Sari direct la conținut

VIDEO „Suntem o mare putere”: Ce i-a cerut „Păpușa de fier a lui Putin” președintelui rus după exploziile de pe Podul Kerci

HotNews.ro
Propagandista rusă Olga Skabeeva, Foto: WillWest News / Profimedia
Propagandista rusă Olga Skabeeva, Foto: WillWest News / Profimedia

Prezentatoarea TV rusă Olga Skabeeva, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin”, i-a cerut luni seara „un răspuns” liderului de la Kremlin față de exploziile de pe Podul Kerci, afirmând că Rusia este „o mare putere” care nu poate lăsa astfel de acțiuni nepedepsite.

„Dacă după primul act de terorism le-a fost atât de frică de noi încât nici măcar nu și-au asumat responsabilitatea pentru el, ei și-au dat seama ulterior că nu răspundem și astăzi ne scuipă în față și spun ‘Da, am fost noi și vom continua să facem asta’”, a declarat Skabeeva, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin” datorită modului virulent în care critica politicienii de opoziție din Rusia în perioada în care la Moscova încă mai exista o opoziție tangibilă față de regimul liderului de la Kremlin.

Ea face referire în emisiunea sa de la televiziunea Rossiya-1 la faptul că la nivel oficial Ucraina a negat responsabilitatea pentru atacul care a scos din uz Podul Kerci în luna octombrie a anului trecut. Însă Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, afirma și atunci că „acesta este doar începutul”, fără a revendica totuși explicit atacarea podului care leagă Crimeea de Rusia continentală.

Nici de data aceasta oficialii de la Kiev nu au spus explicit că exploziile ce au avut loc în noaptea zilei de duminică spre luni pe Podul Kerci au fost planificate de serviciile ucrainene, însă acum au insinuat într-un limbaj mai clar acest lucru și presa ucraineană a scris că acțiunea ar fi fost rezultatul unei operațiuni a forțelor speciale și marinei ucrainene.

„Trebuie să răspundem!”, a îndemnat Olga Skabeeva în emisiunea sa. „Și nu este despre faptul că ei (n.r. ucrainenii) au comedianți în fruntea statului lor, este despre faptul că ar trebui să avem interese naționale și un simțământ al propriei noastre demnități”, a continuat ea.

„Până la urmă suntem o mare putere!”, a mai spus aceasta.

Ce a spus Vladimir Putin despre noul atac asupra Podului care leagă Crimeea de Rusia

Luni seara, la finalul unei întâlniri televizate cu oficiali de la Moscova și lideri regionali care a fost convocată pentru a evalua consecințele atacului asupra podului Kerci, Putin l-a numit un act crud și lipsit de sens, susținând că podul nu a fost folosit de luni de zile pentru aprovizionarea trupelor ruse care luptă în Ucraina.

Liderul de la Kremlin a cerut de asemenea propuneri concrete privind asigurarea securității podului, după un atac din timpul nopții pe care l-a numit „act terorist” care a provocat pagube grave a ucis un cuplu care plănuia să plece în vacanță în Crimeea, iar fiica acestora a fost rănită.

„Având în vedere că al doilea atac terorist pe podul din Crimeea are deja loc, aștept propuneri specifice pentru îmbunătățirea securității acestei facilitati de transport importante din punct de vedere strategic”, a subliniat el, potrivit agenției RIA Novosti.

În cadrul întâlnirii care a fost transmisă de televiziunile rusești vicepremierul Marat Husnullin a spus că nu au fost aduse daune stâlpilor, dar că o porțiune de drum a fost complet distrusă și va trebui reconstruită. Husnullin a anunțat marți dimineața că în noaptea zilei anterioare circulația rutieră a fost deschisă parțial pe o bandă a podului Kerci.

După primul atac asupra podului Kerci, cunoscut și sub denumirea de „Podul Crimeii”, Vladimir Putin a ordonat lovirea orașelor ucrainene în dimineața unei zile de luni, când oameii se îndreptau spre locurile de muncă, pentru a maximiza pierderile în rândul civililor.

Președintele Rusiei a revendicat personal la momentul respectiv „atacuri de răzbunare” pentru exploziile de pe Podul Kerci.

De ce este Podul Kerci atât de important pentru Putin

Acesta este un pod construit de Rusia după anexarea ilegală a Crimeii în 2014, el conectând peninsula care nu are surse proprii de apă potabilă de Rusia prin strâmtoarea cu același nume care leagă Marea Neagră de Marea Azov.

Putin a inaugurat personal podul în primăvara lui 2018, acesta afirmând la momentul respectiv că „în mai multe momente ale istoriei, chiar și sub țari, oamenii au visat ca acest pod să fie construit. Au încercat din nou în anii 1930, 1940, 1950 și, în sfârșit, grație muncii și talentului vostru, acest miracol are loc!”.

Podul este văzut drept cea mai mare realizare în materie de infrastructură în cei peste 20 de ani de când Putin se află la conducerea Rusiei. Atacul de anul trecut a avut și un simbolism puternic, având loc la a doua zi după aniversarea zilei de naștere a președintelui rus.

Kievul acuză Moscova că folosește podul pentru a transfera militari și echipamente în Crimeea, și de acolo în sudul Ucrainei.

Serviciul de informații al armatei ucrainene a anunțat încă din iunie 2022 că a obținut planurile detaliate ale podului, o mutare pe care unii analiști au interpretat-o drept o sugestie că Ucraina ar putea bombarda podul.

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al NATO în Europa din 2013 până în 2016, a declarat anul trecut că podul reprezintă o țintă legitimă pentru Ucraina, o părere împărtășită de mai mulți foști și actuali oficiali militari din Occident, precum și de către analiști militari.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro