâmbătă după o vizită în Turcia, a sosit în Ucraina alături de cinci comandanţi ai fostei garnizoane Mariupol – Denis Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volinski, Oleh Homenko şi Denis Şleha – care erau nevoiţi să trăiască în Turcia până la finalul războiului, în conformitate cu termenii unui schimb de prizonieri cu Rusia, convenit anul trecut.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro