Sari direct la conținut

Rusia spune că a lovit porturile ucrainene ca „răzbunare în masă” pentru atacul asupra podului Kerci

HotNews.ro
atac rusesc asupra portului Odesa, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
atac rusesc asupra portului Odesa, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a declarat marți că a efectuat lovituri peste noapte asupra a două orașe-port ucrainene, în ceea ce a numit „un atac de răzbunare în masă”, la o zi după un atac asupra podului din Crimeea, pe care l-a pus pe seama Kievului, relatează Reuters.

Ministerul a declarat că a lovit Odesa și Nicolaev și a atins toate țintele.

De asemenea și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a spus că atacurile asupra Odesei au fost lovituri de răzbunare, după ce președintele rus a promis luni seară că ministerul său al apărării pregătește propuneri pentru un răspuns la atacul care a deteriorat podul Kerci.

Rusia a lovit porturile ucrainene marți, la o zi după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU pentru a permite Kievului să exporte cereale, iar Moscova a pretins că a înaintat pe front într-o zonă în care oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse se întorc la ofensivă.

Rusia a declarat că a lovit depozitul de combustibil la Odesa și o fabrică care produce drone maritime acolo, ca parte a „răzbunării în masă” pentru atacurile Ucrainei care i-au avariat podul rutier către Peninsula Crimeea ocupată.

La scurt timp după ce podul a fost lovit luni, Moscova s-a retras dintr-un acord privind exportul de cereale ucrainene, intermediat de ONU, o mișcare care, potrivit Națiunilor Unite riscă, să creeze foamete în întreaga lume.

Suflul exploziilor și resturi au deteriorat mai multe case și infrastructura portuară într-unul dintre principalele porturi ale Ucrainei, Odesa, potrivit comandamentului militar operațional de sud al Ucrainei. Autoritățile locale din Nicolaev , un alt port, au descris un incendiu grav acolo.

  • „Atacurile de peste noapte lansate de ruși în Odesa și Nikolaev prin folosirea rachetelor și a dronelor kamikaze este o dovadă în plus că țara teroristă vrea să pună în pericol viața a 400 de milioane de oameni din diverse țări care depind de exporturile de alimente ucrainene. Mulțumim forțelor noastre aeriene pentru munca lor eficientă. Lumea trebuie să înțeleagă că scopul Federației Ruse este foametea și uciderea oamenilor. Au nevoie de valuri de refugiați. Cu aceasta, vor să slăbească vestul”, a scris, marți, pe Telegram, consilierul prezidențial ucrainean Andrii Iermak, comentând atacurile lansate peste noapte de forțele ruse.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că șase rachete Kalibr și 31 din 36 de drone au fost doborâte. Moscova, la rândul ei, a declarat că a dejucat o lovitură cu dronă ucraineană asupra Crimeei, fără pagube majore la sol, și a redeschis o singură bandă de trafic rutier pe podul Kerci.

La șase săptămâni de când Ucraina a lansat o contraofensivă în est și sud, Rusia organizează o ofensivă terestră proprie în nord-est.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au avansat cu 2 km în vecinătatea Kupiansk, un nod feroviar din prima linie, recucerit de Ucraina într-o ofensivă anul trecut.

Kievul a recunoscut o situație „complicată” în zonă. Reuters nu a putut verifica independent situația.

De când Ucraina și-a început contraofensiva luna trecută, Kievul a recucerit unele sate din sud și teritoriul din jurul orașului ruinat Bahmut din est, dar încă nu a încercat un progres major peste liniile rusești puternic apărate.

Urmărește ultimele evoluții din a 510-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro