NATO cere Rusiei să își retragă toate trupele staționate în Transnistria, pe teritoriul Republicii Moldova
NATO a cerut Federaţiei Ruse în comunicatul summitului aliaţilor de la Vilnius difuzat marţi să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, staţionate fără consimţământul Chişinăului în regiunea transnistreană, relatează Agerpres.
„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul R.Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul său viitor şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R.Moldova”, au notat aliații în comunicat.
„NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează”, se mai menţionează în comunicatul liderilor NATO.
Totodată, „aliaţii salută eforturile R.Moldova de a promova reformele democratice şi se angajează să sprijine R.Moldova pe măsură ce aceasta face progrese pe calea integrării europene”.
NATO își exprimă angajamentul de a susține Republica Moldova
„NATO va continua să ofere asistenţă practică prin pachetul îmbunătăţit de consolidare a capacităţilor de apărare, pe măsură ce R.Moldova acţionează pentru a-şi consolida capacităţile de securitate şi apărare şi pentru a-şi moderniza forţele armate”, se mai arată în comunicatul aliaţilor.
Agenţia de presă Moldpres aminteşte că la summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, participă şi vicepremierul moldovean Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene.
În cadrul reuniunii de marţi, oficialul moldovean a prezentat evoluţiile ce ţin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi măsurile pe care le ia Chişinăul pentru a contracara provocările complexe la adresa securităţii Republicii Moldova.
În luna iulie a anului trecut autoritățile separatiste din Transnistria au subliniat că obiectivul lor rămâne „independența” în vederea unirii cu Rusia.
„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006”, declara la momentul respectiv Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe al Transnistriei.
Consiliul Suprem al Transnistriei, una dintre autoritățile separatiste, a cerut după referendumul din 2006 Dumei de Stat de la Moscova, Consiliului Federației (n.r. camera superioară a parlamentului rus) și președintelui Rusiei să recunoască teritoriul din estul Republicii Moldova ca stat independent și suveran.
Cum a ajuns Transnistria un stat în stat în Republica Moldova
Republica nerecunoscută Transnistria a fost proclamată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă.
Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.
Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.
Nicio țară, nici măcar Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.
Separatiștii de la Tiraspol au cerut din nou în luna martie a anului trecut, la câteva zile după începerea războiului din Ucraina, ca Rusia să le recunoască independența. Rusia are aproximativ 1.500 de soldați în Transnistria, pe care Moscova îi numește forță de „menținere a păcii”.