Sari direct la conținut

Cine este Serghei Chubko, noul șef al mercenarilor Wagner din Belarus

HotNews.ro
mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militare, Foto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia
mercenari Wagner si soldati belarusi pozeaza impreuna in timpul exercitiilor militare, Foto: Belarus' Defense Ministry / AP / Profimedia

Mercenarii companiei militare private Wagner (PMC), cu sediul în Belarus, sunt acum conduşi de Serghei Chubko, originar din Ucraina, care a luptat anterior în Cecenia şi Siria, relatează Ukrainska Pravda, citând proiectul de monitorizare All Eyes on Wagner și publicația din Belarus Nasha Niva.

Pe 19 iulie, finanțatorul grupului Wagner, Evgeni Prigojin, vorbind cu mercenarii dintr-o tabără din apropierea orașului Osipovichi, regiunea Mogilev, a spus că un bărbat pe nume Serghei, cunoscut sub pseudonimul său de Pionierul, va fi „șeful grupării din Belarus”.

Potrivit sursei citate, această persoană este Serghei Vladimirovici Chubko, în vârstă de 46 de ani.

Jurnaliştii publicaţiei belaruse Nasha Niva au aflat că Chubko s-a născut într-o familie de militari din Cernăuţi. Tatăl său a luptat în Afganistan. După prăbușirea URSS, familia Chubko s-a mutat în Rusia, în orașul Novorossiisk. În 1994, Serghei Chubko a devenit soldat contractual în armata rusă. A luptat în Cecenia.

În 2002, a reziliat contractul și s-a mutat la o companie privată de securitate. În 2003, Serghei Chubko, care nu avea studii superioare, era în mod neașteptat la cârma comitetului administrației orașului din Novorossiisk. În 2005, avea să devină adjunctul șefului administrației unui raion rural.

În 2010, Chubko a lucrat ca agent de securitate în mai multe companii și a fost și angajat al unei firme private de securitate. În 2011, autoritățile plănuiau să îi cetățenia rusă, deoarece acesta ar fi deținut în secret cetățenia ucraineană.

Nu se știe dacă Chubko a luptat în Ucraina în 2014, dar în decembrie 2014 a devenit unul dintre fondatorii organizației „Cazacii” din Novorossiysk. Voluntarii „cazaci” ruși au mers masiv să lupte de partea Rusiei după proclamarea așa-zisei independențe a Republicilor Populare Donețk și Lugansk în 2014.

S-a alăturat PMC Wagner în ianuarie 2017. Apoi a plecat în Siria, unde a făcut carieră: după un an de serviciu, a fost numit să conducă operațiunea militară Wagner din provincia Ghouta de Est.

Luptătorii Wagner au dus unele dintre cele mai înverșunate și mai sângeroase bătălii în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. Dar, în urma revoltei din 23-24 iunie, luptătorilor li s-a oferit opțiunea de a merge în exil alături de liderul lor, Evgheni Prigojin, de a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau de a merge acasă.

Ministerul Apărării din Belarus a confirmat pe 14 iulie sosirea mercenarilor Wagner într-o tabără din regiunea Moghiliov, publicând și un reportaj în care arăta că „wagneriții” au început să antreneze trupele militare teritoriale din Belarus.

Poliția de Frontieră a Ucrainei afirmă că aproximativ 5.000 de mercenari ruși ai Grupului Wagner se aflau în Belarus la 22 iulie.

La sfârșitul săptămânii trecute, imagini din satelit publicate de compania de tehnologie Umbra arătau că numărul vehiculelor și echipamentelor militare a crescut la baza militară Tsel din centrul Belarusului, unde sunt staționați mercenarii Wagner, după ce Ministerul Apărării de la Minsk spunea că mercenarii vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia.

Urmărește ultimele evoluții din a 518-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro