Sari direct la conținut

Politico: Planul Ucrainei dacă Rusia reușește să îl asasineze pe Volodimir Zelenski

HotNews.ro
Volodimir Zelenski pe front, vizitand soldati, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Volodimir Zelenski pe front, vizitand soldati, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ucraina are un plan în cazul asasinării președintelui Volodimir Zelenski, considerat cel mai valoros lider al său, conducerea țării urmând a fi preluată în esență de o echipă de conducere colectivă, scrie Politico, citat de Ukraîinska Pravda.

Experții consultați de Politico consideră că un astfel de eveniment ar fi un șoc psihologic pentru ucraineni, dar nu ar afecta apărarea țării, chiar dacă Zelenski a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului internațional pentru lupta împotriva Rusiei.

Potrivit Constituției ucrainene, linia de succesiune a puterii este clară: atunci când președintele nu își poate îndeplini atribuțiile, ele sunt preluate de președintele Radei Supreme, parlamentul unicameral de la Kiev.

Tocmai pentru a evita un eventual vid de putere, la începutul invaziei ruse conducerea politică a Ucrainei s-a împărțit în diferite locuri ale țării în contextul în care Zelenski a refuzat în mod faimos să fie evacuat de americani cu elicopterul din Kiev, cerându-i în schimb președintelui Joe Biden muniție.

Politico notează însă că președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefaniuk, un membru al partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, nu are o cotă de încredere deosebit de ridicată în rândul ucrainenilor.

Adrian Karatnîtskî, un cercetător al Centrul Eurasiatic din cadrul think tank-ului Atlantic Council, crede însă că acest lucru contează mai puțin deoarece Ucraina are o „echipă puternică de lideri” și este probabil ca, dacă președintele ar muri, lumea ar vedea o „guvernare colectivă” a statului.

Analiștii consultați de Politico sunt de părere că un consiliu de conducere a Ucrainei fără Zelenski ar fi alcătuit cel mai probabil, din Stefanciuk ca șef nominal, precum și din Andrii Yermak, un fost producător de film și avocat care acum conduce Cancelaria Prezidențială, ministrul de externe Dmitro Kuleba și ministrul apărării Oleksii Reznikov.

În ceea ce privește forțele armate, este puțin probabil ca noua conducere să efectueze vreo modificare importantă, generalul Valerii Zalujnîi urmând să rămână șeful de Stat Major de la Kiev.

Un fost rival al lui Zelenski la conducerea Ucrainei?

Karatnîtskî spune că ar spera să îl vadă printre liderii cooptați de o eventuală nouă conducere și pe Serghei Pritula, un fost comediant la fel ca Zelenski și un activist voluntar proeminent. Înainte de începerea războiului Pritula a fost un critic al lui Zelenski care plănuia să își lanseze un partid politic propriu.

„Aia a fost altă viață. Azi nu am nicio problemă cu președintele meu, pentru că este comandantul nostru, iar noi suntem soldați și sunt foarte mândru. Putem discuta orice altceva după război, dar acum trebuie să fim uniți”, a declarat însă acesta într-un interviu acordat la mai puțin de o lună de la declanșarea invaziei rusești.

Pritula a devenit între timp cel mai popular vlogger din Ucraina datorită eforturilor sale de a strânge echipamente și arme pentru forțele armate ale țării.

„Țara a atins un punct de solidaritate și unitate națională foarte semnificativ, așa că dacă i s-ar întâmpla ceva îngrozitor lui Zelenski, nu ar fi atât de decisiv pe cât ați putea crede”, afirmă Karatnîtskî.

El spune de asemenea că Ucraina a creat o mașinărie administrativă, militară și diplomatică „bine șlefuită”.

„Nu vreau să spun că Zelenski nu are nimic de-a face cu asta, dar cred că unitatea țării este un lucru de neînlocuit”, mai afirmă cercetătorul.

Zelenski și Budanov, principalele ținte de asasinat ale rușilor

Zelenski a vorbit despre posibilitatea unei asasinări a sale încă din luna mai a anului trecut, amintind la momentul respectiv că Ucraina este o republică semiprezidențială cu un parlament puternic și afirmând că autoritățile ucrainene au diferite opțiuni în cazul în care cineva din conducerea țării este ucis.

Până în prezent singurul oficial ucrainean de rang înalt care a murit în timpul războiului este fostul ministru de interne Denis Monastîrski, acesta pierzându-și viața alături de alte 13 persoane, inclusiv oficiali guvernamentali, în urma prăbușirii unui elicopter al serviciilor de urgență lângă Kiev în data de 18 ianuarea a acestui an.

Se crede că Zelenski a supraviețuit la peste 12 tentative de asasinare a sa de către ruși de la începerea războiului, două dintre acestea fiind dejucate datorită informațiilor împărtășite cu Kievul de către William Burns, directorul CIA.

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an cotidianul american The Washington Post nota că și generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, ar fi supraviețuit la cel puțin 10 tentative de asasinat.

La jumătatea lunii iunie mass-media rusă de stat a anunțat că Budanov a fost grav rănit și transferat de urgență în Germania pentru tratament după ce clădirea în care se află biroul său a fost lovită de o rachetă.

Budanov a apărut însă câteva zile mai târziu într-o înregistrare video în care a vorbit despre aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka pentru a infirma zvonurile privind starea sa de sănătate.

Urmărește ultimele evoluții din a 524-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro