Sari direct la conținut

FOTO Ucrainenii au folosit jet ski-uri transformate în drone pentru a ataca baza navală rusească de la Sevastopol

HotNews.ro
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images
Nave de lupta rusesti la Sevastopol, Foto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Forțele armate ucrainene au folosit jet ski-uri convertite în drone navale într-un atac asupra bazei navale ruse din Sevastopol ce a avut loc pe 16 iulie, arată analistul naval H.I. Sutton într-o analiză publicată pe site-ul său și pagina sa de Twitter.

O înregistrare video apărută luni, la o zi după atac, pe canalele de Telegram rusești arată o astfel de dronă în derivă, filmarea fiind editată pentru a sugera că ea a fost distrusă de apărătorii ruși.

Sutton a concluzionat pe baza acestei filmări că drona ar fi un jet ski Kawasaki STX modificat, deși modelul exact este dificil de stabilit din cauza faptului că imaginile nu sunt foarte clare și că multe modele de jet ski-uri sunt foarte asemănătoare.

Analistul naval notează de asemenea că deocamdată nu este clar dacă acest tip de dronă modificată a fost folosită și pentru a provoca exploziile ce au avut loc pe Podul Kerci în cursul nopții de duminică spre luni, deși această ipoteză nu poate fi exclusă.

Comitetul antitero al Rusiei a declarat la scurt timp după raportarea acestui atac că forțele ucrainene au folosit drone maritime pentru a ataca Podul Kerci, cel care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală. Comitetul de Investigații al Rusiei a afirmat la rândul său că „serviciile speciale” ucrainene sunt responsabile pentru atac și că a deschis o anchetă penală.

Televiziunea ucraineană Suspilne și publicația Ukrainska Pravda au transmis la rândul lor că atacul ar fi fost o operațiune care a implicat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și marina, dar Suspilne a citat surse care afirmau că podul a fost atacat cu drone subacvatice.

În ceea ce privește drona folosită pentru atacul asupra bazei navale de la Sevastopol, H.I. Sutton arată că aceasta are în partea sa din spate o cutie de mari dimensiuni, foarte asemănătoare cu coolerele sau trusele de pescuit montate în spatele mai multor modele de jet ski-uri.

Cum au modificat ucrainenii jet ski-uri pentru a le folosi ca drone în atacuri asupra marinei ruse

Analistul naval notează că în cazul modelului modificat pentru a fi folosit ca dronă navală de atac scopul acestei cutii nu este clar, ea putând conține un dispozitiv exploziv menit să avarieze podurile sau alte obiective de infrastructură. O altă posibilitate este ca ea să fie de fapt un rezervor suplimentar pentru combustibil care să confere dronei o rază de acțiune mai mare.

Sutton notează de asemenea că folosirea unor astfel de drone pare să reprezinte o premieră pentru forțele ucrainene, amintind totodată că modelele dezvoltate anterior de industria de apărare a țării erau mai convenționale, forma lor amintind mai degrabă de cea a unor bărci sau torpile.

El a distribuit și un grafic care arată modul în care au evoluat dronele navale folosite de ucraineni în atacuri confirmate asupra forțelor navale ruse.

Sutton notează că modificarea unor jet ski-uri pentru a fi folosite ca drone navale poate fi făcută mai rapid și mai ieftin decât fabricarea de la 0 a unor astfel de arme, dar că se pierde la capitolele camuflaj/silențiozitate și rată a supraviețuirii.

În ceea ce privește posibilitatea ca astfel de drone să fi fost folosite în atacul asupra Podului Kerci, analistul naval afirmă că acest lucru nu poate fi deocamdată confirmat sau infirmat, dar că distanța până la acesta și focosul explozibil de mari dimensiuni necesar pentru a avaria un astfel de obiectiv fac ipoteza respectivă mai puțin plauzibilă.

Ce se știe despre dronele navale dezvoltate de Ucraina

În luna septembrie a anului trecut pe rețelele de socializare și canalele rusești de Telegram au apărut primele fotografii cu o dronă cu origini necunoscute în apropierea bazei navale din Sevastopol, aceasta fiind descoperită de ruși.

Imaginile i-au luat prin surprindere inclusiv pe analiștii militari deoarece Ucraina nu anunțase nimic despre dezvoltarea unei drone maritime iar o astfel de reușită ar fi cu atât mai remarcabilă întrucât bombardamentele rusești i-au nivelat industria de armament în primele săptămâni ale războiului.

Analiștii de la Naval News speculau la momentul respectiv că forma curbată și exteriorul ranforsat sugerează că aceasta este înarmată cu un focos, o teorie fiind că drona a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive.

Acest lucru ar explica și senzorii ce pot fi observați în partea frontală a navei fără echipaj.

Ulterior, pe 29 octombrie, pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video cu drone navale atacând baza navală de la Sevastopol.

Una dintre înregistrări pare să arate cum dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească „Amiral Makarov” și aparent să o lovească. Ulterior a fost lovit și dragorul de mine „Ivan Golubets”. Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.

H.I. Sutton nota la momentul respectiv că tipul de dronă folosit în atac este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei.

Drone „mici și rapide” ar fi avariat nava „Amiral Makarov”

Autoritățile ucrainene au recunoscut abia pe 11 noiembrie că au folosit drone navale în atacuri asupra flotei ruse staționate în Crimeea, dar și atunci informația a fost confirmată printr-un comunicat de presă al platformei guvernamentale United24, dedicată strângerii de fonduri pentru o flotă de drone maritime.

Chiar și atunci, comunicatul s-a rezumat la a afirma că „pe 29 octombrie 2022, dronele maritime au lovit navele rusești, [într-o operațiune] efectuată exclusiv cu dispozitive fără pilot” și că drone „mici și rapide” au avariat trei nave rusești, inclusiv „Amiral Makarov”.

Apoi, pe 19 noiembrie ucrainenii par să fi desfășurat un nou atac cu o dronă maritimă, de data aceasta la terminalul petrolier al marelui port rusesc Novorossiysk.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu o explozie ce a avut loc în port, în timp ce informațiile și știrile pe acest subiect au fost șterse de pe site-urile de știri rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 511-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro